Parhaat kilpahevosrodut

Parhaat kilpahevosrodut

Hevosilla kilpaillaan monella eri tavalla, niin raveissa, esteratsastuksessa kuin laukkaradallakin. Jokaisessa lajissa vaaditaan hevoselta erilaisia taitoja ja ominaisuuksia ja niihin vaikuttavat esimerkiksi hevosen rakenne. Siksi alan harrastajat ja ammattilaiset ovatkin aikojen saatossa kehittäneet eri lajeihin parhaiten sopivia rotuja. Poikkeuksiakin toki löytyy: siinä missä suomalaisilla raviradoilla on omat sarjansa kylmäverisille suomenhevosille, muiden maiden raveissa käytetään pääosin lämminverisiä rotuja. Jos aikoo lyödä vetoa hevosurheilulajeissa, silloin voi olla hyvä tietää jotakin myös hevosten rodusta. Lisäksi käyttöön voidaan ottaa bet365 bonus, ja kokeilla onneaan.

 

Amerikanravuri – raviratojen kuningas

Amerikanravuri on varmasti monille tuttu lämminverinen rotu ja suomenkielisen nimensä mukaisesti se on raviradoilla runsaasti käytetty. Amerikanravurin säkäkorkeus on noin 160 senttimetriä. Se on lihaksikkaampi ja sen selkä on pidempi kuin englantilaisella täysiverisellä, jota käytetään runsaasti laukkaradoilla. Rotu on myös rauhallisempi ja sitä pidetään helposti koulutettavana sekä ihmisten parissa viihtyvänä. Väriltään amerikanravuri on yleensä ruunikko, mutta myös mustia, mustanruunikkoja ja rautiaita on olemassa.

 

Englannintäysiverinen — täyttä laukkaa

Englannintäysiverinen on suosittu rotu laukkaradoilla, sillä se kuuluu maailman nopeimpiin hevosrotuihin. Sen sukulinjat voidaan jäljittää 1600- ja 1700-luvun taitteen Englantiin. Rodusta on olemassa kolmea eri tyyppiä. Kestävyysjuoksija (englanniksi stayer) on korkea ja hontelo, sprintterillä on stayeriä lyhyempi runko ja se soveltuu lyhyille matkoille. Kolmantena tyyppinä on kahden edellä mainitun välimuoto, jota käytetään keskipitkille matkoille.

Säkäkorkeus on yleensä 152 ja 173 senttimetrin välillä. Yleisin väri on ruunikko, mutta myös musta, rautias ja kimo ovat mahdollisia. Englannintäysiveriset ovat hoikkia, atleettisia ja pitkäjalkaisia. Ne ovat luonteeltaan rohkeita ja vilkkaita ja ratsastajalta vaaditaankin hieman enemmän taitoa.

 

horse-4334632_1280-680x1024

 

Kaksi rotua niin esteille kuin kouluratsastukseenkin

Este- ja kouluratsastuksessa käytetään usein samoja hevosrotuja ja siksi esittelemmekin ne yhdessä. Nämä kaksi rotua ovat hollantilainen puoliverinen ja holsteininhevonen. Hollanninpuoliverinen on verrattain uusi hevosrotu, sillä sen juuret ovat 1960-luvulla. Rotu on hyvä valinta niin este- kuin kouluratsastukseenkin, sillä nämä hevoset ovat luonteeltaan rauhallisia ja atleettisia. Hollantilaiset puoliveriset ovat yleensä yksivärisiä ja niiden säkäkorkeus on 160-170 senttimetriä. Niillä on vahvat jalat, jotka takaavat hyvät hypyt ja ne ovat pärjänneet hyvin myös olympiatasolla. Kuuluisimpiin kuuluu esimerkiksi Yhdysvaltojen olympiajoukkueessa vuonna 2004 ollut Royal Kaliber.

Myös holsteininhevonen (tai holsteiner) on hyvä valinta este- ja kouluratsastukseen. Tämä saksalainen puoliverirotu on kevyt lämminverinen ja sen säkäkorkeus on noin 160-170 senttimetriä. Rodun väri on ruunikko, mutta niitä on myös mustia ja kimoja. 

Holsteininhevosella on harvinaisen pitkä historia, sillä se on peräisin jo 1200-luvulta. Niitä on käytetty sotaratsuina, maatöissä ja vaunuhevosina. Rodun luonne vaihtelee suuresti, mutta yleisesti ottaen nämä hevoset ovat luotettavia, rohkeita ja kylmäpäisiä. Rodun kanta on pieni muihin saksalaisiin puoliverirotuihin verrattuna, mutta silti ne esiintyvät usein parhaiden joukossa niin este- kuin kouluratsastuskisoissakin. Ja se onkin oiva todiste rodun korkeasta laadusta.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Vierailija