Stressinpoistoa vapaa-ajalla

Stressinpoistoa vapaa-ajalla

Nykyaikana mielemme kerää helposti stressiä kaikesta sellaisestakin, mikä ei millään tavalla liity meihin itseemme. Tämä tapahtuu jo pelkästään siitä syystä, että silmiämme ja korviamme kohtaan tulee sadoittain erilaisia viestejä niin luonnollisesti kuin digitaalisesti, joten ei ihme, että haemme itse omia reittejämme tämän kaiken keskellä esimerkiksi ratsastamalla, kasino pelaamalla tai vaikkapa käymällä kalassa.

Pieni määrä stressiä kehossamme on jopa hyväksi, mutta meillä ihmisillä on liian huono tapa jatkaa niitä epäterveellisiä tapoja, jotka lisäävät stressimäärää, ja siksi olisi hyvä välillä ymmärtää pysähtyä. Miten sitten kaiken arjen ja kiireen keskellä olisi aikaa pysähtyä, ja millainen pysähtyminen olisi terveellistä. Esimerkiksi tutkimukset kertovat, että ihminen, joka harrastaa ratsastamista ja hevosten hoitamista onnistuu pitämään parempaa huolta myös stressitasostaan. Tähän liittyvät itse hevoset ja hevosen tasoittava vaikutus ihmisen mieleen. Miksi sitten hevonen on niin hyvä mielellemme? Miksi hevosia käytetään terapiaan? Hevosia on jo kauan käytetty ahdistuksen, masennuksen, stressin, uupumisen, paniikkihäiriöiden ja paino-ongelmien hoitamisessa. Siinä kaikessa on kyse pitkälti oman elämänsä hallinnasta ja oppimisesta. Ratsastusterapia on hyvinkin käytetty terapiamuoto moniin tarpeisiin.

 

Stressi ja kehomme

Vuosia on tiedetty myös se tosiasia, että pieni määrä stressiä on myös hyväksi – se pitää aistit valppaina. Yksi tapa pitää yllä pientä tasoa stressiä ovat erilaiset pelit. Kaikessa on kuitenkin loppujen lopuksi kyse tasapainosta. Tasapaino saavutetaan rakentamalla oma arki yhdistelmänä niin niitä pakollisia tehtäviä, kuin harrastuksia ja mielihaluja.

Tutkimusten mukaan tiedetään myös se, että kalastaminen auttaa stressinhallinnassa. Kalastamisessa yhdistyy sekä luonto että rauhassa tekeminen ja se sopii myös ystävien kanssa tehtäväksi. Aina ei tarvitse lähteä baariin tai salille huhkimaan, kun yhdessä olo voi liittyä myös rauhalliseen tekemiseen.

 

exit-4210217_1280-682x1024

 

Meidän kehomme ja mielemme kestää stressiä eri tavoin ja me myös käsittelemme tilanteita eri lailla. Liika stressi kuitenkin uuvuttaa kehomme ja altistaa sitä kautta muille ongelmille. On hyvä ymmärtää ja seurata oman kehon tuntemuksia ja etsiä arkeen sellaisia toimia, joilla löytää tasapainoa. Jos esimerkiksi työ on jo valmiiksi hevosten parissa, saattaa ollakin hyvä vaihtoehto hakea sitä tasapainoa nimenomaan kalastuksesta. Tai jos oma ammatti liittyy ihmisten kanssa toimimiseen, niiden vastapainona hevosen kanssa toimiminen saattaisi olla se arjen tasapainottava tekijä.

Oletko itse huomannut kuinka hevoset auttavat sinua voimaan paremmin ja nimenomaan mieltäsi?

 

Tunnista stressi

Miten sitten voimme tunnistaa, että oma kehomme stressitasot ovat nousseet liian korkeiksi. Stressiin yhdistetään monesti vatsavaivat ja päänsäryt sekä uniongelmat ja nämä sitten lähtevät helposti aiheuttamaan lisäongelmia. Edellä mainitut ratsastus, hevosten kanssa toiminta ja kalastus ovat vastaavasti sellaisia toimia, jotka tuovat mielemme ja keholle erilaista, kiireetöntä tekemistä. Toimistotyöntekijöille suositellaan jopa keskelle päivää puolen tunnin tai varttitunnin kävelyä puistossa, jotta silmät ja aivot saavat lepohetken, ja vastaava olisi hyväksi kenelle tahansa keskellä päivää. Kyse ei ole siis välttämättä mistään isoista asioista, vaan nimenomaan sen tasapainon löytämisessä omaan elämään.

Stressiä ei siis tarvitse poistaa kokonaan, eikä sen vuoksi ole välttämättä pakkoa alkaa edes tehdä mitään uutta, vaan jo pienet muutokset omassa arjessa tuovat kehollemme voimia. Esimerkiksi oman tarvittavan unenmäärän varmistaminen tuo jo hyvän lähtökohdan – ja siihen pääsemiseksi on joskus tehtävä jotain muutoksia omaan sänkyyn tai nukkumaan menemiselle. Toisille auttaa oman ruokavalion muuttaminen tai edes ruokailun saaminen tasaiseksi. Näissäkin on sama asia kuin jo edellä pariin kertaan on tullut mainittua – tasapaino. Löytämällä omaan arkeen iloa tuottavia asioita, on jo arjen rakennuspalikat hyvin paalutettuja. Jokaisen meistä on myös ymmärrettävä, että arjessa kaikki ei ole ruusuntuoksuista ja kivaa, vaan tulee myös niitä vastoinkäymisiä ja työtehtävät voivat välillä tuntua raskailta ja oma olo huonolta.

Jos nyt pysähdyt minuutiksi ja mietit omaa arkeasi, mitä voisit parantaa siinä voidaksesi paremmin, ollaksesi enemmän oma itsesi?

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus