Parhaat paikat harrastaa ratsastusta Suomessa

Parhaat paikat harrastaa ratsastusta Suomessa

Ratsastus on suosittu harrastus suomalaisten keskuudessa. Kymmenet tuhannet suomalaiset harrastavat säännöllisesti ratsastusta. Moni mieltää lajin edelleen kovin elitistiseksi, mutta näinhän asia ei ole. Ei ratsastus toki ilmaista ole, muttei myöskään sen kalliimpaa kuin moni muukaan harrastus.

Missä ratsastusta sitten voi harrastaa? Helpoin tapa on suunnata Suomen Ratsastajainliiton kotisivuille ja etsiä sieltä lähin jäsentalli. Talleja on toki myös paljon muita, mutta Ratsastajainliiton jäsenyys tarkoittaa että talli kestää kriittisenkin tarkastelun.

Suomen Ratsastajainliitto tarkastaa jokaisen jäsenyyttä hakevan tallin. Tallit tarjoavat muitakin palveluita, kuin pelkkää ratsastusta. Valitsemalla tallin tätä kautta varmistat, että saat parasta mahdollista palvelua harrastuksessasi. Tallitarjonnan kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Kun puhutaan harrastamisesta ja usein myös elämäntavasta, kannattaa pitää huolta että puitteet ovat kaikilta osin kunnossa.

 

Talleja ympäri maan

Ratsastusta on mahdollista harrastaa lähes jokaisessa Suomen kolkassa. Toki palvelut keskittyvät eniten sinne, missä niille on suurin kysyntä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin osa ratsastustalleista toimii eteläisessä Suomessa. Erityisesti Uudellamaalla laatutalleista on jopa runsaudenpulaa.

Jos rajana pidetään vaikkapa Tampereen korkeutta, tämän linjan alapuolelta löytyy kymmenittäin laadukkaita ratsastustalleja. Silti harrastusmahdollisuuksia on riittämiin tämänkin rajalinjan yläpuolella. Hakemalla tallia verkosta, jokaisella on varmasti mahdollisuus harrastaa ratsastusta melko lähellä omaa kotipaikkaansa. Onkin turvallista sanoa, että ratsastusharrastuksen aloittaminen ja/tai jatkaminen jää hyvin harvoin ainakaan asuinpaikasta kiinni. Sopivia talleja löytyy lähes joka niemestä ja notkelmasta, kun vain viitsii nähdä hieman vaivaa etsimisen suhteen.

 

Kuka voi aloittaa ratsastusharrastuksen?

Melkein kuka tahansa perusterve ihminen voi kiivetä satulaan! Ratsastuksen alkeiskurssille vaaditaan yleensä seitsemän tai kahdeksan vuoden ikä, muita vaatimuksia ei ole. Yläikärajaa ei myöskään ole, joten varttuneemmatkin harrastajat otetaan ilomielin mukaan.

Alkeiskurssilla käydään nimensä mukaisesti läpi kaikki harrastuksen alkeet. Samalla opetellaan myös tallin toimintaa sekä hoitamaan hevosta, mikä onkin iso osa ratsastusharrastusta. Kaikki varusteet kypärää myöden saa ensi alkuun tallilta, joten isoja investointeja ei tarvitse tehdä. Kun alkeiskurssi on käyty, vuorossa ovat varsinaiset ratsastustunnit. Yksi ratsastuksen hienouksista piilee siinä, että tunnit ovat juuri sen tasoisia kuin on harrastajakin. Aloittelijan tunnit ovat aivan erinäköisiä kuin vaikkapa kilpatason ratsastajan.

Mitenkäs sitten ne kustannukset? Ratsastustunnit maksavat yleensä hieman tallista riippuen noin 25 – 50 euroon. Alkeiskurssit kestävät yleensä noin 20 tuntia, joten muutamalla satasella pääsee hienosti kiinni uuteen harrastukseen. Se siitä elitismistä. Alkuun päästääkseen ei siis tarvita muuta kuin ripaus reipasta mieltä. Ratsastusharrastus imaisee nopeasti mukaansa ja jatkuva kehittyminen takaa mielenkiinnon säilymisen vuosikausia.

 

Miksi harrastaa ratsastusta?

Ratsastus mielletään usein ”heppatyttöjen” harrastuksesi tai köykäiseksi satulassa matkustamiseksi. Kyseessä on kuitenkin erittäin monipuolinen urheilulaji. Ratsastus on myös vaativa laji, jo pelkästään ison eläimen selkään kiipeäminen on kokemattomalta kova suoritus.

Ratsastus on mainiota liikuntaa. Ratsastustunnilla hiki valuu ja kaloreita kuluu. Ratsastus on myös erittäin tehokasta keskivartalon lihaksille, joten ei ihme että sitä pidetään loistavana vastapainona vaikkapa istumistyölle. Toki ainakin totisemmin lajia harrastavat lisäävät ratsastuskertojen oheen myös muuta liikuntaa. Fyysisen puolen lisäksi ratsastuksessa on myös paljon muita ulottuvuuksia. Ensinnäkin toimiminen hevosen kanssa vaatii paljon harjoittelua. Iso eläin vaatii lempeää, mutta päättäväistä otetta. Parhaimmillaan ratsastajan ja hevosen yhteistyö onkin silkkaa taidetta.

Lisäksi ratsastustalleilla törmää saman henkisiin ihmisiin. Ratsastusharrastus on erittäin sosiaalista ja kun kaikki harrastavat lajia juuri omalla tasollaan, kyräilyä ja kateutta näkee enää harvoin ratsastusharrastuksen parissa.

 

horse-3165771_1280
Ammattilaiset kiinnittävät valtavasti huomiota muihinkin osa-alueisiin, kuten fyysiseen harjoitteluun sekä ravintoon.

 

Kilparatsastus

Ratsastusharrastuksen keihäänkärki on kilpaileminen. Ylipäänsä kilpailuihin osallistuminen vaatii yleensä vuosien harrastuspohjan. Suomessa hevosurheilun tunnetuin muoto on ravit, mutta maailmalla kilparatsastus on selvästi suurempaa toimintaa. Huipputason kilparatsastuksessa liikkuu myös isoja rahoja. Lajin valiot ovat hyvin palkattuja ammattilaisia ja hevoset viimeisen päälle hoidettuja arvoeläimiä. Kilparatsastuksen supertähdet ovat maailmalla juuri sitä, supertähtiä.

Kilparatsastus poikkeaa monin tavoin tavallisesta harrastamisesta. Laji on sinänsä sama, mutta huipputasolla vaatimukset ovat hurjat. Ammattilaiset kiinnittävät valtavasti huomiota myös muihin osa-alueisiin, kuten fyysiseen harjoitteluun sekä ravintoon. Harrastajalla ratsastus itsessään on usein aivan riittävää fyysistä harjoittelua.

 

Ratsastus ja urheiluvedonlyönti

Myös vedonlyönti kuuluu kiinteänä osana kilparatsastukseen. Vedonlyöntisivut tarjoavat kohteita kaikkiin suuriin ratsastuskilpailuihin. Suomessa pelaaminen keskittyy lähinnä raveihin, mutta maailmalla suurin osa pelimerkeistä ohjautuu ratsastuksen puolelle.

Vetoa voi lyödä monesta erilaisesta asiasta yhdessä ratsastuskilpailussa. Veikata voi koko kilpailun voittajaa tai vaikkapa kahden kilpailijan keskinäistä järjestystä. Voiton suuruus riippuu normaalien vedonlyönnin lainalaisuuksien mukaan siitä, kuinka todennäköistä vedon osuminen on. Yllättävillä voittajilla on myös kilparatsastuksen vedonlyönnin puolella tehty komeita tilejä!

Vedonlyönti kilparatsastuksesta on erityisen suosittua maailmalla. Euroopan suuret kilpailut tai vaikkapa Aasian tapahtumat keräävät valtavasti pelivaihtoa ja veikkauskuponkien kanssa jännitetään radan reunalla jatkuvasti. Suomalaisittain tämä tuntuu usein hieman erikoiselta, sillä meillä rahapelaaminen on totuttu yhdistämään lähinnä raviurheiluun.

 

Mistä saan lisätietoa?

Mikäli olet kiinnostunut aloittamaan ratsastusharrastuksen ja haluat hakea aiheesta lisää tietoa, internetin ihmeellinen maailma on hyvä vaihtoehto. Laadukkaat alan sivustot kuten Playsson.net tarjoavat laajalti tietoa hevosurheiluun kaikilta sen osa-alueilta.

Oikein hyvä vaihtoehto on myös etsiä lähin Ratsastajainliiton jäsentalli ja mennä reippaasti paikan päälle. Työntekijät kertovat mielellään lisää kaikista asioista, jotka aloittelijaa tai harrastajaa askarruttavat. Tyhmiä kysymyksiä ei ole tämän hienon harrastuksen parissa.

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *