IMG_0389

Ravit, totomiljoonat ja suomalainen pelaaja

Muistatko vielä ajan, kun totopelit olivat erillisiä pelejä ennen Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistymistä? Ensimmäisistä toto-raveista on nimittäin aikaa sen verran kauan, että niiden katsojia tuskin on enää yhtäkään elossa. Helsingin Pohjoissataman jäällä kun ajettiin jo vuonna 1928. Toto-pelin ongelmana vain oli se, että kertoimet olivat niin pieniä, ettei isoja voittoja juurikaan jaettu.

 

Mitä raveissa sitten veikataan?

Raveissa totta kai pelataan useimmiten voittajasta, eli kuka voittaa kyseisen lähdön. Totopeleissä palautusprosentti on 85 %, kun esimerkiksi netin kolikkopeleissä prosentit ovat 96-97 % luokkaa. Molemmissa peleissä on onnellakin oma osansa.

Jos sitten toisaalla haluaa kokeilla onneaan muunlaisissa viihdepeleissä, niin esimerkiksi vaikkapa kasinot.org -sivusto kertoo niiden mahdollisuuksista varsin kattavasti. Sivustolla on luettavissa myös uutisia, jotka liittyvät netissä yleensäkin tapahtuvaan rahapelaamiseen suomalaisessa mielessä .

Toisaalta raveissa pelataan myös siitä, mitkä hevoset sijoittuvat kahden tai kolmen parhaan joukkoon sekä kaksaria, joka tarkoittaa kahta parasta hevosta. Troikassa taas yritetään saada ensimmäisestä kolmanneksi saapuneet hevoset oikeaan järjestykseen. Lisäksi pelimuodoissa on Päivän Duo, eli kahden ennalta määritellyn lähdön voittajia arvuutellaan – ja tässä voittajille palautuu 75 % kokonaisvaihdosta.

Ehkä kaikkein eniten mediatilaa saavat pelimuodot ovat kuitenkin Toto75-, Toto65-, Toto5- ja Toto4-pelit, joissa pelataan ennakkoon ilmoitettujen lähtöjen voittajista. Näissä peleissä on sitten useampia voittoluokkia ja pelejä voi nykyään pelata myös pelipäätteen pikapeleillä. Totopelit ovat parhaimmillaan koko päivän tapahtumia kaikilla Suomen eri raviradoilla.

 

IMG_0302

 

Itse pelaamisen kehittyminen

Aikoinaan oli hyvä, jos raveista edes jotain kuuli radiosta! Nykyään meillä on erillinen Toto-TV ja lähtöjä pääsee pelaamaan niin pelipäätteellä, kuin netissäkin Veikkauksen sivuilla. Enää ei ole tarvetta lähteä välttämättä itse radalle. Tosin todelliset ravimiehet kertovat, että ainoastaan radalla ollessa voi aistia hevosten ja ohjastajien tunnetilat ja sen myötä löytää paremmin voittokunnossa olevat yhdistelmät. Toto-TV:n lähetystä voi katsella myös kotona tietokoneella tai mobiililaitteella.

Sen lisäksi, että itse ravien seuraaminen on monipuolistunut, ovat itse pelikohteetkin lisääntyneet merkittävästi.

 

Ulkomaankohteet

Nykyaikaiseen Veikkauksen pelitarjontaan kuuluu hevosurheilun suhteen myös niin Ranskan, Norjan, Tanskan kuin Ruotsinkin raveja. Saatavilla on raveja käytännössä joka päivälle useammasta eri maasta. Raviurheilun harrastajille ovat tarjonnat selvästi lisääntyneet vuosien varrella ja tekniikoiden kehittyessä.

Aiemmin suomalaiset ravipelaajat ovat voineet vain unelmoida useamman miljoonan euron voitoista, mutta nyt Ruotsin ravikohteet tarjoilevat jopa yli kahden miljoonan pelikohteita tasaiseen tahtiin.

 

Miljoonapotteja totosta

Voiko ravipeleissä sitten voittaa isosti ja tuleeko voitto taidolla vai onnella? Vuonna 2012 paljon huomiota saanut ja muissakin todennäköisyyslaskelmissa tutuksi tullut Jorma Vuoksenmaa voitti kahden kaverinsa kanssa Toto75-pelistä yli miljoona euroa.

Veikkauksen uudistus toi tullessaan tällekin vuodelle superpotit Toto75-peleihin: 11.5. Lahti – Oulu, jackpot 500 000 eur, voitto jopa 1 000 000 eur, 24.8. Jyväskylä – Pori, jackpot 500 000 eur, voitto jopa 1 000 000 eur ja vielä 16.11. Vermo – Seinäjoki, jackpot 500 000 eur, voitto jopa 1 000 000 eur. Vuoden ensimmäinen superjackpot ohjastettiin helmikuussa.

 

IMG_1599

 

Ammatti, viihdettä vai harrastus?

Jos miettii hevosurheilua ja sitä, että rahalla veikkaa voittajia tietämättä hevosen tai ohjastajan todellisesta kunnosta tai juoksuhaluista, niin eikö se ole pitkälti sama kuin lottoaisi tai pelaisi kolikkopelejä? Joka tapauksessa onnella on aina suuri merkitys. Mikäli kaikkien lähtöjen voittajasuosikit voittavat lähtönsä, kukaan ei voita paljoa. Sekään ei ole hyvä, eli aina kaivataan yllätyksiä. Auttaako raveissa sitten, jos harrastaa ratsastusta tai tykkää hevosista, mutta raviurheilu on vierasta? Tai entäpä, jos onkin harrastanut montéa omilla nurkilla, muttei koskaan kilpaillut? Onko silloin yhtään sen paremmat mahdollisuudet voittaa isoja jättipotteja, kuin jos ottaa koneen arponeen pikarivin?

Ravipelaaminen voi olla hyvä harrastus, mutta ennen kaikkea se on hyvää viihdettä, jota voi harrastaa niin kotona kodin lämmössä, kuin lähtemällä aistimaan todellista tunnelmaa raviratojen totokentille. Milloin sinä olit viimeksi itse oikeissa raveissa paikan päällä ja pelasitko silloin jotain pelimuotoa?

 

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä ER-tuen kanssa.

 

Kuvituskuvat: Alex Muurinen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry työkalupalkkiin