Ruotsissa kunnat tukevat ratsastuskoulujen toimintaa

Ruotsissa kunnat tukevat ratsastuskoulujen toimintaa

Värmdö Ridklubb, eli Värmdön ratsastuskoulu sijaitsee Tukholman luonnonkauniissa saaristossa, Södra Evlinge Gårdissa. Ratsastusseura perustettiin vuonna 1973 ja se muutti nykyiselle paikalleen vuonna 1983. Se on yksi kunnan suurimmista urheiluseuroista. Yksi Värmdön ratsastuksenopettajista on 42-vuotias Millan Trädgårdh.

Millan Trädgårdh on ratsastanut lapsesta asti. Hän aloitti 7-vuotiaana Värmdö Ridklubbenissa. – Äitini on myös hevosihminen, mutta aloitti ratsastuksen vasta aikuisena. Siksi sain vuokrahevosen jo melko nuorena, Trädgårdh kertoo. 13-vuotiaana hän oli aktiivinen ratsastusseuran toiminnassa ja työskenteli viikonloppuisin tallilla. Lopulta hänet valittiin myös junnukerhon hallitukseen. – Olin jo silloin kiinnostunut opettamisesta ja sainkin aloittaa ratsastustuntien pitämisen 15-vuotiaana. Teinivuosien jälkeen kouluttauduin ratsastuksenopettajaksi.

– Ensimmäinen oma hevoseni oli arabi, joka oli meillä ylläpidossa yhdessä äitini kanssa. Silloin tiesin, että tästä tulee minulle elämäntapa. Myöhemmin pidin omaa yksityistallia hetken, mutta sitten minut palkattiin vakituiseen työsuhteeseen Värmdöseen. Täällä olen ollut jo 18 vuotta! Trädgårdh sanoo.  – Omia hevosia on ehtinyt olla jo useita. Panostin jonkin aikaa esteratsastukseen, kunnes ostin 2-vuotiaan Magin. Se oli täysin estesukuinen, muttei halunnut hypätä. Jouduimme vaihtamaan lajia, hän nauraa. – Koulutin Magin aina Pyhä Yrjö -tasolle.

Värmdön ratsastuskoululla on 14 hevosta ja 13 ponia. Niistä neljä on vielä nuoria koulutettavia, jotka eivät ole opetuskäytössä. Sopivan ratsastuskouluhevosen löytäminen on aina haastavaa maasta riippumatta. – Kaikki haluavat terveen, koulutetun ja hyväluonteisen hevosen, oli kyse ratsastuskoulusta tai yksityisestä harrastajasta. Me ajattelemme pidemmällä tähtäimellä, joten ostamme nuoria hevosia ja koulutamme ne itse. Ne pääsevät mukaan opetustoimintaan vähitellen. Kokemuksesta tiedämme, että näistä tulee parhaimpia hevosia! Trädgårdh kertoo. – Meillä ratsastuksenopettajat ratsastavat joka päivän yhden tai useamman opetushevosen. Nuorimmat ja koulutuksessa olevat hevoset ovat etusijalla, mutta toisinaan me myös läpiratsastamme kokeneemmatkin. Meillä on iso etu saada opettaa myös taitavia ratsastuskouluoppilaita, jotka osaavat ratsastaa hevosia oikein.

 

Näyttökuva-2018-05-07-kello-21.29.07
”Järjestämme paljon harjoituskilpailuja ja taitavimmat oppilaat saavat osallistua kotitallilla järjestettäviin aluekilpailuihin”, Trädgårdh kertoo.

 

– Värmdössä hevoset tekevät 1-2 tuntia päivässä tai pari-kolme 45 minuutin tuntia. Ratsastustunnit pyörivät seitsemänä päivänä viikossa. Kesällä hevosilla on neljän viikon loma ja ne lepäävät myös jouluna ja muina juhlapyhinä. Meillä on paljon aktiviteetteja lapsille ja nuorille. Kun lapset ovat isompia, he saavat aika nopeasti aloitta ratsastamisen isommilla hevosilla voidakseen jatkaa kehittymistä. Ratsastuskoulumme ei ole painottunut esteratsastukseen, mutta meillä on kuitenkin omat ryhmät hyppäämisestä kiinnostuneille, Trädgårdh sanoo.

Tallin hevosten koulutustason tavoite on vähintään HeA ja 100 cm ratana. Poneille tietysti hieman vähemmän, sillä niiden tärkein tehtävä on olla tasaisia luonteeltaan. – Kutsumme itseämme koko perheen ratsastuskouluksi, siksi olemme jättäneet perinteiset, ilkikuriset ponit pois. Tämän lisäksi emme panosta kilpailutoimintaan sen suuremmassa mittakaavassa. Järjestämme paljon harjoituskilpailuja ja taitavimmat oppilaat saavat osallistua kotitallilla järjestettäviin aluekilpailuihin. Ulkopuolisiin kilpailuihin ei ole aikaa lähteä, Trädårdh perustelee. Kaudet koostuvat pääosin siis koulutunneista, mutta noin 6-8 kertaa kauden aikana ratsastetaan puomeja tai esteitä. Lapsiryhmillä on kaksi teoriatuntia, aikuisilla yksi. Konseptiin kuuluu myös kaksi maastoratsastuskertaa ja taitavimmat oppilaat pääsevät hyppäämään maastoesteitäkin. Ulkokentällä mennään aina, kun sää sen sallii.

Ruotsissa on yleistä, että kunnat omistavat ratsastuskoulujen tilat ja seurat vuokraavat ne. Kunta hoitaa kaiken ulkoisen kunnossapidon, kun taas seura on vastuussa sisätiloista sekä tilan maiden ylläpidosta. – Saamme tukea kulttuuri- ja vapaa-ajan puolelta opetushevosten käyttämien tilojen vuokran verran, mutta emme saa tukea yksityistalliin. Näiden lisäksi saamme seura- ja yhdistystukea sekä aktiviteettitukea, joiden suuruus riippuu jäsenten ja tilojen määrästä. Tuen määrä voi vaihdella vuodesta toiseen, riippuen kuinka monta yhdistystä on mukana jakamassa koko summaa. Meidän ratsastuskoululla on myös hienoa ja melko laajaa toimintaa vammaisratsastuksen suhteen. Sen mahdollistamisesta on kiitos Värmdön ja Nackan kunnille, Trädgårdh kertoo.

Värmdön ratsastuskoulu vuokraa myös tallipaikkoja yksityisille hevosille. Yksityistalli on niin kutsuttu jäsentalli, joten kaikkien yksityishevosten omistajien tulee olla seuran jäseniä. Tallipaikka maksaa noin 5200 kruunua, sisältäen täysihoidon arkipäivinä, rehut ja kuivikkeet. Siinä mielessä eroa suomalaiseen tyyliin on, että täysihoitoon ei kuulu karsinoiden siivous. Viikonloput ja pyhät jaetaan yksityishevosten omistajien kesken. Jokaiselle määrätään paria viikonloppua vuosittain, pyhien tallivuorot jaetaan tasapuolisesti koko vuodelle. Kesäkuukausina tallivuokrasta vähennetään 23 kruunua per päivä, mikäli hevonen laiduntaa ruoholla. Yksityiset saavat käyttää maneesia joka ilta vähintään tunnin ajan. Parina päivänä viikossa ratsastuskoululla on avoin tunti yksityisiä ratsukoita varten, jonka jälkeen ratsastuskoulun tunnit jatkuvat.

Hevosten omistajien tulee osallistua myös kuuden tunnin verran iltatalkoisiin. Keväällä ja syksyllä on kolme talkooiltaa, näistä kaksi pakollisia tai samasta perheestä voi osallistua kaksi aikuista yhteen iltaan. Osallistumatta jättämisestä saa 1000 kruunun laskun.

Kuntien ja ratsastusseurojen yhteistyö on suosittua ja vaikuttaa toimivalta, vaikka perustuukin vapaaehtoisuuteen. Ruotsissa se toimii ehkä siitäkin syystä, että yhteisöt haluavat puhaltaa yhteen hiileen ja tukea näin mm. lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Tästä voisi ottaa esimerkin myös täällä meillä Suomessa!

Tämä artikkeli julkaistu alunperin Riders Magazinen numerossa 2/2018.

 

Värmdö Ridklubb: 

– Perustuu vapaaehtoistoimintaan
– Seuran jäsenyyteen kuuluu tapaturmavakuutus
– Kuten kaikki yhdistykset, myös Värmdö Ridklubb saa ns. valtiollista sekä kunnallista tukea lapsi- ja nuorisotoimintaan
– Seuralla on noin 400 jäsentä

Värmdön ratsastustuntien hinnat: 

30 min pienten lasten tunti (10 oppilasta) – 190 kr
45 min lasten tunti (10 oppilasta) – 239 kr
60 min nuorten tunti (10 oppilasta) – 290 kr
60 min aikuisten tunti (9 oppilasta) – 350 kr

Erikoisryhmät ovat hieman kalliimpia, koska tunneilla on vähemmän ratsukoita.

Yksityisratsukoiden lisähinnasto: 

Bootsien tai pinteleiden laitto – 5 kr / kpl
Kengityspaikan siivoaminen – 20 kr
Sairastarhaan vienti – 25 kr
Ylimääräinen loimi päälle / pois – 10 kr
Oma erillinen rehupurkki – 5 kr

 

Näyttökuva-2018-05-07-kello-21.29.26

 

Teksti ja kuvat: Rosita Dahlberg, Millan Trädgårdhin arkisto

 

Author Image
Rosita Dahlberg

Tililläni julkaisen kuvia ja pohdintoja ratsastamistani hevosista sekä niiden kehittymsisestä, valokuvauksista ja kuvia Ruotsin sekä Suomen isoimmista hevostapahtumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *