Suomalaisille tärkeät ravitapahtumat

Suomalaisille tärkeät ravitapahtumat

Siinä missä muualla Euroopassa laukkakilpailut vetävät suuria yleisömääriä, suomalaiset ovat tunnetusti ravikansaa, eikä laukkakilpailuja käytännössä edes järjestetä. Raveja käy Suomessa katsomassa vuosittain jopa 800 000 katsojaa, joten urheilulajeista suositumpi on ainoastaan jääkiekko. Suomi onkin yksi Euroopan suurimmista raviurheilumaista. Kilpailuja järjestetään lähes viikoittain, sillä Suomessa on peräti 43 ravirataa, joista kovimmassa kilpailukäytössä on Vermon rata Helsingissä ja toiseksi kovimmassa käytössä Teivon rata Tampereella. Tietyt kilpailut ovat vuoden odotetuimpia ja niitä voi hyvällä syyllä sanoa vuoden kohokohdiksi. Tässä artikkelissa esittelemme suomalaisille kaikkein tärkeimmät ravitapahtumat.

 

Kuninkuusravit

Urheilulajien kuningas on jalkapallo, jalkapallon kuningas on Jari Litmanen, nyrkkeilyn kuningas on Muhammad Ali ja kasinopelien kuningas on kolikkopelit. Nämä ovat asioita, jotka tuskin muuttuvat koskaan. Sen sijaan ravimaailman kuningas kruunataan vuosittain ja tittelin saa kuninkuusravien voittaja. Kuninkuusravit järjestetään vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla ja se on kaksipäiväinen tapahtuma. Ravikuninkaan lisäksi kilpailussa kilpaillaan myös ravikuningattaren tittelistä. Kaikkiaan hevoset juoksevat kolme matkaa, jotka eroavat toisistaan pituudeltaan (1 609 m, 2 100 m ja 3 100 m). Sijoitus Kuninkuusraveissa määräytyy kilpailujen yhteisajan perusteella. Viimeisten vuosien aikana Kuninkuusraveja on seurannut paikan päällä keskimäärin 50 000 katsojaa.

 

Elitloppet

Elitloppet on Ruotsissa järjestettävä vuosittainen ravikilpailu, joka on myös suomalaisille erittäin tärkeä, että kilpailuun osallistuu suomalaisia ohjastajia ja hevosia ja Suomesta matkustaa joka vuosi tuhansia katsojia seuraamaan Elitloppetia. Elitloppet eroaa hyvin paljon Suomen kuninkuusraveista, sillä kilpailu järjestetään aina samassa paikassa, Tukholmassa, Solvallan raviradalla. Kilpailujärjestelmä on myös hyvin erilainen, kaksipäiväisessä kilpailussa mukana on 16 hevosta, lauantaina kilpaillaan välierät ja sunnuntaina on vuorossa finaali, johon selviytyy molemmista välieristä neljä parasta. Matkan pituus on 1 609 metriä. Vielä toistaiseksi ei kukaan suomalainen ole onnistunut voittamaan Elitloppetia, vaan paras kotimaisen ohjastajan sijoitus on ollut toinen ja paras suomalaissyntyisen hevosen sijoitus on ollut neljäs.

 

Finlandia-ajo

Helsingissä Vermon raviradalla järjestettävä Finlandia-ajo on tunnetuin aina samassa paikassa järjestettävistä kilpailuista Suomessa. Se järjestetään aina toukokuussa ja se aloittaa suurten ravikilpailujen kauden. Finlandia-ajoa on järjestetty jo yli 40 vuoden ajan ja jotain tämän kansainvälisen kutsukilpailun arvostuksesta kertoo, että sen voittajalle on useana vuonna taattu kutsu muutamaa viikkoa myöhemmin järjestettävään Elitloppetiin.

 

Kriterium

Ravikansan syksyn suurtapahtuma on Tampereen Teivon radalla vuosittain syys-lokakuun vaihteessa järjestettävä Kriterium. Kriteriumissa kilpaillaan nykyisin kolmessa eri sarjassa, 3-vuotiaiden lämminveristen, 4-vuotiaiden suomenhevosten ja 3-vuotiaiden tammojen. Näistä lämminveristen Kriterium on arvostetuin ja rahakkain. Sillä on myös pisimmät perinteet, sillä se on järjestetty jo vuodesta 1972 alkaen. Suomenhevoset ovat kilpailleet vuodesta 1975 lähtien ja tammat vuodesta 1988. 

 

Kymi Grand Prix, Nordic King ja St. Michel

Nämä kolme kilpailua kilpailevat vuosittain toisiaan vastaan siitä, mikä kilpailu saa houkuteltua nimekkäimpiä vieraita. Näistä Kymi Grand Prix järjestetään Kouvolassa, Nordic King Härmässä ja St. Michel Mikkelissä. Niiden palkintopotit ovat hyvin lähellä toisiaan ja palkintopottien lisäksi kilpailut pyrkivät houkuttelemaan kansainvälisiä supertähtiä lentokyydeillä.

 

Suur-Hollola-ajo

Jokimaan raviradalla Lahdessa vuosittain järjestettävä kaksipäiväinen lämminveristen kilpailu on tarkoitettu ainoastaan Suomessa syntyneille hevosille. Tämä tekee siitä luonteeltaan erilaisen, kuin esimerkiksi Kymi Grand Prix tai Nordic King. Kansainvälisiä supertähtiä ei edes yritetä havitella. Palkintopotti on silti yleensä samaa luokkaa ja Suur-Hollola-ajo onkin yksi suomalaisten raviurheilijoiden päätavoitteista. Kilpailu järjestetään kesä- heinäkuun vaihteessa. Välierät kilpaillaan lauantaina ja finaali sunnuntaina. Nykyisin ajetaan myös kylmäveristen Suur-Hollola-ajo, mutta sen palkintosummat ovat huomattavasti pienemmät.

 

Kuvituskuva: Pixabay

 

Author Image
Toimitus