Suomalaiset eivät osaa voittaa

Suomalaiset eivät osaa voittaa

Otsikon teksti tuli englantilaiselta Joel Banksilta, joka on Suomen lentopallomaajoukkueen nykyinen valmentaja. Banks on vastannut joukkueen vetämisestä nyt 12 ottelun ajan ja tuloksena on 12 tappiota. Kuitenkin jostain kumman syystä Banks on yhä peräsimessä ja jokin aika sitten Kiinaa vastaan hävityn pelin jälkeen Banks antoi tuon lausunnon, ”suomalaiset eivät osaa voittaa”.

Onko suomalaisten ongelma huono itsetunto vai löytyykö ongelmat syvempää? Jos palataan vielä lentopalloon sen verran, että Urpo Sivula, yksi joukkueen kantavista voimista kertoi liian monen pelaajan olevan tyytyväinen jo siihen, että pääsee pelaamaan. Siksi he eivät anna kaikkeaan, mitä kuitenkin maailman huipulla tarvitaan jokaisessa ottelussa.

 

Suomalainen raviurheilu

Paljon on puhuttu, että suomalainen hevosurheilu kaipaa pikaisesti muutoksia. Raviurheilun pitäisi saada uusia ajatuksia lajin ulkopuolelta. Onko niin, että suomalaiseen nykyurheiluun on pesiytynyt liikaa ajatus ”kaikki saa pelata” – myös raveihin? Onko todellakin niin, että voittamisen halu on melkeinpä kiellettyä, eikä niitä todella lahjakkaita pelaajia tai urheilijoita saa oikeasti tukea. Eikö nuoria lahjakkaita raviohjastajia saa nostaa jalustalle ja tuoda julki ympäri Suomen, mistä raviurheilusta on kyse? Tällä hetkellä raveissa pelataan hevosten voitosta ja lyödään vetoa, mutta olisiko aika nostaa ohjastajat korkeampaa asemaan ja tuoda heidät entistä paremmin esille? Tehdä heistä staroja? Samalla tavalla ravihevoset kaipaavat lisää näkyvyyttä. Nykyään olisi vaikka millaisia kanavia käytettävissä, mutta niitä vain ei hyödynnetä. Lisänäkyvyyden kautta olisi mahdollista saada myös uudistuksia aikaiseksi ja kerätä lisärahoitusta uusien kumppanikuvioiden kautta.

 

sulky-3543137_1280
Olisiko aika nostaa ohjastajat korkeampaa asemaan ja tuoda heidät entistä paremmin esille?

 

Suomalaiset raviohjastajat ja ravurit

Oletko koskaan googlannut sanalla ”suomalainen raviohjastaja”? Minkälaisen tuloksen sait, löysitkö mitä hait? Tuskin, koska tietoa ei ole saatavilla kovinkaan ”hienosti” ja se johtuu lajin syrjään vetäytyneisyydestä. Lajilla on televisioaikaa, mediatilaa, mutta sitä ei hyödynnetä lainkaan lajin ulkopuolella. Sitten ihmetellään miksi harrastajamäärät ja varsinkin ravien ”tekijämäärät” ovat laskussa. Ei sen puoleen kyllä itse ravihevosillekaan löydy kunnon sivustoa netistä. Tietoa kyllä, mutta ei markkinahenkistä sivustoa. Kun kumpikaan pääosan esittäjä ei näy missään, mistä voitaisiin sitten saada lisäkatsojiakaan? Kaikki on kiinni markkinoinnista ja ravit kilpailevat kymmenien muiden ajanvietemahdollisuuksien kanssa. Jotta siinä kisassa selviydytään voittajana, on oikeasti tehtävä jotain.

 

Suomalaisten itsetunto

Jos tämä artikkeli lähti liikkeelle tuolta lentopallomaailmasta, niin monet meistä muistavat suomalaisten jääkiekkosulamisen Ruotsia vastaan kotikisoissa 2003. Suomi johti jo 5-1, mutta hävisi lopulta 5-6. Noista ajoista on tultu pitkälle ja jääkiekossa suomalaiset uskaltavat jo voittaa. Onko siinä syynä itse asiassa se, että suomalaiset jääkiekkoilijat ovat pelanneet paljon ulkomailla ja oppineet myös voittamaan? Oppiiko suomalainen voittamaan Suomessa vai tarvitaanko siihen kova koulu ulkomailla?

Suomalainen yhteiskunta on hyvinvointiyhteiskunta, joka tänä päivänä pystyy huolehtimaan sellaisistakin yksilöistä, jotka eivät halua tehdä töitä. Näillekin ihmisille on tarjolla asunto ja käyttörahaa. Elämme siis yhteiskunnassa, missä ei ole pakko tehdä mitään – ei edes voittaa. Tästä johtuu se tosiasia, että voittajia tulee enemmän sellaisista maista, joissa ei tällaista turvaverkkoa ole. Miksi useimmat kansainvälisesti viime vuosina menestyneet pelaajat ja urheilijat tulevat todella köyhistä oloista? Ainoa keino päästä pois on omien taitojen täysimääräinen hyödyntäminen. Pois sellaisista oloista, joita Suomessa ei ole missään. Siitäkö johtuu, ettei meillä ole pakollista voiton tarvetta?

Onko sama ajatusmaailma iskostunut myös raviväkeen? Raveissa käy ihmisiä, ravurit ja ohjastajat ravaavat rataa ympäri viikosta toiseen ja kuljettavat hevosiaan ympäri Suomen. Silti vain harvat oikeasti ansaitsevat tarpeeksi pelkän ravi- ja hevosurheilun kautta. Onko tässäkin kyse tyytymisestä vähempään ja koska ei ole pakko saada enempää, ei ole myöskään tarvittavaa energiaa tai uskallusta, rohkeutta viedä asioita seuraavalla tasolle?

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *