Tavarat kärryyn ja menoksi!

Tavarat kärryyn ja menoksi!

Onko sinulla ajokortti ja olet ajanut autoa jo vuosia? Onko sinulle tullut koskaan sellaista tilannetta eteen, että ajat kaverisi tai tuttavasi autoa, joka on hieman isompi kuin oma autosi? Ja auton perässä on vielä traileri, joka voi olla vaikka omasi tai yhteinen?

Tällainen tilanne ei ole mitenkään mahdoton. Monia autoja on aivan samanlaista ajaa kuin tavallisia henkilöautoja, mutta todellisuudessa tavallinen B-ajokorttisi ei olekaan riittävä kortti ajoneuvon tai sen yhdistelmän kuljettamiseen.

 

Koska tarvitset muun kuin perusajokortin?

Varsinkin näin useamman vuoden autoja ajaneena ja automaattisesti sen AB-kortin saaneena, on välillä jonkin verran epävarmuutta, mitä saa ajaa ja mitä ei. Useimmiten ratkaisun ovat tehneet auton hallintalaitteet, eli jos ne ovat tutut niin aina on tullut ajettua – mutta mitä laki sanoo?

Se on vähän sama tilanne tuon auton kanssa, kuin pelaamisen kanssa. Itse tykkään pelailla aina silloin, kuin itse haluan, en välttämättä aina sen mukaan, mitä on Suomessa tarjolla. Kun pelipäälle sattuu, teen senkin netissä, koska saan ja voin ja se on 100 % laillista. Varsinkin viime aikoina, kun tuo tarjonta on kasvanut uusiin mittoihin ja esimerkiksi vanha tuttu avasi oman NetBet vedonlyönti sivustonsa ja sitä kautta pääsin kiinni englantilaisiin ja irlantilaisiin laukkakisoihin… mutta palataan nyt kuitenkin takaisin tähän itse aiheeseen.

Muutama vuosi sitten autoissa oli aina mukana rekisteriote, josta pystyi halutessaan suoraan katsomaan, kuinka suurta kuormaa sai kyseisellä autolla vetää. Itseasiassa samassa lapussa taisi lukea myös, mitä ajokorttiluokkaa auton ajaminen vaati, lain mukaan siis. Jos nyt kuitenkin ajatellaan tavallista henkilöautoa, jonka kokonaismassa on enintään 3500 kg ja kun esimerkiksi tavallisen Toyota Corollan kokonaismassa jää alle 1900 kilon ja E-sarjan mersun sinne 2200 kiloon, niin 3500 kg on jo melkoisen iso auto.

Tällaisen tavallisen auton perään saa kytkeä perävaunun, jonka kokonaismassa saa olla enintään 750 kg tai jos perävaunu on raskaampi, niin koko yhdistelmän massa ei saa ylittää 3500 kg. Näin ollen E-sarjan mersulla saa vetää maksimissaan sellaista noin 1300 kg:n kokonaismassan kärryä tai traileria.

Sitten on olemassa sellainen ajokorttiluokka kuin B/96, mikä antaa mahdollisuuden maksimissaan 4250 kilon kokonaismassan yhdistelmään ja sitten vielä BE-ajokortti, joka antaa mahdollisuuden 3500+3500kg yhdistelmälle.

 

Pari muistettavaa perusasiaa

Jos sitten olet lähdössä vetämään kuormaa, niin pidä mielessä pari perusasiaa peräkärryn kanssa ajamisesta:

– varmista, että oma ajokorttisi on riittävä yhdistelmän ajamiseen
– varmista, että auto, joka on käytössä, on riittävä kärryn tai trailerin vetämiselle
– tarkista kärryn renkaat
– katso, että valot ja vilkut toimivat myös vedettävässä osassa
– tarkista, että lukitus peräkoukkuun pitää
– säädä auton sivupeilit, jotta näet vedettävän osan ja sen ympäristön
– muista, että peräkärryn kanssa autosi käyttäytyy eri lailla ja esimerkiksi jarrutusmatka on pidempi
– muista nopeusrajoitus 80 km/h, vaikka traileri tai kärry olisi tyhjä

 

66063171_2071220209672968_9178575420583313408_n
Hilux on ajattavuudeltaan kuin henkilöauto, josta on vain paremmat näkymät.

Hyviä vetoautoja ja niiden massoja

Jos nyt olet hankkimassa uutta vetoautoa, niin tässä joitakin, joita olemme käyneet testaamassa:

 

Toyota Hilux

Ajoimme uuden Toyota Hiluxin muutama kuukausi sitten ja autosta on valittavissa useampi versio. Auton takaosan avolavasta voi hyvinkin tehdä oman pienen liikkuvan tarvikevaraston. Hiluxin vetokyky on sitten luokkaa 3200 kg, eli se riittää jo hyvin useampaan tarpeeseen. Hiluxia ajelet B-kortilla. Hilux on ajattavuudeltaan ilman kuormaa kuin henkilöauto, josta on vain paremmat näkymät. Sillä ei välttämättä kannata perheen kanssa lähteä liikkeelle, sillä se on periaatteessa tarkoitettu kahdelle aikuiselle.

 

Isuzu Dmax

Isuzu Dmax on pitkälti samantyylinen, kuin tuo toinen koeajossa ollut Hilux. Kokoluokka ja käyttäytyminen olivat samaa luokkaa, joskin ajomukavuudessa Hilux voitti. Myös hintaluokassa on selkeä ero. Kohtuu edullinen Dmax ei ollut kokonaisuudessaan pettymys ja silläkin vetokyky on tuon BE-kortin maksimi, eli 3500 kiloa.

 

Dodge Ram

Nyt kun lohjalainen Carvista sai virallisen Dodge Ram -jälleenmyynti oikeuden, on liikkeen pihalle ja sisätiloihin tullut vähitellen melkoinen valikoima hieman isompia vetoautoa. Autoja, jotka vielä tavallaan näyttävät henkilöautoilta, mutta niihin mahtuu hyvin koko perhe mukaan ja avolavalle tavaraa. Kaiken lisäksi vetokykyä löytyy varmasti riittävästi, on sitten perässä hevostraileri tai kärry.

Siinä missä Dodge Ramit ovat varsin ikonisia autoja, on niiden hintatasokin hieman erilainen kuin edellä mainitut Toyota ja Isuzu. Toki autojen varusteissa ja ominaisuuksissakin on eroja. Nykyään automerkki on itseasiassa pelkästään RAM. Suomessa RAM autoja ajetaan C1-kortilla, sillä ne ovat rekisteröityjä kevytkuorma-autoiksi. RAM autossa on sitten sekä tehoa, massaa että vetokykyä.

 

horse-trailer-3369387_1920-1024x683

Trailereista ja kärryistä

Hevosta kun lähdetään sitten kuljettamaan jonkinlaisella asiallisella vehkeellä, niin kaksi asiaa tulee varmistaa ennen kaikkea. Ensinnäkin se, että hevosella tai hevosilla on mahdollisimman hyvät oltavat reissun ajan ja toisekseen, että vedettävä ”vehje” on kunnossa. Hevosta tulee kuljettaa ainoastaan hevoskuljetukseen rekisteröidyllä kuljetusvälineellä. Eläinten kuljetukselle asetetuissa eläinsuojeluvaatimuksissa (Maa- ja metsätalousministeriön päätös) kerrotaan yksityiskohtaisesti kuljetusajoneuvoille asetetuista vaatimuksista ja kuljetusolosuhteista, mm. kuljetettavan hevosen ruokinnasta ja tarkkailusta.

Nimenomaan hevostrailereita on Suomessakin saatavilla vaikka minkä kokoisia ja -laisia, uusia ja vanhoja. Varsinkin niiden vanhojen suhteen kannattaa olla tarkkana ja varmistaa, että ne oikeasti ovat kunnossa. Jos otetaan tavallinen kahden hevosen kuljetusvaunu, niin sellaisen paino liikkuu siellä 700-800 kg tienoilla ja suurin kokonaispaino on luokkaa 2000 kiloa, eli kantavuus on tasolla 1200-1300 kg. Näitä saa vedellä tavallisella henkilöautolla, mutta ei pelkällä B-kortilla.

Pienemmät, niin sanotut 1,5 hevosen kuljetusvaunut, ovat omalta painoltaan samaa luokkaa kahden hevosen trailerin kanssa, mutta niiden kokonaispaino asettuu sinne 1300-1600 kilon tienoille, riippuen kantavuudesta. Mikäli sinulla on tavallinen henkilöauto kokonaismassaltaan luokkaa 1900 kiloa ja sen perässä tuollainen 1,5 hevosen, max. 800 kiloa painava kuljetusvaunu ja siinä n. 600 kg hevonen, jää kokonaismassa alle sen 3500 kilon. Näin voit kuljettaa yhdistelmää ilman pikku-eetä, tavallisella B-kortilla.

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Kari Oksanen, Pixabay

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *