horses-3960214_1280

Tiesitkö? Eri tyyppiset raviurheilumuodot

Pohjoisamerikkalaisessa raviurheilussa on luokkajärjestelmä, jossa hevosen on edettävä, ennen kuin siitä voi tulla tähti. Tässä jutussa luettelemme erityyppisiä raveja, joissa hevoset tavallisesti kilpailevat.

 

Neitsytravit (maiden race)

Neitsytravit tarkoittavat kilpailuja, joissa yksikään kilpailevista hevosista ei ole aiemmin voittanut. Neitsytravit jaetaan eri tasoihin, jotka tavallisesti merkitsevät sitä, kuinka lupaavia hevosten omistajat ja kouluttajat uskovat hevosten olevan. Kisa, jota ravihevonen ei ole vielä voittanut, tunnetaan neitsytraveina. Poikkeuksellinen hevonen saattaa saada ensimmäisen voittonsa kuitenkin jo avustusraveista (allowance race) tai jopa panosraveista (stakes race). Ei ole olemassa sääntöä, jonka mukaan hevosen olisi aloitettava ura neitsytraveista ja pysyttävä tällä tasolla, kunnes se on voittanut.

 

Maiden Race –raveissa on kaksi luokkaa:

  • Neitsyt ravien erikoisravit, joissa mukana ovat parhaimman tason hevoset, joiden odotetaan saavuttavan ensimmäisen voiton nopeasti ja etenevän tasokkaampiin kilpailuihin.
  • Neitsytravien vaatimusravit ovat hevosille, jotka ovat epäonnistuneet erikoishevosten kilpailuissa tai joiden ei uskota olevan tarpeeksi hyviä aloittamaan korkeammilla tasoilla. Maiden-kisat ovat suosittuja myös vedonlyönnin ystävien keskuudessa.

 

Avustusravit (allowance race)

Avustusravit ovat seuraava vaihe vaatimusraveista. Nämä hevoset eivät ole myynnissä ja palkintorahat ovat suurempia (saatavilla oleva raha on jokaisen lähdön voittaneelle hevoselle ja omistajalle). Näiden hevosten on kannettava tietty painomäärä tai niiden sallitaan kantaa tietyistä tekijöistä johtuen vähemmän painoa. Avustusravien nimi on tästä peräisin.

 

Panosravit (stakes race)

Kaikkein parhaimmat ravihevoset kilpailevat näissä lähdöissä. Nämä hevoset ovat edenneet tässä ravien portaikossa, ne ovat voittaneet neitsytravit sekä saavuttaneet avustusravien vaatimukset ja nyt ne kilpailevat raviradan parhaimpien hevosten joukossa.

 

Porrastetut panosravit (graded stakes races)

Rajoitetut panokset eivät kelpaa porrastamiseen. Porrastetut panosravit ovat huippuluokkaa. Näillä raveilla ei ole muita rajoituksia, kuin hevosen ikä tai sukupuoli. Porrastettujen panosravien komitea on nimittänyt kolme luokkaa: 1, 2, tai 3, joista 1 on korkein. Nämä luokat tarkistetaan vuosittain perustuen hevosten suorituskykyyn.

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuva: Pixabay

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *