10354669_10152649129228774_6772854694146866594_n

Terveysneuvoja auttaa omistajia huolehtimaan hevosen hyvinvoinnista

MARIKA MIKOLA, 24, on tuore hevosalan yrittäjä Etelä-Pohjanmaalta. Alunperin Heinolasta lähtöisin oleva Mikola asuu perheensä kanssa Kauhavalla, jonne he muuttivat muutama vuosi sitten. Kahden pienen lapsen äiti on ollut hevosten parissa miltei koko ikänsä. Mikola aloitti ratsastusharrastuksen 9 -vuotiaana saatuaan lahjaksi alkeiskurssin. Siitä syttyi kipinä ja halu päästä työskentelemään haaveilemallaan alalla. 16 -vuotiaana hän osti ensimmäisen oman hevosensa, Pipsa -nimisen entisen ravuritamman.

– Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan Harjun Oppimiskeskukseen ja valmistuin hevostenhoitajaksi sekä SRL:n hevosharrasteohjaajaksi vuonna 2012. Työskentelin ratsastuskouluilla koko opiskeluajan ja myös valmistumisen jälkeen, Mikola kertoo.

Äitiysloma toki pakotti lyhyelle tauolle, mutta hevosharrastus ei tauonnut vanhempainvapaidenkaan aikana.

Alkuvuodesta 2016 Mikola päätti perustaa oman yrityksen, toiminimen Hevospalvelu Kuutti. Alkuun hän tekee töitä vain osa-aikaisesti, iltaisin ja viikonloppuisin. Toiveena olisi laajentaa toimintaa niin, että tulevaisuudessa tienesti tulisi kokonaan yritystoiminnasta.

– Käyn iltaisin pitämässä pari tuntia. Viikonloppuisin käyn päivän aikana 2–4 eri paikassa valmentamassa. Yksikään päivä ei ole samanlainen. Kotona teen vielä yrityksen kirjanpitoa, opintoihini kuuluvia etätehtäviä sekä tuntien suunnittelua. 

Mikolan opinnot ovatkin sangen mielenkiintoiset, sillä hän opiskelee Turussa ensimmäisten joukossa hevosen terveysneuvojaksi. Koulutuslinja on alkanut vasta viime vuonna ja on aivan uusi.

cfe37414-42bc-4a78-ab4d-19fe886405e6 Lyhyesti selittynä hevosen terveysneuvoja tekee eräänlaista konsultointia hevosten omistajien parissa. Koulutus toimii laajana pohjana tuleville hevosten terveysalan ammattilaisille ja moniosaajille. Se soveltuu hyvin myös lisäkoulutuksena niille, jotka työskentelevät jo hevosten hyvinvoinnin parissa, esim. talliyrittäjinä. Koulutuksen sisältö käsittää aihealueita anatomiasta ja fysiologiasta, hevosen käyttäytymisestä, vammoista ja sairauksista sekä ruokinnasta. Mikola itse mietti lasten kanssa kotona ollessaan, kuinka voisi kehittää omaa osaamistaan. Enimmäkseen etäopintoina suoritettava koulutus sopi perheen kuvioihin hyvin, lähijaksoja on kolme.

– Terveysneuvoja ei yritä leikkiä eläinlääkäriä, eikä tee diagnooseja. Akuutit, hoitoa vaativat tapaukset kuuluvat aina eläinlääkärin hoidon piiriin, Mikola muistuttaa.

Kouluttajina toimivat pitkän linjan hevosalan ammattilaiset sekä vierailevat luennoitsijat, kuten eläinlääkäri Heikki Sirkkola.

Aikataulujen sovittaminen kodin ja työn välillä on Mikolasta joskus haastavaa. Välillä tuntuu, ettei vuorokaudessa riitä tunnit kaikkeen.

– Motivaatio-ongelmia ei ole ollut. Rakastan työtäni ja teen sitä mielelläni. Yrittäjänä pystyn itse aikatauluttamaan työni, Mikola summaa.

Tällä hetkellä hän opettaa enimmäkseen harrasteratsastajia ja helpoissa luokissa kilpailevia.

– Kotivalmentajia tuntuu olevan vähän. Kaikilla ratsastajilla ei ole korkeita tavoitetta, mutta hekin haluavat kuitenkin kehittyä ratsastajina ja parantaa yhteistyötä oman hevosensa kanssa. Siksi uskon, että myös hevosen terveysneuvojalla riittää töitä, Mikola tuumii.

Opettamisen lisäksi hän ratsuttaa asiakkaiden hevosia, lähinnä entisiä ravureita ja harrastekäytössä olevia.

– On hienoa nähdä, kun oppilaat oivaltavat asioita. Mielestäni tiedon jakaminen on upeaa ja tässä työssä näkyy sen konkreettiset vaikutukset.

Heräsikö kiinnostus hevosen terveysneuvojan koulutukseen? Suomessa opintoja tarjoaa vain yksityinen Suomen Eläinterveydenhuolto-opisto, joka sijaitsee Turussa. Koulutusta ei ole sertifikoitu, eikä se ole opetushallituksen alainen tutkintokoulutus. Nimike on kuitenkin patentoitu, jolloin sitä saa käyttää vain koulutuksen suorittanut henkilö. Koulutus maksaa kokonaisuudessaan 2400 euroa.

 

kuuttimain

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Marika Mikola, Playsson.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *