Tuurilla kolikkopelit vai taidolla ravit

Tuurilla kolikkopelit vai taidolla ravit

Jos pelaat raveja tai raveissa, niin millä perusteella valitset panostamasi hevoset? Oletko seurannut ohjastajia vai hevosia, vai luotatko tiettyyn talliin, vai luetko jonkun lehden ravivihjeet? Vai pelaatko täysin tuurilla kolikkopelejä kuten https://casinia.com/fi/games/slots tarjoaa?

Suomen taso vs. kansainvälinen taso

Onko Suomen ravihevosten taso sinusta korkea? Näkyykö raviurheilussa sama kehitys kuin kaikissa muissakin lajeissa, eli raha puhuu? Kun maailman markkinoilla on enemmän rahaa liikenteessä niin on luonnollista, että ammattilaisena sitä lähtee hakemaan ne uran eurot muualta ja sama käy myös hevosten parissa. Suomessa raviurheilussa liikkuvat euromäärät ovat kuitenkin niin pieniä verrattuna, vaikka Saksan markkinoille ja jopa Ruotsin markkinoille, että aika helposti lahjakkaat hevoset kuten Tetrick Wania löytävät uudet omistajat ulkomailta.

Viime aikoina on kuultu uutisia myös länsinaapuristamme, ettei ravit sielläkään vedä enää samalla tavalla kuin ennen ja edessä on lajille haasteelliset ajat. Nykyiseen tilanteeseen Suomessa ja Ruotsissa ei auta myöskään mennyt talvi ja maailmantilanne. Isot kilpailut ovat aivan nurkan takana, mutta iso osa kilpailijoista ovat vasta aloittelemassa omaa kilpailukauttaan.

Samalla tavalla kolikkopelit tarjoavat kansainvälisesti jopa miljoonien eurojen voittopotteja, joten ei ihme, että näitä 100 % onnenpelejä pelataan jopa enemmän kuin ravikohteita. Eihän se ole väärin, että hevosen kasvattajat ja omistajat ansaitsevat hevosellaan myymällä sen ulkomaille. Samalla tavalla lahjakkaat suomalaiset urheilijat siirtyvät pois Suomesta pelaamaan ja urheilemaan maihin ja joukkueisiin, jotka pystyvät maksamaan sellaisia palkkoja, joista jää jotain jäljelle myös urheilu-uran jälkeen. Ammattilaisurheilijan ura loppuu monesti sillä hetkellä, kun hän kilpailee viimeisessä kilpailussaan tai pelaa viimeiset ottelun. Kaikista ei kuitenkaan ole valmentajiksi tai kokonaan uudelle uralle.

sulky-3543137_1280-1024x682

Kansainvälinen kilpailu ja globaalit markkinat

Suomalaisen ravikasvatukset huiput myydään varsin nopeasti eteenpäin, kunhan hevoset ovat ensin näyttäneet kykynsä kotimaisilla radoilla. Tarkoittaako tämä sitä, että kotimainen raviurheilu ei kehity? Jos kerta jo useita vuosia on puhuttu suomalaisen raviurheilun ongelmista ja tulevaisuuden haasteista nimenomaan ammattilaistasolla, olisiko yksi tapa uudistaa myös huippuhevosten pitäminen Suomessa? Totta kai raha ratkaisee, mutta antaahan Suomen valtio tälläkin hetkellä tukea raviurheilulle, joten pitäisikö sitä tukea ohjata entistä enemmän huipulle?

Urheilussa liikkuu isot rahat niin radoilla kuin niiden ulkopuolella. Iso osa rahan suunnasta riippuu lajin kehityksestä ja vetovoimasta. Voisiko olla niin, että mikäli vetovoimatekijät myydään ulos, ei jää mitään seurattavaa tai seurattavan taso ei riitä? Miksi esimerkiksi suomalainen naisjääkiekko ei kehity, kukaan ei halua maksaa otteluiden katsomisesta ja pelaajat eivät saa edes kunnolla kulukorvauksia, saatikka palkkaa – miten sellainen ammatti voi kannattaa? Parhaat pelaajat ja valmentajat lähtevät maihin, jotka pystyvät tarjoamaan kunnon palkan ja elintason samalla, kun niiden alueiden laji kehittyy. Esimerkkejä ovat niin Kiinan jääkiekko kuin saman maan mäkihyppy, molemmissa on käytetty suomalaista osaamista kehityspoluilla.

Omien valintojen vaikeus

Palataan alkuperäiseen kysymykseen omista valinnoista. Hevosilla on kivoja ja mielenkiintoisia nimiä, mutta kuinka paljon itse panostat hevosten ja ohjastajien tuntemiseen? Jos pelaat eurolla tai kahdella per ravit, mielenkiinnon taso on varmaan siinä, että voit laittaa sen euron kivan nimiselle hevoselle. Katsotko esimerkiksi hevosen edellisiä vastaavan matkan kilpailuja vai luotatko enemmän ohjastajan ja hevosen väliseen yhteiseen historiaan ja ohjastajan omiin meriitteihin?

Entä, jos isojen suomalaisten kilpailuiden finaalissa ei jatkossa välttämättä olisi kymmenen ravurin joukossa kuin 1-3 suomalaista? Tähän asti on ollut mukana vähintään puolet suomalaisia ravureita, mutta nyt on esiintynyt kommentteja, että näissä isoissa kisoissa tarvitaan mielenkiinnon säilyttämiseksi entistä enemmän kansainvälisyyttä. Siksi osallistujia kutsutaan muualta Euroopasta.

Jos aiemmin jalkapallossakin oli 1-2 ulkomaalaispelaajan kiintiöt, mutta EU muutti sen. Sama on nähty jo monessa muussakin lajissa. Miten toimisi ulkomaalaisten ravureiden kiintiö?

Kuvituskuvat: Pixabay

Author Image
Toimitus