Throwback: Gaudeamus Grand Prix -kilpailu

Throwback: Gaudeamus Grand Prix -kilpailu

Artikkeli on julkaistu alunperin Riden numerossa 3/2019.

 

Lukuvuoden kohokohta koitti viimein, kun 27.4.2019 ratsastettiin akateemisten ratsastusyhdistysten välinen Gaudeamus Grand Prix (eli lyhyemmin GGP) -joukkuekilpailu Vihdin Ratsutallilla. Mukaan olivat ilmoittautuneet Ratsastuskerho Laukka Lappeenrannasta, Mahti Ratsastus Tampereelta, Troijan Hevonen Helsingin yliopistolta, Teekkariratsaastajat eli Tera Otaniemestä Espoosta sekä Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistyksen alla toimiva hevoskerho Eqvet ry, joka myös vastasi kilpailuiden järjestämisestä. Kilpailuiden konseptiin kuuluu se, että edellisenä vuonna voittanut yhdistys on vastuussa seuraavan vuoden kilpailuiden järjestämisestä. Gaudeamus Grand Prixin juuret yltävät jo vuoteen 1995, jolloin ensimmäiset kilpailut menivät KY Kannuksen nimiin. GGP:n Facebook-sivuilla kerrotaan seuraavaa:

”Kilpailun on perustanut Helsingin kauppakorkeakoulun ratsastuskerho KY Kannus, joka keräsi parhaan kerhon palkinnot itselleen kolmena ensimmäisenä vuotena, kunnes Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan Eqvet katkaisi voittoputken. Eqvet vei voiton vuosina 1998-99. Kilpailu noudattaa opiskelijoiden SM-, EM-, ja MM-kilpailuiden konseptia, joissa ratsastajat eivät tarvitse omaa hevosta. Ratsuina toimivat ratsastuskoulun tuntihevoset, jotka arvotaan osallistujille.”

 

4Q9A5817
Mahti Ratsastuksen joukkue: vas. Jenni Luotonen, Merete Wasz, Elisa Pitkänen, Johanna Kalliomäki, Fanny Hietala, Anni Ihalainen, Outi Leino, Emmi Nieminen ja Ilona Reinikainen. Kuva: Eveliina Peltola

 

Kilpailu ratsastetaan neljän hengen joukkueissa: kussakin joukkueessa on 2 koulu- ja 2 esteosuuden ratsastavaa kilpailijaa. Kouluosuus on tasoltaan helppo B ja esteet puolestaan 70-80 cm. Joukkueen yhteistulos ratkaisee mestaruuden. Tänä vuonna kouluohjelmaksi valikoitui helppo B K.N Special 2009 ja esteet hypättiin 70 cm korkeudella taitoarvostelulla.

Viime vuoden 2018 kilpailut ratsastettiin Aulangon Ratsastuskoululla, jolloin kisoja isännöinyt Eqvet ratsasti voittoon tälläkin kertaa. – Kerhollamme on tapana, että nimenomaan voittajajoukkueessa ratsastaneet järjestävät kisan. Saimme viime vuoden järjestäjiltä paljon apua ja vinkkejä. Suunnittelu aloitettiin jo syksyllä, mutta suurin osa hommasta tehtiin helmikuusta lähtien kevään aikana. Pääosa vastuusta jaettiin viiden henkilön kesken. Kisapäivänä mukana oli lisäksi päivän tehtäviin nimettyjä toimihenkilöitä, Paju Tuuri Eqvetin edellisen vuoden voittajajoukkueesta kertoo. – Päädyimme järjestämään kisan pääkaupunkiseudulla käytännön järjestelyjen ja toimihenkilöiden osallistumisen helpottamiseksi. Kyselimme useammalta tallilta, onnistuisiko kisan järjestäminen. Vihdin ratsutallilla oli riittävästi hevosia ja sitä paitsi kokemusta juuri GGP:n järjestämisestä. Heillä oli myös valmis visio siitä, miten päivä olisi parasta toteuttaa, Tuuri jatkaa.

Päivä alkoi yhteisen lounaan jälkeen hevosten jaolla. Tamperelainen Mahti Ratsastus oli lähtenyt kilpailuihin mukaan kahdella neljän hengen joukkueella. Ensimmäisessä joukkueessa kouluosuudessa ratsastivat Ilona Reinikainen ja Fanny Hietala sekä esteosuudella Emmi Nieminen ja Jenni Luotonen. Toisessa joukkueessa ratsastivat Johanna Kalliomäki sekä Outi Leino kouluosuudella ja esteissä Merete Wasz sekä Elisa Pitkänen. Tunnelma ennen ensimmäisiä lähtöjä oli innostunut, mutta myös pientä jännitystä oli havaittavissa. – Lähdimme kohti Vihtiä hyvillä mielin, tosin minua jännitti todella paljon, sillä olen viimeksi kisannut useita vuosia sitten. Oli todella kiva lähteä isomman porukan kanssa, niin ei tarvinnut yksin jännittää. Joukkueemme kanssa kävimme myös kisaan valmistavalla este- ja koulutunnilla ennen kisoja, Emmi Nieminen summaa. – Lähdin hyvin fiiliksin parin vuoden tauon jälkeen näihinkin geimeihin mukaan ja viettämään hauskaa päivää hevosihmisten seurassa, Elisa Pitkänen jatkaa.

 

DSC_5670-1
Fanny Hietala ja Rolex. Kuva: Anni Ihalainen

 

Hevosten jaon ja varustamisen jälkeen kilpailut pääsivät vihdoin alkuun! Jokaisella ratsastajalla oli tasan 20 minuuttia aikaa verrytellä ennen omaa vuoroaan. Näin taataan mahdollisimman tasapuoliset lähtökohdat kaikille ratsastajille tutustua ratsuunsa. – Menin suomenhevosruunalla Aarnella, joka oli todella hyväkäytöksinen ja mukava ratsastaa. Sain kuulla vähän tietoa hepasta etukäteen, joten tiesin vähän mitä oli luvassa. Verryttelyaika oli mielestäni ihan riittävä, ja sain siinä ajassa hyvän tuntuman hevoseen. Kokemuksena päivä oli hieno, sillä aika harvoin on mahdollisuutta kisata täysin tuntemattomalla hevosella! Ilona Reinikainen luonnehtii kilpailun konseptia. Toiset hevoset tarvitsevat kuitenkin pidempää verryttelyaikaa ollakseen rennompia uuden ratsastajan kanssa. – Ratsuni oli pv ruuna Rolex. Vieraalla hevosella ratsastamisen huomasi kyllä radalla, sillä verryttelyssä saavutettua rentoutta ei enää kisaradalla löytynyt, Fanny Hietala toteaa. Jenni Luotonen puolestaan oli oikein tyytyväinen kisaratsuunsa, vaikka kilpailut aluksi jännittivätkin: – Olen aina jännittänyt kilpailutilanteita, mutta olin kuitenkin samalla innoissani ja odotin kisoja. Lähetimme ennen kisoja toiveita hevosista ja talli oli valinnut meille lähimpänä toiveitamme olevat hevoset. Toivoin vähän isompaa hevosta, joka liikkuisi omalla moottorilla ja sellaisen sainkin. Ratsuni oli tamma Elli, joka oli jo karsinassa oikein hyväntuulinen ja kiltti varustaa. Alkuun jännitti aika paljon, kun ei ollut juurikaan tietoa siitä miten kyseinen hevonen hyppää ja reagoi ratsastajan apuihin. Verryttelyn jälkeen oli hyvä olo lähteä radalle, kun hypyt ja yhteistyö sujuivat oikein hyvin!

Kouluosuuden jälkeen tallin kenttä muuttui esteverryttelykentäksi, sillä kilpailuiden esteosuus hypättiin maneesissa. Taitoarvostelussa ratsastajan täytyi kiinnittää entistä paremmin huomiota huolelliseen ratsastukseen. Vauhdilta ja vaarallisilta tilanteilta vältyttiin tällä kertaa, sillä kaikki kilpailijat selvisivät radasta kunnialla maaliin. Esteosuuden päättyessä päivä oli jo kääntymässä illaksi ja GGP 2019 saatu tuloksia vaille loppuun. Voiton vei tällä kertaa Laukan joukkue, toisena Troijan Hevonen ja kolmantena Mahti Ratsastuksen ensimmäinen joukkue. Mahti Ratsastuksen I-joukkueeseen kuulunut Emmi Nieminen vei voiton esteosuudella 34 pisteellä. – Esteosuuden voitto tuli täytenä yllätyksenä, enkä sitä osannut odottaa. Palkintojen jaossa ajattelin, että meidän joukkueistamme joku saattaa sijoittua toiseksi esteosuudella tai jopa voittaa, mutta en ajatellut, että itse olisin luokan voittanut! Nieminen iloitsee.

Päivä oli kaikkiaan erittäin onnistunut, ja kiitos siitä kuuluu järjestäjille Eqvetille sekä Vihdin Ratsutallille. GGP on kieltämättä hevosharrastusta parhaimmillaan, sillä tiimien yhteishenki välittyi katsomoon asti tsemppauksin, eikä pipo kireällä-suorittamisista ollut tietoakaan. Onnea vielä kerran kaikille sijoittuneille ja etenkin Ratsastuskerho Laukalle Gaudeamus Grand Prix 2019-mestaruudesta. (Toim. huom. Korona-pandemian takia vuoden 2020 mestaruudet jäivät ratsastamatta.) Nähdään Lappeenrannassa vuonna 2021!

 

GGP 2019 tulokset joukkueittain

1. Laukka 17 p.
2. Troija 20 p.
3. Mahti I 26 p.
4. Tera I 31 p.
5. Eqvet 38 p.
5. Tera II 38 p.
7. Mahti II 40 p.

 

Mahti Ratsastus:

  • Urheiluseura Tampereen Akateemisen Mahdin alainen jaosto
  • Perustettu 2012, jolloin kulki nimellä Hevoslajikerho Piffi
  • Jäseniä noin 40 lukuvuonna 2018-2019
  • Avoin kaikille tamperelaisille korkeakouluopiskelijoille
  • Järjestää aktiivisesti mm. ratsastustunteja sekä -leirejä Tampereella ja ympäryskunnissa

 

 

Teksti: Anni Ihalainen, kuvat: Anni Ihalainen, Eveliina Peltola

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *