Some ja vinkit tulevaisuuteen

Some ja vinkit tulevaisuuteen

Sosiaalinen media ja sen trendit muuttavat jatkuvasti muotoaan. Se heijastuu myös bloggaamiseen ja oman elämän mutkien raportoimiseen. Perinteiset tekstipohjaiset blogit olivat jo hiipumassa ja lyhyet, ytimekkäät päivitykset videoiden muodossa olivat riittävästi seuraajille. Nyt kuitenkin tekstiblogit ovat taas selkeästi nousussa ja tähän eivät pysty Instagram tai TikTok vastaamaan. 

Yli kymmenen vuoden aikana bloggaaminen ylipäätään on muuttanut muotoaan. Millainen voisi olla mahdollinen blogisovellus ja olisiko se siltikään kätevä? Yksi tämän hetken suosituista postausaiheista ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan postausvinkit, joten tässä muutamia ajatuksia kaikille teille hevosalankin sisällöntuottajille.

 

Mihin tähtäät bloggaajana?

Jokaisella on oma syynsä perustaa blogi. Yksi siksi, että kavereillakin on, toinen haluaa tehdä päiväkirjamaista kerrontaa itselleen ja kolmas tähtää johonkin ylevämpään… Niin tai näin, bloggaamiseen kannattaa asettaa tavoite tai useampia pieniä kuukausitavoitteita. Hyvä tavoite on toteutettavissa ja mitattavissa.

Tavoitteen ei tarvitse olla erikoinen. Sellaiseksi käy vaikkapa x määrä postauksia kuussa, tietty kävijämäärä tai pääsy johonkin bloggaajapassilla. Mitä enemmän saavutat tavoitteita, sitä paremmin myös blogiharrastus pysyy linjassa. Käytä tilastoja ja hyödynnä niitä tavoitteiden suhteen.

Suunnittelun avulla on helpompi saada tulosta, kasvattaa näkyvyyttä ja maksimoida hyötyä. Bloggaatko itsellesi vai muille? Jos bloggaamisen suhteen ei sen suurempia suunnitelmia ole, on parempi myös asennoitua siten. Ilman panostusta ei voi olettaa isompaa lukijakuntaa tai muuta kehitystä. Älä pyydä muilta neuvoja, jos et niitä aio noudattaa, vaan perustella sillä “etten bloggaa tavoitteellisesti”.

 

Erotu eduksesi

Muista saa ja pitää ottaa mallia, mutta erottuminen on vahvuus. Tee blogistasi sinun brändisi ja tavaramerkkisi. Mieti, missä olet hyvä ja mitkä ovat sinun erikoisuuksiasi. Visuaaliset kuvat, humoristinen teksti, suora puhe vai asiapitoiset postaukset… Minkä asian lukijat yhdistävät sinun blogiisi? Miten sinut poimitaan monen muun bloggaajan joukosta?

Ajattele myös asiaa siltä kantilta, mitä lukijat haluaisivat lukea tai mitä itse lukisit? Olen aika varma, että moni poissulkee kuvattomat postaukset, huonon ulkoasun, kirjoitusvirheet ja tylsät aiheet. Saman jankkaaminen ei riitä, treenipostauksiinkin pitää saada vivahdetta. Pyörän uudelleen keksiminen ei ole järkevää, älä matki muita. Esimerkki ja apinointi eivät ole sama asia.

Yhteistyö on aina hyväksi, kontaktit taas kultaa. Mitä enemmän verkostoidut muiden bloggaajien ja blogitahojen kanssa, sitä varmemmin jäät mieleen. Nykyään ei pärjää, jollei ole valtavaa määrää linkkejä eri ihmisten välillä. Hyvillä kontakteilla on helppoa saavuttaa jopa rahan arvoisia yhteistyökuvioita, toki helppoa tienestiä voi sitten kokeilla kerätä vaikkapa Rocket Casino n tyypisillä sivustoilla. Yhteistyöprojektit alkavat aina pienestä, mutta hyvin tehty työ tuo uusia tarjouksia. Panosta kontakteihin, älä hoida niitä hutiloiden!

 

Pysy tyylissäsi

Jokaisen blogin ensimetrit ovat hankalia. Mieti tarkoin, miten blogin nimeät ja millä tyylillä lähdet liikkeelle. Älä tee turhia muutoksia hetken mielijohteesta tai muiden takia. Erottuaksesi massasta ei kannata tyytyä tavanomaiseen. Kehitä vanhaa, älä aloita uutta. Kuuntele kokeneempia, ole nöyrä ja opi virheistä.

Pidä huolta, että blogin nimi, layout ja osoite pelaavat yksi yhteen. Mistä blogi kertoo? Miten voit käyttää mielikuvitusta, jotta aihe tulee esille tai henkilö blogin takaa? Synkronisoi muut some-kanavat blogin suhteen toimiviksi. Brändäys on päivän sana. Joskus vanha tuo pysyvyyttä, tiheitä muutoksia on syytä välttää. Vain, jos elämässä tapahtuu niin radikaaleja muutoksia, että se vaikuttaa merkittävästi blogin sisältöön on täyskäännös sallittavaa.

 

horses-2498831_1280
Tee blogistasi sinun brändisi ja tavaramerkkisi.

 

Tähtäimessä julkkisstatus?

Keskity mieluummin olennaiseen. Turha huomion hakeminen ja kohujen kehittäminen ei ole kenellekään suotuisaa. Hevospuolella ei montaa “julkkisbloggaajaa” ole ja heidänkin suosionsa perustuu blogien aikakauden alkuun sekä pitkään, kovaan työhön. 

Kohuhakuisuus ja nettikiusaaminen ei ole julkisuutta, vaikka moni onkin ehkä “otettu”, jos joutuu foorumeille räävittäväksi. Jos et halua tai kestä negatiivista palautetta, toimi sen mukaisesti. Enää kiusaajat eivät ole vain lapsia, vaan valitettavasti myös ihan aikuisia.

 

Vai tulevaisuuden työ?

Media kehittyy ja muuttaa koko ajan muotoaan. Kymmenen vuotta sitten ei juuri kukaan osannut aavistaa, kuinka suureen rooliin sosiaaliset mediakanavat ihmisten arjessa nousevat. Puhelin on käytännössä käden jatke, kaikki on saatavilla sekunneissa. Yritykset ymmärtävät yhä enemmän ja enemmän blogien sekä somen voiman. Mainonta ei ole enää pelkkää printtimainontaa, tänään lehteen painettu mainos on huomenna roskiksessa. Netissä mainos on enemmän tai vähemmän ikuisesti – halusi tai ei.

Miksi kenenkään tarvitsisi tehdä ilmaiseksi ihmisille luettavaa? Hyvä blogi saa huomiota ja nopeasti huomio on muutettavissa tuotoksi. Ensin ehkäpä vain pikkujutuiksi, sitten muutamiksi euroiksi, jotka lopulta virtaavat isommaksi. Raja tienaamisen sekä varsinaisen yltiöpäisen mainonnan välillä on kuitenkin kovin häilyvä. Älä myy aikaasi ja vaivannäköäsi liian helpolla. 

On silti hyvä muistaa, että somejulkkis ei ole varsinainen ammatti. Opiskele huolella ja panosta luovuutta sekä kirjoitusta kehittäviin aineisiin. Ei ole mitenkään mahdotonta työllistää itsensä somen avulla tulevaisuudessa. Mitä enemmän yritykset alkavat keskittää markkinointiaan sosiaaliseen mediaan, sitä parempi väylä nykyisillä nuorilla on tehdä uraa osaamansa asian parissa.  

 

Teksti: Penina Peltonen, kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.