Raviurheilulla on vahvat perinteet Suomessa

Raviurheilulla on vahvat perinteet Suomessa

Raviurheilu on kilpailua, jossa otetaan mittaa nopeimmasta hevosesta. Kilpailut ovat hieman erilaisia maista riippuen, joissa kilpaillaan myös erityyppisillä hevosilla. Raviurheilulla on Suomessa oma, vahva kannattajajoukkonsa. Tutustumme suomalaiseen ravimaailmaan tässä artikkelissa tarkemmin.   

Suomalainen ravihistoria alkaa 1700- ja 1800-lukujen tietämillä, jolloin maassamme järjestettiin ensimmäistä kertaa viralliset ravikilpailut. 1900-luvulla päästiin nauttimaan Kuninkuusraveista, jotka ovat edelleen Suomen vanhin vielä toimiva iso ravikilpailu. Nykyään raviratoja löytyy useampi kappale, joissa lähes kaikissa järjestetään aktiivisesti raveihin liittyviä tapahtumia.  

Raviurheilun jännittävät kilpailut 

Raviurheilu on vuosikymmenien aikana muodostunut erittäin suosituksi harrastukseksi ja siitä lyödään aktiivisesti myös vetoa. Kotimaan markkinoilla vedonlyöntiä tarjoaa edelleen Veikkaus, mutta kilpailun seuraajilla on mahdollisuus harrastaa vedonlyöntiä myös netissä. Erilaiset pelisivustot tarjoavat vedonlyöntiin liittyviä palveluita ja moni pika casino on myös lisännyt vedonlyöntiä valikoimiinsa.  

Suomessa järjestetään paljon kansainvälisesti merkittäviä ravitapahtumia. Niitä ovat muun muassa Finlandia-ajo, St Michel ja Prix d’Etain Royal. Suomalaiset pääsevät nauttimaan kilpailuista myös kansallisella tasolla, joissa mittaa ottavat kotimaiset kilpailijat. Näitä ovat muun muassa aiemmin mainittu Kuninkuusravit. Ne ovat kaksipäiväiset ja ne järjestetään kerran vuodessa.  

Suomen suurin ravirata on Vermo, joka sijaitsee Espoon Leppävaarassa. Tämän lisäksi Suomessa pääsee tutustumaan jopa 40 pienempään ravirataan, jotka järjestävät totoraveja. Tunnettuja raviratoja Vermon lisäksi ovat muun muassa Lahden Jokimaan ravirata, Tampereen Teivon ravirata ja Jyväskylän Killeri. Tuhansien järvien maassa on mahdollisuus järjestää myös jääraveja, joissa ravirata rakennetaan järven jäälle.  

 

trotting-3598638_1280-1024x934

 

Lämminverinen ja kylmäverinen vastakkain 

Suomessa on käyty lähes ravihistorian ajan taistoa lämminveristen ja kylmäveristen hevosten välillä. Vastakkainasettelu on vuosikymmeniä vanha ja sen historiaan sisältyy mielenkiintoisia yksityiskohtia. Suomenhevonen on tunnetuin kylmäverinen hevonen. Se on ainoa kylmäverinen hevonen, joka kasvatetaan Suomessa.  

 Kylmäveristen hevosten suosio on ollut laskusuunnassa, kun taas lämminveristen Amerikan ravurien suosio on ollut nousussa. Tämä on kasvattanut lämminverilähtöjen palkintoja, mikä puolestaan on herättänyt enemmän mielenkiintoa niitä kohtaan. Suomen menestynein kylmäverinen hevonen on Viesker, joka on voittanut ravikuninkuuden useaan kertaan 1990-luvun loppupuolella.  

Kylmäverisille järjestetään Suomessa ravitapahtumia, joista merkittävin on aiemmin mainitut Kuninkuusravit. Tähän ravikilpailuun osallistuvat sekä oriit että tammat, jotka kilpailevat ravikuninkaan ja -kuningattaren paikoista. Kaksipäiväisessä tapahtumassa järjestetään niille erilliset lähdöt ja kilpailuissa juostaan kolme eri matkaa. Voittajaksi valikoituu hevonen, joka on juossut parhaan yhteisajan. Kuninkuusravit keräävät runsaasti seuraajia ja se onkin yksi Suomen suurimpia yleisötapahtumia.  

Raviurheilu voimissaan Suomessa 

Raviurheilun voidaan edelleen todeta olevan voimissaan Suomessa. Se saa kiitosta siitä, että se kattaa laajalti Suomea maantieteellisesti. Tämän voi havaita esimerkiksi siitä, että raviratoja on runsaasti ja kilpailuja järjestetään aktiivisesti pitkin vuotta.  

Pitkä historia on muodostanut vankan ja uskollisen kannattajakunnan ja ravien suosio on pysynyt voimissaan vuosikymmenien aikana. Tulevaisuus näyttää, miten seuraavat sukupolvet omaksuvat tämän hevosurheilun ja saako laji uusia ja jännittäviä ominaisuuksia. 

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus