Junioriratsukon ajanotto käynnistyi 11 sekuntia ennen lähtölinjaa – virhepisteet jäivät voimaan

Junioriratsukon ajanotto käynnistyi 11 sekuntia ennen lähtölinjaa – virhepisteet jäivät voimaan

Hevosharrastajia on viime viikkoina puhuttanut kilpailusääntöjen tulkinnat ja niistä mahdollisesti johtuneet sääntörikkomukset. Sääntöjen tulisi olla kaikille samat ja yksiselitteiset. Hevosurheilu uutisoi sunnuntaina, että kenttäratsastuskomitea on esittänyt Suomen Ratsastajainliitolle selvityspyynnön Niinisalon tapauksesta. Kuinka paljon tulkinnanvaraisia tilanteita kilpailuissa lopulta tapahtuu?

Kesäkuussa Sami Oseniuksen 11-vuotias tytär oli kilpailemassa 60 cm luokassa Stall Solbackassa, Nurmijärvellä. Kyseessä oli 1-tason kilpailut. Clear round-arvostelulla ollut rata sujui ongelmitta, ratsukko oli edennyt reipasta laukkaa ilman kieltoja tai pudotuksia. Kuitenkin virhepisteitä tuli runsaasti ylitetystä enimmäisajasta, mikä ihmetytti koko perhettä. – Kotona katsoimme suorituksesta videon ja huomasimme ruudulta, että ajanotto oli käynnistynyt 11 sekuntia ennen lähtölinjaa, isä toteaa. Videossa on käytetty virallista käyttöliittymää, jonka ansiosta siihen oli saatu aikakin näkyviin. Tästä alkoi kirjeenvaihto eri tahojen kanssa, joka löi Sami Oseniuksen ällikällä.

Perhe otti yhteyttä vielä samana iltana kilpailun johtajaan, ensin soittamalla ja sitten sähköpostitse selittäen, mitä oli tapahtunut. Vain kilpailun johtajan yhteystiedot olivat KIPA:ssa. – Seuraavana päivänä tuomariston puheenjohtaja väitti ensin, että käsin tehty ajanotto näytti samaa aikaa, Osenius kertoo. Sen jälkeen isä lähetti vastauksensa liitteenä videoklipin, jossa sähköinen ajanotto näkyy. – Kysyin, miten on mahdollista, että sähköinen ajanotto ja käsin otettu aika näyttäisi tässä tapauksessa samaa lukemaa? Vastaus oli, että meidän olisi pitänyt valittaa asiasta virallisia teitä viimeistään 30 minuuttia luokan loppumisen jälkeen, Osenius jatkaa. Perhe tunsi, että heidän olisi pitänyt vedota pykälään, joka oli käytännössä mahdotonta, sillä kisoissa ei ollut yleisön suuntaan edes näkyvissä mitään ajanottoa.

 

stop-watch-396862_1280
Vaikka sähköinen ajanotto oli käynnistynyt 11 sekuntia ennen lähtölinjaa, kilpailun puheenjohtaja väitti, että käsin tehty ajanotto näytti samaa aikaa.

 

Seuraavaksi Osenius oli seuraavaksi yhteydessä liiton kilpailuassistentti Minttu Kuusistoon sekä estekomitean puheenjohtaja Markus Backlundiin, joilta saadut vastaukset olivat pitkälti samat, kuin kilpailun tuomariston puheenjohtajan. – Kuusiston mukaan olimme valittaneet asiasta liian myöhään. Virallinen valitus olisi vielä mahdollista tehdä. Backlund jopa totesi, ettei asian käsittely kuulu SRL:n toimistolle, eikä komitealle, vaan tuomariston puheenjohtajalle ja kilpailun jälkeen kurinpitolautakunnalle, Osenius hämmästelee. Liitolle tehtävän valituksen sekä vastalauseen tekemisestä joutuu maksamaan 100-350 euroa, joka palautetaan, mikäli valitus menee läpi. – Tuntuisi absurdilta maksaa tuollaista summaa tämän tason kilpailuissa sattuneen tilanteen vuoksi. Kyse ei ole ruusukkeista, vaan periaatteesta ja siitä, voiko kukaan luottaa käytettävissä olevaan ajanottojärjestelmään tai tuomariston kykyyn havainnoida näin räikeät aikavirheet, Osenius lisää.

Kilpailun tuomariston puheenjohtaja sekä estekomitean puheenjohtaja spekuloivat ”yleisellä tasolla”, ottamatta kantaa Oseniuksen tyttären tapaukseen, että sähköisen ajanoton olisi mahdollisesti käynnistänyt toinen ratsukko, joka oli odottamassa omaa vuoroaan. Perheelle olisi riittänyt, että kilpailun järjestäjä olisi myöntänyt virheen tapahtuneen ja korjanneet junioriratsastajan ajan oikeaksi. – Herää kysymys, kuinka 10 sekunnin virhe on mennyt heittämällä tuomarin tornissa läpi ja onko muillakin ratsukoilla ollut virheitä ajassa? Kyseisellä tallilla kuitenkin järjestetään usein isoja kilpailuja, joissa yleensä reilut 100 ratsukkoa mukana. – Kenen tehtävänä on opastaa, missä omaa suoritustaan voi odottaa? Vastausten perusteella sitä ei tee järjestäjä, eikä tuomari, Osenius ihmettelee.

Myös Osenius peräänkuuluttaa oikeudenmukaisuutta ja ratsukoiden tasapuolista kohtelua. – Onneksi meidän tytön ratsastusura ei tästä kärsi. Kummastuttaa vain, onko tämän tason harrastajilla mitään muuta merkitystä, kuin lähtö- ja jäsenmaksut? Tilanne olisi ollut täysin toinen, jos kyseessä olisi ollut vaikkapa kansainvälisen tason kilpailut, isä summaa. – Halusin tuoda asian julkiseksi, sillä se oli viimeinen keino, jolla keskustelua voi saada aikaan ja sitä kautta myös muutosta, Sami Osenius lisää.

 

Katso video virheellisen ajanoton alkamisesta:

 

WhatsApp-Image-2019-07-29-at-14.04.10-1024x576
Videolta otetussa kuvankaappauksessa näkyy, että lähtölinjaa merkkaavat sähköisen ajanoton laitteet ovat vasta lähempänä ensimmäistä estettä.

 

edit. 30.7. klo 14.44 Ensimmäisen yhteydenoton ajankohta korjattu.

 

Teksti: Penina Peltonen, kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *