Suomen pararatsastusjoukkue Tokiossa – ”Tunnelma on taianomainen”

Suomen pararatsastusjoukkue Tokiossa – ”Tunnelma on taianomainen”

Suomen pararatsastusjoukkue on asettunut hyvin Tokioon Equestrian Parkin erinomaisiin puitteisiin, kertoo SRL:n tiedote. Hevosilla on takanaan toista kymmentä tuntia kestänyt lento Liègestä, Belgiasta Tokioon, jossa ne siirtyivät kentältä hevosautoilla kilpailupaikalle. Ennen lentoa hevoset olivat karanteenissa Aachenissa, Saksassa. Muutaman päivän sopeutumisen jälkeen Katja Karjalaisen Dr Doolittle ja Pia Reitin Supremo ovat jo päässeet Tokiossa kevyestä normaaliin treeniin.

– Myös minä elin Suomessa omassa kuplassani vältellen kontaktia muihin ennen matkaa. Lenkkeilemässä kävin, sillä maaseudulla ei usein ihmisiin törmää, jo neljänsissä paralympialaisissa kilpaileva Katja Karjalainen kertoo. Riossa Karjalainen kilpaili Dr Doolittlellä eli Toopella, Lontoossa Rosiella ja Pekingissä Callanilla. Karjalainen voitti Lontoossa Rosiella hopeaa vapaaohjelmassa musiikilla. – Toope rakastaa matkustamista. Se yleensä juoksee hevosautoon, ja on tottunut matkustamaan pitkiä matkoja laivassa, kun kuljemme kansainvälisillä kilpailureissuilla Suomesta Travemündeen.

Vaikka Karjalaisen hevonen matkustaa ja syö reissunkin päällä hyvin, on toipuminen pitkästä matkasta ja siirtyminen erilaiseen ilmastoon aina jännittävä hetki kaikille. Myös kilpailupaikan olosuhteet ja rajoitukset, kuten tarkkaan säännellyt ratsastusajat vaikuttavat kokonaisuuteen. Yksi valmistautumiseen vaikuttava seikka on myös Dr Doolittlen hevosarjen muuttuminen kilpahevosarjeksi. – Toope on siinä mielessä onnenpekka, että se saa kotona olla kaikki päivät ulkona ja laitumella. Kun se karanteenissa ollessaan ja kilpailuissa joutuu olemaan yhtäkkiä paljon karsinassa, pitää meidän keksi kaikki mahdolliset keinot pitää sen mieli virkeänä.

Jo Aachenissa ylimääräistä virtaa kerännyt persoonallinen Toope oli koetellut Karjalaisen hevosenhoitajaa Noora Nybergiä ylimääräisillä tempuillaan.

Pia Reitti osallistuu Tokiossa ensimmäisiin paralympialaisiinsa. Hän on aiemmin ollut mukana MM- ja EM-kilpailuissa. Reitti on päässyt Tokiossa ratsastamaan Supremoa eli Seppoa nyt kolme kertaa, tänään ensimmäistä kertaa itse kisa-areenalla. – Tulin juuri tunti sitten selästä. Meillä oli 20 minuuttia aikaa ratsastaa areenalla. Ylihuomenna pääsemme sinne ilta-aikaan, valaistulle kentälle, ovathan luokat täällä myös ilta-aikaan. Pääsimme tänään katsomaan läpi kaikki kulmat ja kamerat. Pientä kropan jännittyneisyyttä oli hevosessa havaittavissa. Meitä oli kentällä samaan aikaan neljä ratsukkoa, kyllä se ihan ok meni.

Seppo elää Tokiossa herroiksi, hevosenhoitaja Tanja Takkula ja joukkueen eläinlääkäri Laura Niemelä pitävät siitä erinomaista huolta. Seppo on syönyt ja juonut hyvin ja saa päivittäin liikunnan ohessa fysioterapiaa ja hierontaa. – Tallitiimi tekee ihan huikeeta työtä. Seppo on elämänsä kunnossa. Voi hyvin olla, ettei se halua lähteä täältä kotiin, Reitti naureskelee.

Reitti on itse totuttautunut Japanin lämpöön jo ennen matkaa saunomalla iltaisin ja käyttämällä villapipoa ja toppaliiviä. Olosuhteet ovat tuntuneet jopa odotettua helpommalta. – Vain kosteus on tehnyt olon lähmäiseksi.

Elämä kisakylässä on ensikertalaiselle hieno kokemus. – Meillä on kaikilla kisakylässä jotenkin sellainen kepeä olotila. Tunnelma on täällä ihan erilainen kuin normaaleissa kilpailuissa, jotenkin taianomainen.

Kohti kilpailujen alkua

Keskiviikkoaamuna hevosilla on eläinlääkärien tekemä tarkastus, jossa varmistetaan, että ne ovat terveitä ja kilpailukuntoisia. Kilpailut alkavat torstaina, jolloin tulessa on heti Pia Reitti ja Supremo. He kilpailevat ryhmässä IV. Ratsukot esittävät henkilökohtaisen ohjelman, ja luokassa jaetaan ensimmäiset mitalit. Karjalainen esittää oman henkilökohtaisen ohjelmansa ryhmässä I perjantain mitaliluokassa.

Pararatsastajat kilpailevat viidessä eri ryhmässä: I, II, III, IV ja V. Pararatsastuksessa kilpailuryhmät jaetaan ratsastajan toimintakyvyn perusteella. Ryhmän päättää koulutuksen saanut luokittelija ratsastajan toimintakyvyn perusteella. Luokittelun avulla kilpaileminen pyritään tekemään mahdollisimman tasavertaiseksi toiminnallisen haitan mukaan.  Tasojen numerot kertovat vamman laadun. Mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma. Esitettävät ohjelmat vastaavat teknisiltä vaatimuksiltaan ratsastajan vammojen luokkaa.

Henkilökohtaiseen kilpailuun osallistuvat ratsukot suorittavat henkilökohtaisen ohjelman, jonka kahdeksan parasta kustakin ryhmästä jatkaa vapaaohjelmaan musiikilla. Molemmissa kilpailuissa jaetaan henkilökohtaiset mitalit. Joukkuemitalit jaetaan joukkueohjelman jälkeen joukkueen kolmen ratsukon yhteen lasketuiden tulosten perusteella. Joukkueilla ei ole käytössä ns. drop scorea, eli neljän joukkueratsukon menetelmää, jossa huonointa tulosta ei lasketa joukkuetuloksiin.

 

Kuvat: SRL / Peter Nixon

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.