PE_Cellular_450_ruskea

Pieni loimiopas

jdbanneri

 

TALVI SAAPUU näille leveyspiireille joka vuosi, tosin koko ajan enemmän kosteassa muodossa. Syksy tuntuu kestävän aina vaan pidempään, kunnes yhtäkkiä mittari näyttää reilun -20 asteen pakkasta. Loimittaminen on mielipidekysymys, joka ei aina kohtaa kyseessä olevan hevosen tarpeita. Alkuperäisrodut pärjäävät helposti paksun talvikarvansa kanssa ilman, toiset kevyesti loimittaen pihatossa ja joillekin ei riitä mikään palttoo. Maalaisjärki saattaa unohtua loimirumbaa tehdessä. Ääripäästä ääripäähän. Nämä loimivinkit on koottu yhteistyössä Just Dressagen kanssa.

Aktiivisesti treenattavat hevoset saattavat hikoilla talvikarvassa, jolloin ne klipataan. Näin kuivuminen nopeutuu, eikä hevonen vilustu märän karvan takia. Klipatun loimittamisessa on taas oma haasteensa. Nämä nyrkkisäännöt on hyvä muistaa:

 

  • loimita hikinen hevonen kuivumisen ajaksi
  • lämmitä ja jäähdyttele lihakset loimen avulla liikunnan yhteydessä
  • klippaa runsaasti hikoileva hevonen kuivumisen nopeuttamiseksi
  • loimita klipattu tai helposti paleleva hevonen, suojaa sateelta

 

Monella tallilla on ”yhden loimen käytäntö”, eli yksi 32204933_HH_highliner_300g-e1444922154870 päälle ja yksi pois. Tämän takia omistaja joutuu pohtimaan loimivalintoja materiaaleista grammamääriin. Hollantilainen Harry’s Horse tarjoaa Highliner -sisätoppaloimen, joka istuu erinomaisesti. Tästä mallista on kolme versiota; 200, 300 ja 500 g. Korotettu kaulaosa tulee sään etupuolelle, jolloin loimi ei paina säkää tai valu taakse. Loimessa on korotettu kaulaosa, joka tulee sään etupuolelle eikä näin paina säkää tai valu sään taakse. Kaulaosa päättyy V -malliseen leikkaukseen etupuolelle, jolloin hevonen voi venyttää päätään maata kohti ilman paineita kaulan alaosaan. Loimessa on ristivyöt elastisella kiinnitysosalla, tuplaetusoljet, lapalaskokset ja muut herkut. Päälikangas on 300D polyesteriä.

Ulkoiluun sopii pitkälle ideoitu ja kehitetty Premier Equinen Cellular -mallisto. Cellular Zone -loimi on optimoitu auttamaan hevosen lämpötilan säätelyssä. Loimissa on kolmiosainen täyte; 250g selkäosassa, 150 g rungossa ja takaosassa sekä 100 g edessä ja kaulan alla. Ylälinja, joka ottaa vastaan sateen, tuulen ja rännän pysyy paremmin lämpimänä paksumman täytteen ansiosta. Etuosan kevyempi täyte puolestaan sallii ylimääräisen lämmön luovuttamisen pois, ettei lämpötila nouse liikaa loimen alla.

Cellular on ihanteellinen loimi esim. hevosille, jotka menettävät lihaskuntoa lämpötilaa säädellessään. Eri paksuisten täyteosastojen takia se on myös kevyempi kuin perinteinen ulkoloimi, estäen samalla paineen muodostumisen säälle ja selälle, taaten myös hengittävyyden. Loimesta löytyy myös 450 g versio. Premier Equinen loimissa on reilu helma, joten alle mahtuu raskaampikin runko. Kaikki tämän merkin loimet testataan laboratorioissa sekä käytännössä, jotta ne läpäisevät tiukat laatuvaatimukset.

Premier Equinen Cellular -loimet ovat valmistettu kestävästä 1200D nylonista. Kaulakappaleen pääntiessä on resori, jolloin se muodostaa ”hupun”. Tuuli ei pääse kaulakappaleen alle, eikä vesi tai räntä valu suuaukosta sisään. Hevonen voi myös syödä ilman, että kaulakappale valua hevosen silmille. Niissä Premiere Equinen loimissa, joissa on irrotettava kaulakappale, on vedenpitävyyden lisäksi patentoitu kiinnitys. Se kiinnitetään loimeen kahdella kaksipuoleisella tarranauhalla. Tällainen loimi on mm. Buster Zero -malli.

CELLULARZONE_250-e1450038495361

 

Tuttu laatumerkki Eskadron tuo talvikauteen mm. huippulämpimän fullneck -sisätoppaloimen, jossa 500 g täyte. Loimen pintamateriaali on käyttöä kestävää nailonia ja vuori 100 % puuvillaa. Lisäksi vatsaläppä, häntäremmi, sekä säädettävät kiinnitykset takaavat hevoselle loistavan suojan kylmältä. Ulkoloimeksi kannattaa valita lämmin ja kestävä ulkotoppaloimi kiinteällä kaulakappaleella. Tässä lämpimässä fullneck -loimessa on 400 g vanutäyte. Loimen pintamateriaalina on 1200D ripstop -nailon. Nämä kaksi Eskadronin loimea voi yhdistää kokoklipatulle tai palelevalle hevoselle, jolloin saat todella lämpimän loimiyhdistelmän koville pakkasille!

Jotta loimien käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä, kannattaa niiden hoidosta ja huollosta huolehtia. Keväällä talviloimet on hyvä pestä ja varastoida seuraavaa talvea. Premier Equinella on myös loimien pesuaine, joka pesee vahingoittamatta niiden teknisiä ominaisuuksia, mutta poistaen kuitenkin tehokkaasti lian ja rasvan. PE Rug wash on antibakteerinen sekä neutralisoi tehokkaasti hajuja. Riittoisasta pullosta riittää ainakin viiden loimen pesuun (max. 200 ml / loimi). Pesun yhteydessä voi lisäksi kyllästää ulkoloimet lisäämällä pesukoneesi huuhteluainelokeroon 40 ml Premier Equinen kyllästysainetta (Reproofer). Pesu ja suojaava pintakalvo yhdellä kertaa!

[box type=”download”] Lisätietoja tuotteista ja tilaukset: Just Dressage[/box]

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat ja materiaali: Matilda Hyle / Just Dressage

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *