Ravit, kolikkopelit ja sukupuolitetut hevosharrastukset

Ravit, kolikkopelit ja sukupuolitetut hevosharrastukset

Viime aikoina on otsikoissa näkynyt aiheita ja kommentteja liittyen naisten pelaamiseen. Naisten pelaaminen on luonnollisesti harrastus, mitä on ollut yhtä kauan kuin miestenkin pelaamista, mutta pitkään naisten pelaamiseen on suhtauduttu väheksyen, jopa ammattilaisten tasolla. Sama sukupuoleen perustuva ajattelumalli on käsillä oikeastaan kaikkialla pelaamiseen liittyen, niin raviradoilla, urheilukentillä kuin areenoillakin. Ei tosin niinkään netissä, kuten https://burancasino.com/fi/ pelisivustolla.

Miesten ja naisten harrastukset

Vanhemmat sukupolvet ovat kasvaneet yhteiskunnassa, missä oli selkeästi jaoteltu miesten ja naisten harrastukset. Esimerkiksi talleilla oli ihan normaalia, että 90 % hevosten hoitajista oli tyttöjä tai naisia ja 90 % ammattilaisista raviohjastajista oli miehiä – tai että punainen ja pinkki on tyttöjen värejä, musta ja sininen poikien värejä. Eikä tästä ole kauaa aikaa, kun lelut ja vaatteet vielä markkinoitiin nimenomaan tytöille ja pojille erikseen, kunnes sellainen markkinointi kiellettiin, periaatteessa.

Noin 82 % suomalaisesta aikuisväestöstä on harrastanut liikuntaa, urheilua, kuntoilua tai ulkoilua viimeisen vuoden aikana. Aikuisväestön yleisimmin ilmoittamat liikuntaharrastukset pysyvät samoina vuosikymmenestä toiseen. Näitä ovat omaehtoisesti harrastetut perusliikuntamuodot eli kävely, pyöräily, uinti, maastohiihto ja juoksulenkkeily. 

Perusliikuntamuodot pysyvät suosituimpina, jooga ja e-urheilu uusia tulokkaita ja näissä molemmissa on tilastollisesti harrastajamäärissä laskettaessa naisilla etulyöntiasema. Seuraavaksi yleisimpiä harrastuksia naisten parissa ovat voimistelu, ryhmäliikunta ja tanssi. Ratsastuksen parista on harrastuksen itselleen löytänyt kaikkiaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista 40 535 oli eri ratsastusseurojen jäseniä vuonna 2021. 

Näistä jäsenistä peräti 95 % on naisia, ja nuorissa naisten määrä on vieläkin suurempi, sillä poikia on vain 3 % harrastajista. Hevostietokeskus osaa kertoa, että ratsastusta harrasti vuonna 2020 noin 160 000 ihmistä.

Entä sitten pelaaminen? Miksi meille suomalaisillekin on ollut hyväksytympää, että kolikkopelit ovat miesten peli, eikä naisten peli? Nyt 2020-luvulla on tullut vahvasti esille uusi ajattelumalli e-urheilun myötä, missä fysiikalla ei ole niin suurta merkitystä. Toisin taas on taktiikoiden ja strategian ymmärtämisellä, pelin hahmottamisella, sorminäppäryydellä ja nopeudella. Monet ammattipelaajat, jotka ovat naisia, ovat todella kovia pelaajia ja päihittävät koska tahansa myös parhaat miespelaajat.

Fyysinen rasitus

Monessa urheilulajissa,kuten raviurheilussakin, yksi syy naisten vähyyteen on sanottu olevan fyysisessä rasituksessa. Jos katsotaan sitä rankinta harrastusmuotoa, eli kilpailemista, niin esimerkiksi ravikilpailuja järjestetään Suomessa vuosittain noin 500 kappaletta, esteratsastusta suurin piirtein saman verran ja kolmantena sitten kouluratsastuksen kilpailuja noin 300 kappaletta vuodessa. Lajissa kuin lajissa on kuitenkin vahva edustus myös naisten osalta.

Moni on sitä mieltä, että ravialaa kehitetään Suomessa väärään suuntaan. Esimerkiksi monet naapurimaa Ruotsin hyvistä kehitysprojekteista on Suomessakin tiedossa, mutta asioita ei ole kuitenkaan täällä tehty, edes kokeiltu. 

 

horse-4334632_1280-680x1024

 

Tilastot ja nykyaika

Suomen raviurheilun parissa toimii koko ajan pienenevä joukko valmentajia, joiden lukumäärä putosi 2018 ensimmäisen kerran alle 3 000 ja nyt 2020 jo alle 2 600. Joka vuosi vähenemistä tapahtuu 100-300 valmentajan verran. Sama kehitys on nähtävillä myös ohjastajien määrässä, joita Suomessa oli 2020 1335 rekisteröitynyttä ohjastajaa hevostietokeskuksen mukaan. Lukemat ovat erikoisia, koska samalla varsinaiset toto-päivät ja lähdöt ovat pysyneet kohtuu hyvin samalla tasolla, paitsi juuri vuonna 2020, jolloin myös katsojamäärät koronan vuoksi kokivat kovia.

Jos sitten vielä syvennetään tätä harrastuksen puolta ammattipuolelle, niin Suomessa oli 2020 ammattivalmentaja A-lisenssillä toimivia valmentajia 118 kappaletta ja kilpailijalisenssejä oli 121. Jos haluaa löytää tietoa näiden lisenssien mies-naissuhteista, ei lukuja ole helpolla löydettävissä, mutta pikainen silmäys Suomen Ravivalmentajat Ry:n jäsenistöön ja hallitukseen antaa vastauksen naisten asemasta raveissa. Hallituksen seitsemästä jäsenestä yksi on nainen. Jäsenistön 266 jäsenestä naisia on 28. Kaikesta tästä tilastoinnista huolimatta on havaittavissa, että naisia aletaan hyväksyä myös ammattitasolle. Sen näytti jo vuoden 2019 Tie Tähtiin- kisa, missä 21 ohjastajan joukossa oli myös kuusi naista.

Naiset ja miehet samoissa lajeissa

Jos raveissa nähdäänkin enemmän naisiakin kisaamassa ja voittamassa, niin miksi kuitenkin ratsastuksen puolella siirtyminen on tapahtunut naisvoittoisaksi lajiksi? Historiassahan kuitenkin miehet olivat ratsastajia ja naiset vähemmässä määrin.

Aiemmin jo sivuttiin e-urheilua, mikä tarkoittaa siis kilpailullista pelaamista. Siinä naiset ovat aivan yhtä hyviä pelaamaan kuin miehet, vaikkakin naispelaajat saavat kohtalokseen melkoista sanallista palautetta ja suoranaista naisvihaa ilman syytä. Mutta onneksi e-urheilukin kuten monet muut perinteisemmät lajit ovat tasaamassa myös naisten mahdollisuuksia päästä ammattilaiseksi. Ja ammattilaiseksi siten, että palkintorahatkin alkavat olla samalla tasolla kuin miehillä (jonain päivänä).

Jos unohdetaan hevoset, ratsastus ja ravit, mitä sellaista harrastusta sinä olet harrastanut, missä miehet ja naiset, pojat ja tytöt ovat jollain mittarilla samalla viivalla? Entä mitä mieltä olet siitä, että pitäisi puhua vain ihmisten, lasten ja nuorten harrastamisesta? Ei lajien sukupuolittamisesta. 

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus