Talleja on Suomessa enemmän kuin uskoisikaan

Talleja on Suomessa enemmän kuin uskoisikaan

Hevosharrastajia löytyy Suomesta ihan mistä päin tahansa ja niin löytyy myös tallejakin. Harrastuksena on hevosurheilu on monipuolista ja niinpä hevosten ystäville löytyy kyllä tekemistä, asuipa missä päin Suomea tahansa.

Suomalaisten hevosharrastajien rakkaus hevosia kohtaan ei ole laantunut, vaikka muitakin harrastuksia on ilmaantunut ja muun muassa mobiililaitteet ovat vieneet monet mukanaan. Hevospelejä tai ei, kiinnostuneet voivat kurkata vaikka Zimpler nettikasinot.com -sivun. Samalla voimme olla kiinnostuneita suomalaisten hevostallien määrästä ja sitä, että harrastustoimintaa todella pidetään ahkerasti yllä.

Jos siis mietit vaikkapa muuttoa toiselle paikkakunnalle, mutta hevosharrastuksesi jatkuminen huolettaa, niin ei hätää. Hevosia löytyy varmasti.

 

Ratsastajainliiton jäsentallit

Laadukasta hevostallia etsivän hevosharrastajan kannattaa ehkä suunnata katseensa kohti SRL:n jäsentallilistoja. Kyseiset tallit on nimittäin ovat enemmän tai vähemmän valvottuja ja niiden tuleekin noudattaa tiettyjä laatukriteerejä voidakseen olla jäsentalleja.

Ratsastajainliiton jäsentalleilla pyritään panostamaan erityisesti hevosten hyvinvointiin, turvallisuuteen ja ammattimaisuuteen. Jäsentalleilla ratsastajat voivat odottaa ystävällistä ja ammattitaitoista asiakaspalvelua.

Jäsentalleilla harrastetaan erilaista hevostoimintaa. Talleilla pääsee osallistumaan erilaisille ratsastustunneille ja lisäksi tallit järjestävät niin maasto- kuin vaellusretkiäkin. Näin ratsastajille tarjotaan mahdollisimman laajasti harrastusmahdollisuuksia laadukkaissa puitteissa. Jäsentalli kannattaa valita yleensä juuri laadun vuoksi.

 

Hevostalleja ympäri Suomen

Hevoset ovat aina kuuluneet suomalaisten suosikkiharrastuksiin ja tämä näkyy jo ajellessa pitkin Suomen maanteitä. Hevostalleja näkyy Suomen maisemissa niin suurten teiden varrella kuin syrjäseuduillakin. Kaikki tallit eivät varmastikaan tule vastaan, vaan niitä on paljon siellä täällä.

Suomessa hevosia on käytetty aiemmin apuna maatilan eri tehtävissä sekä metsätöissä ja vaikka nämä käyttötarkoitukset ovat jo melko lailla hiipuneet, hevosten kanssa harrastetaan kuitenkin edelleen eri lajeja ja näiden suurten eläinten seurasta nautitaan erilaisten aktiviteettien parissa.

 

horse-3295801_1280

 

Muita hevosharrastuksia

Hevosten kanssa voidaan harrastaa paljon muutakin kuin vain ratsastusta. Ravit ovat suosittu laji, jota moni sellainenkin seuraa, joka ei muutoin ole hevosharrastuksista kiinnostunut. Moni harrastaa mielellään myös vedonlyöntiä juuri raveista, joka onkin oma lajinsa. Se ohjaa monet hevosten pariin, tosin hieman eri tavalla.

Raveja seuraavan, menestystä vedonlyönnissä toivovan kannattaa tutustua ravihevosiin, niiden ravihistoriaan sekä olla perillä siitä, miten tietyillä hevosilla on viime aikoina mennyt. Raveissa voi toki lyödä vetoa pelkkään onneen perustuen, mutta tokihan hevosiin kannattaa tutustua, jotta voitto voisi olla edes hieman todennäköisempi.

Monella raviharrastajalla on itselläänkin ravihevonen, eli toisin sanoen raviharrastus jakaa ihmiset lajia seuraaviin sekä itse harrastaviin.

 

Täytyykö hevonen omistaa?

Hevosista haaveilevalle tulee ehkä jossain vaiheessa elämää mieleen kysymys, että täytyykö hevonen omistaa? Ei tarvitse. Hevosia pääsee hoitamaan eri talleilla ja ratsut voivat hyvin olla aivan muiden ihmisten omistajia. Talleille pääsevät siis kaikki halukkaat, jotka vain ovat kiinnostuneita ratsastuksesta. Omasta hevosesta saa haaveilla, mutta sellaista ei itse tarvitse hankkia.

Hevosen hankkiminen ei aivan niin yksinkertaista olekaan. Hevosen omistaminen vaati runsaasti aikaa sekä varaa. Mikäli omia tiloja ei löydy omasta takaa, täytyy hevonen saada asutettua jonnekin. Jos harkitset oman hevosen ostamista, kannattaa asiaan perehtyä huolellisesti ja selvittää, mitä kaikkea hevosen omistaminen tarvitsee. Millainen olisi hyvä täysihoitopaikka?

 

Nippelitietoa hevosista

Suomesta löytyy hevosia ja talleja enemmän kuin moni uskoisikaan. Talleja löytyy niin Ratsastajainliiton alaisena kuin sen ulkopuolella. Liiton jäsentalleja löytyi vuoden 2020 lopulla 345 kappaletta. Kaiken kaikkiaan ratsastustalleja löytyy Suomesta kuitenkin noin tuhat kappaletta, pieniä kotitalleja paljon, paljon enemmän.

Suomen tuhannesta ratsastustallista noin puolet ovat yrityksiä, jotka tarjoavat ratsastuskoulutoimintaa. Mahdollisuuksia on siis paljon ja hevosharrastuksesta kiinnostuneet löytävät varmasti itselleen sopivan tallin. Tilannetta helpottaa se, että tallit ovat levittäytyneet ympäri Suomen, jolloin talleja on niin etelässä kuin pohjoisessakin.

Suomessa on hevosharrastajia peräti 160 000. Toki luku ei voi olla tarkka, sillä on mahdoton tietää todellista lukua, sillä kaikki eivät ole seurojen tai tallien jäseniä. Hevosharrastus on voimissaan ja tulee varmasti jatkossakin olemaan. Hevoset mahdollistavat terveen harrastuksen, jonka parissa pääsee todella rentoutumaan ja irtautumaan arjesta. Hevoset auttavat parhaimmillaan jopa mielenterveyden edistämisessä, joten hevosharrastus on kaikille sopiva, monin tavoin hyödyllinen harrastus.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Vierailija