horse-3606834_1280-1024x682

Populäärikulttuuri vilisee upeita hevosia, tunnetko nämä hahmot?

Hevosilla on kautta aikain ollut merkittävä rooli ihmisten elämässä. Monet ovat vieraantuneet hevosista esimerkiksi kaupungistumisen ja teknologian kehittymisen myötä, mutta hevoset ovat siitä huolimatta läsnä elämässämme. Usein sanotaan, että koira on ihmisen paras ystävä, mutta monelle myös hevonen edustaa samanlaisia arvoja, kuten viisautta ja uskollisuutta. Hevosilla on vahva yhteys mytologioihin ja kansantarinoihin kaikkialla maailmassa ja usein niihin liittyy lisäksi ripaus fantasiaa.

Monen mielestä hevonen on sekä sisäisesti että ulkoisesti kaunis eläin, jonka vuoksi hevosista on ammennettu valtavasti inspiraatiota taiteessa ja viihteessä. Siksi ei olekaan mikään ihme, että hevosia esiintyy aina fantasiaelokuvista ja kirjallisuuden klassikkoteoksista viime hetken moderneimpiin videopeleihin. Seuraavaksi esitellään muutama esimerkki populäärikulttuurissa esiintyvistä, tunnetuista hevosista.

 

Hevoset elokuvissa

Etenkin historiallisissa elokuvissa hevosia esiintyy tiuhaan tahtiin — olivathan hevoset ennen vanhaan yksi yleisimmistä kulkupeleistä. Myös vanhoissa länkkärielokuvissa hevosten kavioiden kopina edustaa tuttua äänimaailmaa. Nykyaikaisissa elokuvissa hevosia esiintyy hieman vähemmän, mutta esimerkiksi seuraavissa melko tuoreissa elokuvissa esiintyy ihastuttavia hevosia.

Napakymppi

Toy Story -elokuvien näkyvimpiä hahmoja on tietenkin Woody, jonka sympaattinen Napakymppiratsu nähtiin valkokankailla elokuvasarjan toisessa ja kolmannessa osassa. Toisin kuin monet muut trilogiassa nähtävät lelut, Napakymppi ei osaa puhua. Sen sijaan se hirnuu ja kopisuttaa kavioitaan kysymyksiin vastatakseen, kuten kunnon hevosen pitääkin! Napakymppi on uskollinen ja lempeä hahmo, jolla on ihmeellinen kyky ravata lentokoneen nopeudella, kuten Toy Story 2 -elokuvassa nähtiin.

Nokk

Hiljattain ilmestyneessä Disneyn Frozen 2 -elokuvassa ensiesiintymisensä teki uljas sininen hevoshahmo nimeltä Nokk, joka on myös skandinaavisesta mytologiasta tuttu hahmo. Tämä myyttinen veden henki on ottanut itselleen hevosen hahmon. Elokuvassa Nokkin ja Elsan välinen suhde on juuri sellainen, johon moni hevosfani voi samaistua. Erityisen mieleenpainuvia elokuvassa ovat upeat kohtaukset, joissa Nokk nelistää tuulen lailla harja hulmuten Elsa selässään. Jos et ole vielä nähnyt elokuvaa, katso upea traileri hs.fi -sivustolta!

Hallavaharja

Yksi ylväimmistä elokuvissa esiintyneistä hevosista on ehdottomasti Taru Sormusten herrasta -trilogiassa nähtävä Gandalfin ratsuna upea Shadowfax. Vaikka kyseisessä elokuvasarjassa vilisee lukemattomia muitakin hevosia, on Gandalfin majesteettinen hopeanharmaa hevonen vertaansa vailla. Kaiken kruunaa se, että poikkeuksellisen älykkäänä hevosena Shadowfax kykenee elokuvissa ymmärtämään myös ihmisten kieltä.


Hevoset peleissä

Pelien maailmassa hevosia esiintyy usein sivurooleissa. Monissa peleissä hevosia käytetään ratsuina paikasta toiseen liikkumiseen. On kuitenkin myös pelejä, joissa hevonen on nostettu päärooliin. Näistä esitellään seuraavaksi pari hyvää esimerkkiä.

 

unicorn-1914512_1280
Final Fantasy -pelin Ixionin supervoimiin kuuluvat kyky johtaa sähköä sarven avulla.

Ixion

Ixion on Final Fantasy -pelisarjassa esiintyvä myyttinen yksisarvinen. Musta ja jäntevä Ixion on pelissä näyttävä ja mieleenpainuva ilmestys. Sen supervoimiin kuuluvat kyky johtaa sähköä sarvensa avulla ja tuhota vihollisia yhdellä vaivattomalla päänliikkeellä.


Kultainen hevonen

Perinteisessä kiinalaisessa kulttuurissa hevosta arvostetaan suuresti. Hevosen katsotaan edustavan rohkeutta, voimaa ja vapautta. Hevosen vuonna syntyneitä pidetään erityisen energisinä ja valppaina. Ei olekaan ihme, että kultaisesta hevosesta on tehty myös oma kolikkopeli. Kyseessä on Pragmatic Gaming -peliyhtiön luoma videoslotti nimeltä Treasure Horse, jonka kuvituksessa pääroolissa on kultainen, jalokivin koristeltu hevonen. Mikäli Treasure Horse -peli ei ole ennestään tuttu, voi siihen käydä tutustumassa slottyvegas.com -sivustolla. Suomeksi toimiva
kasinosivusto tarjoaa myös toisen videoslotin, Mustang Goldin. Kyseistä kolikkopeliä tähdittävät Villin Lännen legendaariset mustangit eli villihevoset.

 

Hevoset musiikissa

Jokainen meistä pystyy taatusti nimeämään vähintään yhden laulun, jossa mainitaan hevonen. Musiikissa hevonen esitetään usein vapaana ja ylväänä olentona, mutta myös ihmisen kumppanina.

Beyoncén musta ratsu

Beyoncé on paitsi yksi kaikkien aikojen suosituimmista poptähdistä, myös merkittävä tyyli-ikoni. Eräs tähden ikimuistoisimmista musiikkivideoista on monen fanin mielestä ”Who Run the World (Girls)” -kappaleelle tehty video, joka sai heti ilmestyessään hevospiireissä aikaan ihastuneita huokauksia. Videolla näkyy nimittäin kerrassaan lumoavan kaunis musta friisiläinen hevonen, jota Beyoncé käsittelee itsevarmoin elkein.

Vieläkö on villihevosia?

Kun mietitään hevosia ja musiikkimaailmaa, nousee monella suomalaisella varmasti ensimmäisenä mieleen Hanna Ekolan esittämänä tunnetuksi tullut Villihevosia. Hittikappale oli vuoden 1991 soitetuin radiokappale, kertoo is.fi. on nykyään yksi Suomen suosituimmista karaokekappaleista. Kappaleessa kerrotaan pustalla nelistävästä hevoslaumasta, joka saa mielikuvituksenkin laukkaamaan.

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Pixabay

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *