3

Välikohtaus Niinisalossa hämmentää yhä

Niinisalon ratsastajat järjestivät kaksipäiväiset kenttäratsastuksen kilpailut Niinisalossa heinäkuun puolessa välissä. Kilpailuissa tapahtui koulukokeen aikana välikohtaus, joka puhuttaa hevosharrastajia sosiaalisessa mediassa. Kouluradalta poistunut ja hylkäyksen saanut junioriratsukko sai suorittaa ohjelman uudestaan ja näin jatkaa seuraavaan osakokeeseen.

– Hevonen tuli ohjelman kolmikaarista aika reippaasti ja ratsastaja ratsasti sitä vielä vahvasti pohkeella ja ohjalla ulospäin. Hevonen reagoi loikkaamalla kouluaidan yli, kertoi paikalla ollut. Kyseisestä kohdasta oli myös kuvattu video, jonka moni näki sen ollessa sosiaalisessa mediassa. Sittemmin video on poistettu. C-pisteessä tuomarina ollut Katja Törrönen hylkäsi ratsukon yksiselitteisten koulusääntöjen puitteissa. Ratsastajan perheenjäsen oli kuitenkin painokkaasti kertonut mielipiteensä ja valittanut hylkäyksestä kilpailun johdolle vedoten radan huonoon pohjaan. Hevonen oli hänen mukaansa säikähtänyt radalla ollutta kuoppaa. Valituksen myötä kilpailun johto kumosi koulutuomarien hylkäyksen ja ratsukko sai suorittaa ohjelman uudestaan.

 

”Radalta poistuminen kesken suorituksen. Ratsukko, joka suorituksen aloittamisen (sisäänratsastus A/L:ssa) ja sen päättämisen (radalta poistuminen A/L) välillä poistuu radalta, hylätään. Radalta poistumiseksi katsotaan se, että ratsastaja ja/tai hevonen ovat kokonaan (hevosen kaikki neljä jalkaa) siirtyneet aidan ulkopuolelle.” – Kilpailusäännöt II Kouluratsastus

 

13-6
”Muut ratsastajat osasivat ratsastaa radalla olleen kuopan ohi hevosen ollessa avuilla”, koulutuomari Tuukka Laitinen sanoo. Kuvien ratsukot eivät liity tapaukseen.

 

Luokassa M-tuomarina toiminut Tuukka Laitinen pysyy samassa kannassa, kuin heti kilpailun jälkeenkin. – Hevonen oli jo osin pois ratsastajan avuilta ennen tapahtunutta. Ehdin sanoa ääneen sihteerille, että tuleepa ratsukko tilanteeseen nähden kauhean isoa laukkaa ja kohta pitäisi kääntää. Sitten hevonen olikin jo aitojen ulkopuolella, Laitinen kertoo puhelimitse. – Muut ratsastajat osasivat ratsastaa radalla olleen kuopan ohi hevosen ollessa avuilla, hän lisää. Kuoppa oli kasvanut päivän aikana, mutta huoltotöitä ei tehty. Muussa tapauksessa koko rata olisi jouduttu siirtämään. – Pohdin silloin illalla, että mitä olisi seurannut, jos koulutuomarit eivät olisikaan antaneet ratsukon mennä uudestaan, Laitinen miettii.

Tapahtunut on saanut hevosihmiset keskustelemaan fair play-mentaliteetista sekä siitä, ovatko säännöt kaikille samat. Vastaavanlainen tilanne sattui myös Tanskan PM-kilpailuissa, kun suomalaisen ratsastajan äiti sai keltaisen kortin epäurheilijamaisesta käytöksestä. Niinisalon tapauksesta on samassa luokassa kilpailleen mahdollista valittaa SRL:n kurinpitolautakunnalle. Valituksen hinta on 350 euroa ja vastalauseenkin 100 euroa. Valituksen tekijän tulee maksaa summa omasta pussistaan ja maksu palautetaan, mikäli valitus tai vastalause hyväksytään. Lautakunnan tehtävänä on arvioida, otetaanko asia käsittelyyn. Suomen Ratsastajainliiton yleisissä kilpailusäännöissä (KS I 2018) mainitaan myös field of play-periaate.

 

”Tuomariston niistä päätöksistä, jotka koskevat itse kilpailusuorituksen arvostelua radalla, ei voi valittaa. Kyseiset päätökset ovat lopullisia.” – Field of Play -periaate

Ratsastuksesta on viime vuosina noussut pinnalle valitettavan monta negatiivista uutista. Ratsastajainliiton jäsenmäärä laski vuonna 2018 ja se saattaa heijastella myös kuluvan vuoden lukua. Etenkin kenttäratsastus pyörii pienellä harrastajapiirillä, eikä kilpailijoiden menettämiseen olisi varaa. Asiasta uutisoi tuoreeltaan Helsingin Sanomat.

Reilu peli-kysymys jäi Niinisalon kisojen osalta vielä avoimeksi, mutta jää nähtäväksi lakaistaanko asia kokonaan maton alle vai onko linjaukseen tulossa muutosta. Ratsastajien tulisi napakammin kyseenalaistaa epäselviä päätöksiä. Tämän hetkisen tiedon mukaan Niinisalon tapauksesta ei ole tehty virallista valitusta liitolle. – Riskinä on, että tämä tulee olemaan ennakkotapaus. Jatkossa, jos ratsukko poistuu aitojen yli, on mahdollista vaatia suorituksen uusimista esimerkiksi pohjan takia, koulutuomari Tuukka Laitinen toteaa.

edit. klo 14.02 Lisätty maininta SRL:n valituksen ja vastalauseen käsittelymaksusta.

 

Teksti: Penina Peltonen, kuvituskuvat: Eveliina Piispanen (kuvien ratsukot eivät liity tapaukseen)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *