Hevosmiestaito on tärkeä elementti hevosen hyvinvoinnissa

Hevosmiestaito on tärkeä elementti hevosen hyvinvoinnissa

Hevoskuiskaaja-elokuva oli monelle ensimmäinen kohtaaminen horsemanshipin, eli hevosmiestaitojen kanssa. Kyseessä on yhdysvaltalaisen Monty Robertsin esittelemä ja eteenpäin kehittämä hevosten koulutustapa, jonka tarkoitus on ymmärtää hevosta, vähentää sen stressiä ja kouluttaa hevonen kunnioittaen sen omia vuorovaikutustapoja.

Hevoskuiskaaja ei siis luota vanhanaikaiseen ns. pakottamiseen perustuvaan hevosen kesyttämiseen, vaan hän pyrkii puhumaan hevosen kieltä ja luomaan luottamussuhteen ratsastajan ja hevosen välillä. Robertsin opeista on muodostunut maailmanlaajuinen ilmiö, jota käytetään myös urheiluhevosten koulutuksessa. Kilpailevat hevoset ovat yhtä tärkeitä kuin mikä tahansa huippu-urheilija, joiden hyvinvoinnista pidetään erityistä huolta. Hevosmiestaidoilla on voitu parantaa suorituskykyä ja täten ansaita suurempia voittoja.

Samalla laukka- ja ravikilpailuja seuraavat ja kunnon vedonlyönti kertoimet mielessään hyviä vetoehdokkaita etsivät urheiluvedonlyöjät ovat aina suosineet hyvin valmennettuja ja tasapainoisia hevosia, jotka suuremmalla todennäköisyydellä tuovat panokselle myös voittoja. Hevosmiestaidoilla on siis erittäin laaja vaikutusala.

 

Monty Roberts on itseoppinut kouluttaja

Yhdysvalloissa Kaliforniassa vuonna 1935 syntynyt Monty Roberts oli jo lapsesta asti kiinnostunut hevosista ja oppi ratsastamaan reilusti alle 4-vuotiaana. Hän työskenteli stunt-ratsastajana Hollywood-elokuvissa 4-vuotiaana, mutta siirtyi vanhempana kilpailemaan rodeo- ja lännenratsastuskilpailuihin.

Nuorena Robertsilla oli kiinnostus villejä mustangeja kohtaan. Hän teki useita retkiä Nevadan aavikoille, jossa hän pyrki tarkkailemaan ja oppimaan mustangien käyttäytymistä ja elekieltä. Hän käytti omaa kokemustaan ja taitojaan hyväkseen luodessaan 14-vuotiaana aivan upouuden tavan kouluttaa hevosia: luonnollinen hevosmiestaito.

Ensimmäisellä esityskerrallaan hän onnistui puolessa tunnissa tekemään täysin villin hevosen suostuvaiseksi ratsastamiseen. Keinoina tässä oli vain hevosen elekielen kuunteleminen ja kevyt juoksutusliina. Tärkeimpinä avainkohtina Robertsin kutsumassa Starting-koulutuksessa oli “Join Up” eli hetki, jolloin hevonen hakeutuu ihmisen luokse. Sitä seuraa “Follow up” eli ihminen kävelee eteenpäin ja hevonen seuraa häntä vapaaehtoisesti. Tällä tavoin hevonen ilmoittaa luottavansa ihmiseen ja haluavansa totella häntä.

Robertsin mielestä hevonen on aina halunnut luottaa ja totella rauhallisesti ja kunnioittavasti käyttäytyvää ihmistä, mutta ihmisen väkivaltaisuus sekä pakottaminen vuosisatojen aikana ovat johtaneet vain hevosten alistamiseen ja huonovointisuuteen. Täten hänen oppejaan pidetään hevosten kannalta pelastavana asiana. Roberts on työstänyt menetelmäänsä etenkin kilpa- ja laukkahevosten kanssa omalla tilallaan sekä hän on matkustanut ympäri maailmaa esitellen sitä myös muille valmentajille ja hevosharrastajille – jopa Englannin kuningattarelle.

 

horse-3390249_1280

 

Monet nykyvalmentajat luottavat Robertsin oppeihin

Robertsin oppeja on opiskeltu syvällisemmin ja niitä käyttävät jo useat valmentajat Suomessa sekä maailmalla. Täysin Robertsin JoinUp-oppiin ja Equus-elekieleen pohjautuvilla valmennustavoilla opettavat hevosvalmentajat ovat opiskella itselleen Monty Roberts -sertifikaatin.

Suomessa diplomikoulutusta tarjoaa kouluttaja, valmentaja ja osteopaatti Jenny Ahlroth, joka itse valmistui Robertsin opeista vuonna 2011. Samoilla ajatuspiireillä Robertsin kanssa on myös tunnettu australialainen huippuratsastaja, -valmentaja ja -kouluttaja Tristan Tucker, suomalainen kouluttaja Leena Kurikka ja iskelmälaulajanakin tunnettu Kari Vepsä.

 

Kari Vepsä

Laulajanakin tunnettu Kari Vepsä on keskittynyt viimeisten kymmenen vuoden ajan hevosiin. Hän on tullut tunnetuksi juuri lempeästä hevosenkoulutustekniikoistaan ja käsittelytaidoistaan, joita hän käyttää itsekin omiin hevosiinsa lännenratsastukseen perustuvalla valmennustalli KV-Stablella.

Vepsän hevoskuiskaustaidot perustuvat hänen omiin kokemuksiinsa ongelmahevosten parissa, mutta hän haki myös alan koulutusta Yhdysvalloista, jossa Robertsin alkuperäisistä opeista on kehitetty jo muitakin versioita. Vepsän oppien mukaan hevosta pitää kuitenkin opetella käsittelemään sillä tavoin, että hevonen luottaa ihmiseen ja että ihminen on hevosen johtaja. Hän ei kuitenkaan pidä oppejaan hevoskuiskaamisena, vaan kyseessä on yhteisen kielen löytäminen ja reilu johtajuus, jossa ihmisen ei tarvitse käyttää voimaa tai toimia diktaattorina.

Robertsia ja Vepsää yhdistävät kuitenkin yksi ja sama ajatus: hevosen käytösongelmat johtuvat lähes aina ratsastajasta tai käsittelijästä, ei hevosesta. Vepsä kiertää ympäri Suomea opettamassa omia käsittelytaitojaan sekä samalla hän on kilpaillut lännenratsastuksessa ympäri maailmaa.

 

Hevoskuiskaajille on töitä Suomessa

Monty Roberts on vieraillut Suomessa jo neljä kertaa ja joka kerta häntä on kuunnellut loppuunmyydyt katsomot. Vepsän koulutustapahtumat ovat yhtä lailla aina loppuunmyytyjä. Ihmiset etsivät siis inhimillisiä keinoja kouluttaa hevostaan ja parantaa ongelmahevoset.

Ratsastus on edelleen erittäin suosittu harrastus Suomessa, joka kuitenkin kärsii käsittelytaitojen puutteesta. Varsinkin viime vuosien aikana puhuttanut raippakohu kertoo siitä, että hevosia edelleen halutaan kouluttaa rangaistuksen kautta ja monet ratsastuksenopettajat myös suosivat sitä yhtenä metodina. Hevosten paremman huomisen takia alalle tarvitaan useita hevoskouluttajia ja heidän oppeihinsa luottavia ratsastajia, jotka osaavat työskennellä hevosen kanssa juuri oikealla tavoin. Varsinkin nuorille ratsastajille aihe tulisi opettaa jo alkeiskurssilla.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus