Raviurheilu on monille vielä tuntematon

Raviurheilu on monille vielä tuntematon

Raviurheilu on urheilua, jossa hevoset kilpailevat ovaalin muotoisella alueella, jota kutsutaan raviradaksi. Ravi viittaa siihen, että ainoa sallittu askel lajissa on ravi. Raviurheilussa kilpaillaan kahdella tavalla: ohjastaja kärryissä hevosen perässä tai ohjastaja hevosen selässä, jolloin sitä kutsutaan montéksi. Kilpailuissa on eritasoisia lähtöjä, ja ensimmäisenä maaliin päässyt voittaa. Ravikisoissa on käteispalkinnot ja katsojat voivat osallistua pelaamalla toto-peliä.

 

Moni löytää raviurheilun vedonlyönnin kautta

Raviurheilun ystävistä monet ovat olleet kiinnostuneita hevosista jo pitkään. Monissa tapauksissa kiinnostus hevosia ja hevosurheilua kohtaan ovat tulleet äidinmaidossa. Toisaalta osa raviurheilun ystävistä löytää lajin aivan toisenlaista reittiä pitkin, eli vedonlyönnin kautta. Toto onkin suosittu vedonlyönnin laji suomalaisten keskuudessa. Suomessa Kaksari on suosituin toto-peli, jossa on arvattava kaksi parasta hevosta kilpailussa (keskinäisellä järjestyksellä ei ole merkitystä).

Eksakta, Päivän Duo sekä Troikka ovat kolme erilaista peliä, jotka ovat hieman vaikeampia, mutta niissä on toisaalta suuremmat kertoimet. Ranskalaisissa hevoskilpailuissa järjestettävässä Eksaktassa sinun on arvattava kaksi lähdön parasta ja vieläpä oikeassa keskinäisessä järjestyksessä. Jännittävien ravikisojen myötä myös vedonlyöjät ovat löytäneet lajin ja pelaavat lähtöjä paljon myös vedonlyöntisivustojen ja nettikasinoiden kautta. Yksi syy vedonlyönnin siirtymisessä nettiin on sivustojen tarjoamissa bonuksissa, joiden myötä veikkaajat pääsevät aloittamaan veikkaamisen edullisesti. Esimerkiksi bet365 tarjoaa bonuskoodin urheiluvedonlyöntiin tällä hetkellä.

 

Raviurheilu on elämys

Sana ”raviurheilu” merkitsee ihmisille erilaista toimintaa ja kokemuksia. Kaikki alkaa siitä, kun osallistut ensimmäistä kertaa raveihin. Mitä suurempi kilpailu, sitä vaikuttavampi tunnelma. Siksi on fiksu ajatus aloittaa isommista ravitapahtumista. Merkittävimmät kilpailut järjestetään yleensä viikonloppuisin päivällä, jolloin on makkaran myyjää, poninäytöksiä, vetohevosia lähdöissä ja ilmassa on urheilullisen riemun tunnetta. Raveja on vaikea kuvailla, ne on nähtävä omakohtaisesti.

Ravikilpailut ovat pitkälti suoraviivaisia nopeuskilpailuja, joissa juoksutaktiikka on yhtä tärkeää kuin nopeus. Kilpailu on juostava tasaista vauhtia, ja kaikki passit tai epäpuhdas ravi johtavat hylkäämiseen. Myös lähdön aikana tapahtuva kävely johtaa hylkäämiseen. Säännöt laukkaamiseen liittyen vaihtelevat maittain jonkin verran. Laukkaamisesta tehdään Suomessa joka kerta merkintä hevosen kilpailukirjaan ja hylkäämiseen voivat johtaa edistävä laukka, pitkä laukka, maaliviivaa ylittäessä tapahtunut laukka sekä liian usein toistunut laukka. Hylkäys voi johtua myös ohjastajan epäurheilijamaisesta tai epäkohteliaasta käytöksestä radalla sekä esimerkiksi radalta poistumisesta tai lähdön häiritsemisestä.

 

trotting-3598638_1280-1024x934

 

Kylmäverisillä omat kisansa

Pohjois-Euroopan maissa paikallisten kylmäveristen rotujen käyttö raviurheilussa on erikoisuutena, ja niillä on omat kilpailunsa, joissa nopeammat lämminveriset hevoset eivät voi kilpailla. Ruotsalaiset ja norjalaiset kylmäveriset hevoset saavat osallistua kylmäverikilpailuihin Suomessa melko usein, kun taas Ruotsissa ja Norjassa suomenhevosten oikeus on rajoitettu kutsukilpailuihin. Suomenhevonen on yksi maailman nopeimmista ja monipuolisimmista kylmäverisistä lajeista, mutta se on kiistelty lajin edustaja. Suomenhevonen on luokiteltu eri lähteissä kevyeksi kylmäveriseksi, raskaaksi lämminveriseksi tai yleishevoseksi.

Suomenhevonen on hevosrotu, jossa yhdistyvät sekä ratsastus- että työominaisuudet. Suomenhevonen on ainutlaatuinen, sillä se on kehitetty kokonaan Suomessa, ja sitä kutsutaankin joskus suomalaiseksi yleishevoseksi. Sitä on turvallista käyttää lähes kaikissa lajeissa: työhevosena, kilpa-ajossa sekä ratsastuksessa. Vuonna 2007 suomenhevosen julistettiin maan viralliseksi kansallishevosroduksi. Katso lisätietoa hevosista.

 

Raviurheilun historiaa

Kautta historian hevoset ovat kilpailleet ympäri maailmaa sekä ajettujen että ratsastettujen kisoissa. Lämminveriset ravit alkoivat Yhdysvalloissa 1700-luvulla, ja ne ovat siellä edelleen suosittuja. 1800-luvulla ravit levisivät Yhdysvalloista muihin maihin. Aluksi kisoihin käytettiin luonnon niittyjä, jotka ajan myötä vaihtuivat hiekkaradoiksi.

Suomalainen raviurheilu saattaa juontaa juurensa perinteisestä kilpailusta, jossa hevosilla ajettiin vauhtia erityisesti kirkkomatkoilla. 1800-luvulta lähtien on Suomessa järjestetty pienimuotoisia kilpailuja. Talvisin jäätä käytettiin aluksi kilpa-ajoon. Vuonna 1924 Suomessa järjestettiin ensimmäisen kerran Kuninkuusravit. Lämminverihevoset, jotka ovat selvästi suomenhevosta nopeampia, saapuivat Suomeen toisen maailmansodan jälkeen, ja 1950- ja 1960-luvuilla lämminveriurheilu käynnistyi vauhdilla.

 

Raviurheilu on suosittua Suomessa

Vedonlyönti nykyistä totoa muistuttavalla tavalla alkoi 1960-luvun alussa. 1940- ja 1950-luvun taloudellinen lama oli ohi, samoin kuin uusien raviratojen rakentaminen. Kilpaurheilu oli jälleen merkittävä vetonaula. Vedonlyönnistä tuli merkittävä harrastus, ja yhä useammat ihmiset alkoivat lyödä vetoa ravikilpailuista. Suomalaisten rakkaus vedonlyöntiin ja raviurheiluun ei ole vähentynyt vuosien saatossa. Nykyäänkin on olemassa oma maksutelevisiokanava, Toto TV, ja vedonlyönti on edelleen tärkeä osa suomalaista kilpaurheilukulttuuria.

Katsojien määrä lähes kuusinkertaistui 1970-luvulla ja hevosten kilpaurheilu oli nousussa. Nykyisinkin 2020-luvulla hevoskisat ovat jääkiekon jälkeen Suomen toiseksi suosituin live-urheilulaji. Ensimmäinen lämminveristen ravurien julkinen esittely järjestettiin Suomessa 1960-luvun alussa. Suomalaisissa kisoissa kärkisijoituksia ottivat niin sanotut orlov-ravurit sekä myöhemmin venäjänravurit. Lopulta amerikkalaiset kilpahevoset, jotka muodostavat valtaosan nykyisistä kilpahevosista, syrjäyttivät Venäjältä tuodut hevoset hevosradoilla.

 

Suuria tunteita

Raviurheilun jännitys on loppujen lopuksi täynnä fantastisia hetkiä. Voit ymmärtää nämä tapahtumat vain, kun koet ne omakohtaisesti. Jännitys, jonka kilpailut aiheuttavat yleisössä, riippuu myös rakkaudesta näitä nelijalkaisia urheilijoita kohtaan, jotka hurjastelevat täydellä vauhdilla eteenpäin voittaakseen hinnalla millä hyvänsä. Hevosurheilussa on kyse tunteesta, jossa eläimet antavat kaikkensa ratsastajansa puolesta.

Suomalainen hevosurheilu on hienoa katsottavaa. Suomessa järjestetään kilpailuja ympäri vuoden, ja tarjolla on paljon erilaisia kilpailuja. Jokaiselle löytyy jotakin, olitpa sitten aloittelija tai kokenut hevosurheilun seuraaja. Raviradoilla on aina toimintaa, ja voit olla varma, että tulet viihtymään tapahtumissa.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus