Välttämättömät ratsastustarvikkeet

Välttämättömät ratsastustarvikkeet

Ratsastus on suosittu laji, josta monet ihmiset nauttivat. Se on hyvä yhdistelmä liikuntaa ja iloa kaiken ikäisille. Olit sitten aloittelija tai jo edistynyt ratsastaja, on tärkeää tuntea ratsastuksessa tarvittavat varusteet.

Ratsastusvarusteet antavat paitsi turvaa, tekevät myös ratsastamisesta mukavampaa. Jotkut tuotteet suojaavat ratsastajan jalat, kädet, pään sekä myös osan hevosesta ja antavat siten suojaa äärimmäisiltä sääolosuhteilta. Välttämättömiin ratsastusvarusteisiin kuuluvat kypärä, ratsastushousut, jodhpurit tai ratsastussaappaat, hansikkaat ja tallitöihin sopiva takki tai pusero.

Tärkein näistä on tietysti ratsastuskypärä. Kypärät suojaavat ratsastajan päätä ja onkin suositeltavaa alkaa käyttää kypärää jo siitä hetkestä, kun hevosta käsitellään maasta käsin. Mikäli satulasta onnistuu putoamaan, on kypärä korvattava uudella ja varmistettava, että se on sopiva. Voit ostaa ratsastuskypäriä myös verkosta ja vertailla hintoja ja tarjouksia usean sivuston välillä.

Kisatakkeja käytetään tyypillisesti erilaisissa hevoskilpailuissa, kuten esteradoilla tai näyttelyissä. Tietyn tason kilpailuissa kisatakin käyttö on pakollista. Eri ratsastuslajeissa, kuten esim. kouluratsastus, esteratsastus ja näyttelyt, käytetään erilaisia takkeja. Esteillä perinteistä mallia, korkeammissa koululuokissa frakkia ja kasvatustapahtumissa suositaan esim. tweed-takkeja. Etenkin nuorempien ratsastajien kohdalla suositellaan myös turvaliiviä, joita löytyy klassisista palaliiveistä uudentyyppisiin ns. airbag-malleihin. Turvaliivi ei saa estää liikkumista tai haitata ratsastajaa. 

Ratsastusvaatteet ovat tiukkoja turvallisuussyistä, jottei liehuvat pusakan liepeet tai kaulahuivi takerru mihinkään. Silti niiden tulee olla mukavia, eivätkä ne saa rajoittaa liikettä. Hevosharrastuksiin tarkoitettuja vaatteita on saatavilla eri värisinä ja eri materiaaleista valmistettuina. Hyvillä varusteilla voi nauttia ratsastuksestakin enemmän!

 

pökät

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Penina Peltonen, Riin Reitmann / Playsson.net

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *