Yli 13 000 satulan kokemus kertoo ammattitaidosta

Yli 13 000 satulan kokemus kertoo ammattitaidosta

Ypäjän Satulasepät viettävät kuluvana vuonna yrityksen 30. juhlavuotta. Seppien Sari Airon ja Sanna Tuomen käsien läpi on menneiden vuosien aikana mennyt jo yli 13 000 satulaa. Airo innostui Ypäjällä opiskellessaan valjastöistä ja nimenomaan satulankorjauksista. Hän teki kaikki työharjoittelunsa koulun valjasverstaalla. Helsingistä lähtöisin oleva Airo muutti opiskelun jälkeen Ypäjälle ja perusti yrityksen 1.10.1988 nimellä Ypäjän Satulakorjaamo. Järvenpääläinen Tuomi tuli mukaan vuonna 2001 oppisopimusoppilaana lopetettuaan tallin pidon. Satulatyöt olivat myös hänestä mielenkiintoisia ja lopulta Airo myi puolet yrityksestään Tuomelle. Vuonna 2015 yrityksen nimi muutettiin muotoon Team Satulasepät Ky. 

Airo aloitti ratsastuksen aikoinaan Espoonlahden Ratsastuskoulussa, siirtyen sieltä Ruskeasuon kautta Poni-Hakaan. Poni-Haassa hän hoiti Kiki Nybergin hevosia. – Koska hevoset kiinnostivat, hain lukion jälkeen Ypäjälle kouluun, jossa kävin silloisen hevostalouskoulun sekä siihen päälle ratsuvalmentajalinjan. Lisäksi olen ratsastuksen B-ohjaaja. Itselläni on ollut suomenhevosia, joista rakkain oli 25 vuotta omistamani tamma Rissala, Airo kertoo. Tuomen hevosura alkoi Tuusulassa, josta hevoset toivat myös hänet kouluun Ypäjälle. Tuomi suoritti niin ikään ratsuvalmentajalinjan sekä ohjaajatutkinnon. Omaa täysihoitotallia hän ehti pitää paikkakunnalla kahdeksan vuoden ajan, jonka ohella hän kilpaili kouluratsastuksessa omilla sekä koulutettavilla hevosilla. Hänellä onkin muutamia mitaleja niin suomenhevosten koulumestaruuksista, kuin kouluratsastuksen joukkue-SM:eistäkin Ypäjän Ratsastajien joukkueessa. – Olen lisäksi datanomi sekä PTCA-ravintovalmentaja, Tuomi lisää. Heillä molemmilla on myös Arcanum-hevoshierojakoulutus. 

30 vuotta sitten ei satuloiden korjauksia tehty kovinkaan monessa paikassa. – Tuntui helpommalta perustaa oma yritys, kuin etsiä työpaikkaa itseään kiinnostavalta alalta, Airo summaa. Tällä hetkellä Ypäjän Satulasepillä käy viikoittain asiakkaita hevostensa kanssa tarkistuttamassa satulan sopivuuden tai he ovat hankkimassa uutta. – Näitä asiakkaita varten meillä on tallissa tilat, jossa satulat sovitetaan ja vieressä maneesi, jotta voimme katsoa myös satulaa liikkeessä ratsastajan kanssa. Näin mahdolliset korjaukset pystytään tekemään odottaessa, Tuomi kertoo. Naiset ovat huomanneet, että varsinkaan monet nuoremmista ratsastajista eivät tiedä, mitä kaikkea satuloille voi tehdä sopivuuden eteen. – Monesti turvaudutaan suoraan vain erilaisiin karvoihin, geeleihin tai muihin lisukkeisiin tai vaihdetaan satulaa, kun sen voisi mahdollisesti saada muokattua hevoselle sopivaksi. Nykyisin monissa satulamerkeissä voi toppausta muuttamalla tai runkoa muokkaamalla saada satula istumaan oikein.

 

IMG_1606
Ypäjän Satulasepillä käy viikoittain asiakkaita hevostensa kanssa tarkistuttamassa satulan sopivuuden tai he ovat hankkimassa uutta.

 

Airon ja Tuomen mielestä kaikki asiakkaat ovat hyviä omalla tavallaan. Vuosien aikana he ovat saaneet mahdollisuuden tutustua moniin eri tasoisiin ratsastajiin sekä eri kokoisiin ratsastuskouluihin – Hyvin toimiva asiakaspalvelu kunnioittaa sekä kuuntelee asiakkaitaan. Silti omaa työtään yrittäjänä tulee arvostaa, Pitää pysyä muuttuvan maailman perässä ja osata verkostoitua. – Yrittäjyydessä on kuitenkin parasta oma ajanhallinta, kiinnostava, haastava työ sekä mukavat asiakkaat. Toki haasteitakin on, kuten tiedon jakaminen sekä kulut. Pienen yrittäjän kulut kasvavat samalla tavalla, kuin isoissakin yrityksissä. Käsityöalalla hintoja ei vaan voi samassa suhteessa korottaa, Airo sanoo. Koska kyseessä on käsityönä tehtävät työt, voi joskus tulla tilanteita, joissa villoitus painuukin vaikkapa edestä vahvemmin tai vinoon. Nämä korjataan satulaseppien toimesta aina ensimmäisen kuukauden aikana veloituksetta. 

Vapaa-aikanaan Airo ja Tuomi harrastavat golfia sekä asuntovaunuilua. Airo itse on lisäksi golf-ohjaaja. Koska tilalla ei ole enää omia hevosia, on paikatkin otettu hyötykäyttöön. Tarjolla on lyhytaikaista majoitusta ihmisille sekä hevosille. Pihalla heillä on 50 neliön mökki, kolmen hevosen tallin kera. – Muuten jatketaan satulasepän töitä samalla innolla, kuin tähänkin asti. Olemme ottaneet mukaan viime vuosina tuotteita myös ihmisten sekä eläinten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Niistä on ollut merkittävä apu omassakin työssä, jaksamisessa ja vammoista toipumisessa, Airo sanoo. – Eiköhän tämä yrittäjyys ole sen verran verissä, ettei sitä koskaan lopeteta. On niin paljon ihania kanta-asiakkaita ja ratsastuskouluja, joiden satuloista haluaa pitää vastaisuudessakin hyvää huolta. Toiveena olisi lisätä toimintaa hyvinvointipuolella ja siihen etsitään jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita, Tuomi summaa. Tämä artikkeli julkaistu alunperin Riders Magazinen numerossa 3/2018.

 

IMG_1585

 

Teksti: Penina Peltonen, kuvat: Alex Muurinen

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *