Satulan on sovittava hevosen lisäksi myös ratsastajalle

Satulan on sovittava hevosen lisäksi myös ratsastajalle

Sopiva satula on merkittävä osa ratsastajan hyvää ja tasapainoista istuntaa, kertoo Valjasverstas Bridan omistaja valjasseppä Maija Airevuo Blogiexpossa. Eri malliset ja kokoiset satulat sopivat erilaisille ratsastajille. Satulan kallis hintalappu ei tarkoita sitä, että se sopii automaattisesti aina ja kaikille.

Maija arvioi, että todella iso osa istuntavirheistä voi johtua epäsopivasta satulasta. Tällaiset virheet voi olla vaikea korjata, jos ratsastaja on useamman vuoden tottunut istumaan epäsopivassa satulassa – siitäkin huolimatta, että satula vaihdettaisiin sopivaksi.

– Tosi usein törmään siihen, kun ratsastaja voivottelee omaa istuntaansa, että tällainen huono se nyt vaan on. Jos valmentaja tunnista toiseen käskee siirtämään jalkaa tai painoa eteen tai taakse, kannattaa miettiä voisiko vika olla jossain muualla kuin omassa istunnassa

Miten hevoselle epäsopiva satula vaikuttaa ratsastajan istuntaan?

Roosa Löppönen toimii Maijan demossa koeratsastajana. Ensin etsitään sopivaa satulaa hakemalla oikeaa asentoa. Maijan ja Roosan mukaan koesatulassa on hyvä istua ja istunta on heti alusta asti hyvän näköinen. Roosa istuu Maijan mukaan keskellä satulaa ja jalat laskeutuvat hyvin.

– Kun satula on väärän mallinen ratsastajalle, siinä on lähes mahdotonta istua rennosti tasapainossa. Tämä vaikuttaa väkisinkin hevoseen, Maija täsmentää.

Koesatulaa lähdetään horjuttamaan asettamalla täytettä satulan takaosan alle. Roosa huomaa heti, että istunta tuntuu etukenoiselta.

– Etupainoisessa satulassa ratsastajan selkä menee yleensä notkolle ja polvi voi yrittää tulla siivestä yli, Maija selittää.

– Tällaisessa tilanteessa jalka lähtee yleensä seikkailemaan liian eteen.expo09-200x300

Seuraavaksi satulasta tehdään takapainoinen, kun täyte siirretään satulan etukaaren alle.

– No nyt olen kauhean kaukana täällä takana ja ylämäessä, Roosa raportoi.

Ratsastajasta tuntuu, että hän valuu takakaarelle ja jalka on kaukana siiven etuosasta.

– Eli jos satula ei ole sopiva hevoselle, se aiheuttaa ongelmia ratsastajan istuntaan. Etupainoisessa satulassa istunta menee helposti tuoli-istuntaan, Maija selittää.

Testisatulassa istunnan korjaaminen on vielä helppoa, mutta liikkuvan hevosen selässä siitä tulee todella paljon vaikeampaa.

Hevoselle sopiva satula ratsastajan mittojen mukaan

Nykyään satuloita pystytään muokkaamaan sekä hevosen että ratsastajan mittojen mukaan. Maija suosittelee kiinnittämään huomiota myös siihen, miten satula sopii ratsastajalle. Tämä on tärkeää etenkin jos ratsastaminen on säännöllistä tai tavoitteellista. Epäsopivalla satulalla ratsastaessa istuntaa on lähes mahdotonta harjoitella paremmaksi. Ratsastajan on kyllä mahdollista muuttaa asentoaan selässä, mutta rento ja tasapainoinen istunta jää saavuttamatta selän ja jalkojen jännittyessä.

Jos ratsastaja on tottunut ratsastamaan estesatulalla, voi vaihto koulusatulaan tuntua oudolta – ja toisinpäin. Erinlainen asento voi tuntua hetken aikaa kummalliselta, mutta sen ei kuitenkaan pidä tuntua pahalta, vaikka satulan malli vaihtuisikin.

– Ideaalitilanne on se, että pystymme tarjoamaan asiakkaalle 2-4 satulaa testattavaksi. Tarkistamme, että kaikki satulat sopivat sekä hevoselle että ratsastajalle. Kun näistä voi valita sopivimman, lopputulos on varmasti toimiva.

expo15-300x200

”Satulaa pitää testata siinä tilanteessa, johon se on ajateltu. Parhaaksi valikoitunut satula testataan mielellään vielä niiden lisävarusteiden kanssa, mitä satulan kanssa on tarkoitus käyttää, kuten satulavyön ja -huovan tai mahdollisen romaanin kanssa. Nämä kaikki vaikuttavat satulan toimivuuteen käytössä.”

– Estesatulalla on hyvä ottaa pari hyppyä ja satulassa tulee voida helposti ratsastaa kevyessä istunnassa, Maija neuvoo.

Maijan testisatulana Blogiexpossa on Parianin penkki. Myös mittatilaussatuloista on olemassa mallikappaleet, joita voidaan koeratsastaa. Lopulliseen satulaan voidaan tehdä muutoksia ratsastajan toiveiden perusteella. Esimerkiksi polvitukea voidaan suurentaa tai siipeä voidaan pidentää.

Satulan istuinkoko vaikuttaa ratsastajan istuntaan. Jos ratsastaja on pieni ja hevosella on pitkä selkä, hevosen voi varustaa 17 tuumaisella satulalla 18 tuumaisen sijaan, vaikka hevosen selkään 18-tuumainen mahtuisikin.

– Isompi ongelma on, jos hevonen on lyhytselkäinen ja ratsastaja pitkä. Silloin tilaa voidaan hakea tekemällä muutoksia siiven muotoon ja paneelin pituuteen, Maija kertoo.

Yleensä ihmiset ratsastavat liian pienillä satuloilla. Jos ratsastajan on valittava joko liian pieni tai liian suuri satula, Maija itse valitsisi hieman liian tilavan satulan.

– Erilaisista selkävaivoista kärsivät ratsastajat tuntuvat viihtyvän parhaiten satuloissa, jotka eivät ole liian ohjaavia ja “sitovia”. Maija kertoo.

Jos ratsastaja on todella lyhyt, ei pelkkä istuimen koon pienentäminen ole paras ratkaisu. Lyhytsiipisemmästä satulasta on enemmän apua. Markkinoilla on Maijan mukaan jo aika paljon satularatkaisuja monen mittaisille ja mallisille ratsastajille sekä hevosille.

Satulaa voi muokata myös hevosen erityistarpeisiin sopivaksi

Maijalta kysytään, millaista satulaa kannattaisi lähteä etsimään vanhalle, lapakuoppaiselle hevoselle. Kysyjä arvioi lapakuoppien mahdollisesti johtuvan ehkä aikaisemmin käytössä olleista epäsopivista satuloista.

– Ensisijaisesti pitäisi aina koittaa etsiä syy siihen, miksi hevosella on lapakuopat ja lähteä sitten korjaamaan ongelmaa. Ikä voi olla tietenkin yksi asiaan vaikuttava tekijä ja epäsopivien satuloiden käyttämisen takia hevosen selän lihaksisto ei välttämättä ole päässyt kehittymään normaalisti. On satulamalleja, joissa paneeli on etuosasta laaja. Tällaiseen satulaan saadaan eteen hieman lisää pyöreyttä toppaamalla. Jos ongelman oletetaan korjaantuvan nopeasti, voidaan käyttää esimerkiksi palaromaania, jonka paloja on helppo vähentää selän vahvistuessa.

Entä sitten iso lyhytselkäinen poni ja ratsastaja, joka ei takapuolensa takia mahdu pienituumaiseen satulaan?

– Tätä voidaan lähteä ratkaisemaan parillakin eri tavalla. Ensinnäkin satuloita tehdään lyhyillä paneeleilla, näin saadaan isompi istuin mahtumaan lyhyempään selkään. Syvää istuinta ei tällaisessa tapauksessa välttämättä kannata ottaa, vaan loivempi istuin on parempi. Sillä saadaan lisää tilaa ratsastajalle.

Jos taas ongelma olisi jalan pituus, kannattaisi pitkäkoipisen ratsastajan etsiä apua isommasta ja tarvittaessa enemmän eteenpäin leikatusta siivestä.

Maijan neuvo istuntaongelmien kanssa kamppaileville on, että ratkaisua voisi alkaa rohkeasti etsimään toisenmallisesta satulasta.

– Kannattaa kysyä rohkeasti suoraan valmentajalta, voisiko satulalla olla vaikutusta istunnan virheisiin.

Valjasverstas Brida myy sekä uusia että käytettyjä satuloita. Valikoimasta löytyy myös mittatilaus satulat. Lisäksi palveluihin kuuluu mm. satuloiden huolto, sovitus ja nahkavarusteiden korjaaminen sekä valmistaminen.

Kuvat Kaisa Määttänen ja Jenni Santanen        

 

Lue myös:

Satula kannattaa aina ostaa ammattilaisen avulla                                                                                              

Author Image
Kaisa Määttänen