Voiko hevosharrastuksen aloittaa vielä aikuisena?

Voiko hevosharrastuksen aloittaa vielä aikuisena?

Eläimillä on ihmiselle rauhoittava, jopa terapeuttinen vaikutus. Moni viihtyykin erilaisten eläinten parissa aina, kun siihen vain on mahdollisuus. Hevostallit ympäri Suomen tarjoavat mahdollisuutta viettää aikaa hevosten parissa ja hevosista kiinnostuneille järjestetään erilaisia harrastuksia, kuten ratsastuskouluja, lyhyitä tai pitkiä kursseja, esteratsastusta ja niin edelleen.

Aikuinenkin saattaa miettiä, voiko hevosharrastuksen aloittaa vielä täysi-ikäisenä. Usealla aikuisella hevosharrastus voi tarkoittaa esimerkiksi raveissa käymistä ja vedonlyöntiä. Moni netissä toimiva kasino ilman tiliä mahdollistaa vedonlyönnin milloin ja missä tahansa. Mutta mitä, jos aikuinen haluaa ensimmäistä kertaa elämässään aloittaa hevosharrastuksen?

Vastauksemme kysymykseen on totta kai kyllä. Aikuinen voi ehdottomasti aloittaa hevosharrastuksen. Lue eteenpäin, niin kerromme hieman, mitä tämä harrastus voi parhaimmillaan tuoda tullessaan.

 

Hevoset tulevat harrastuksen myötä tutuiksi

Jos aikuisella ei ole ennestään kokemusta hevosista, tämä ei haittaa. Kun asiasta kertoo tallin henkilökunnalle, he tietävät, että olet vasta tutustumassa hevosiin ja opettelemassa niiden kanssa toimimista. Hevoset, niiden elkeet ja tavat tulevat tutuksi tallissa touhutessa ja niinpä harrastuksen aloittamiseen ei vaadita aiempaa kokemusta. Kokemus tulee tehdessä.

Moni aikuinen saattaa lapsuudestaan muistaa, että on ollut jollain tavalla hevosten kanssa tekemisissä. Tämä ei silti missään tapauksessa ole velvoite sille, voiko hevosharrastuksen aloittaa.

 

Uutta ystäväpiiriä aikuisellekin

Harrastus kuin harrastus voi tuoda aikuiselle aloittajalle uusia kavereita, ehkä jopa ystäviä. Osa ratsastuskursseista järjestetään sekaryhminä, kun taas osassa kaikki osallistujat ovat aikuisia. Jos lähiseudullasi järjestetään kursseja aikuisille, tällaiseen kannattaa ehdottomasti osallistua, mikäli sinulla on yhtään kaipuuta hevosten pariin.

Moni löytääkin uusia ystäviä juuri erilaisten harrastusten kautta ja mikäs sen parempi paikka löytää samanhenkisiä ihmisiä kuin yhteisen harrastuksen parissa. Tallilla kaikki ovat kiinnostuneita samasta aiheesta.

Hevosharrastus voi siis parhaimmillaan olla sosiaalinen harrastus, jossa tapaat muita ihmisiä. Tästä on siis hyötyä myös yksinäisille ihmisille, jotka kaipaavat aktiviteettiä ja voivat hyötyä sosiaalisista tilanteista. Tosin tallilla sosiaaliset tilanteet ovat erilaisia, sillä pääosassa ovat kuitenkin hevoset ja niiden kanssa tekeminen.

 

horse-4194925_1280

 

Eläimet rentouttavat

Eläimillä on yleisesti ottaen rentouttava vaikutus ihmisiin. Eläimiä saatetaankin toisinaan käyttää jopa terapiaeläiminä. Eläinten sielunelämän tutkiminen on kiehtovaa ja saa ihmisen keskittymään niihin omien arkielämän huolien sijaan.

Eläinten koskemisen on todettu lievittävän stressiä ja toisaalta myös nostaa vastustuskykyä. Lisäksi hevostallin töiden tekeminen voi auttaa jopa masennuksen parantamisessa.

Hevonen on eläin, jonka pelkkä rauhallinen olemus rauhoittaa ja vie ihmisen aivan eri tilaan. Kaikki muu unohtuu tämän majesteettisen eläimen vierellä. Hevosilla voikin olla ihmiseen niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin vaikutuksia. Psyykkiset vaikutukset tulevat kokonaisvaltaisesti hevosten kanssa touhuamalla, kun taas fyysisiä vaikutuksia saadaan ratsastuksella ja hevosten käsittelyllä. Hevosharrastuksen parissa oma fyysinen kunto, kehonhallinta, motoriset taidot sekä tasapaino paranevat.

Hevosilla on erityinen kyky tuntea ihmistenkin tunteita. Tämän kyvyn ansiosta hevosia käytetään ratsastusterapiassa, jonka aikana terapeutti voi käyttää hevosta niin ikään tunteiden peilinä.

 

Miten harrastuksen pariin voi päästä

Hevosharrastuksen aloittaminen ei vaadi juurikaan. Riittää, kun otat yhteyttä eri hevostalleihin ja kysyt mahdollisuudesta aloittaa tallilla. Hevostallien ja ratsastuskoulujen verkkosivuilta voi käydä kurkkimassa, millaisia kursseja ja kouluja tallilla tarjotaan. Esillä on usein myös hinnat ja tiedot siitä, kuinka usein tunteja on.

Hevostalleille pääsee usein myös auttamaan. Tallilla riittää hommia yleensä kaikille halukkaille, eli hevosharrastus ei välttämättä aina tarkoita ohjattuja tunteja. Hevosten kanssa voi tehdä paljon ja ne antavat harrastajalleen monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia.

Hevosten parissa voi aloittaa harrastuksen jopa yhdessä lasten kanssa, mikäli olet vanhempi. Monen vanhemman täytyy säännöllisesti järjestää lastenhoitoa omien harrastustensa ajaksi, mutta tallilla käymisen voi yhdistää tarvittaessa myös niin, että siellä voi käydä lasten kanssa. Jo pienet lapset voivat oppia olemaan tallilla mukana, joten lastenhoito ei ole aina välttämättömyys.

Nyt ei muuta kuin tutkimaan, mitä hevostalleja löytyy lähialueeltasi. Tutki tallien nettisivuja ja kysy suoraan talleilta, kuinka mukaan pääsee. Talleilla kysytään yleensä myös aiemmasta kokemuksesta ja niinpä voit jo heti aluksi kertoa, että haluat kokeilla uutta harrastusta, josta sinulla ei ole aiempaa kokemusta. Tallin henkilökunta kyllä opastaa ja on paikalla neuvomassa.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus