Olympiaratsukko Henri Ruoste ja Kontestro Db valmistautuu Tokiossa viikonloppuun

Olympiaratsukko Henri Ruoste ja Kontestro Db valmistautuu Tokiossa viikonloppuun

SRL:n tiedotteen mukaan ratkaisevat 6,5 minuuttia ovat edessä lauantaina tai sunnuntaina

 

Tokion olympialaiset ovat kouluratsastaja Henri Ruosteen ensimmäiset ratsastajana. Riossa hän oli mukana valmentajana. Ruoste, 39, on luonut määrätietoisesti uraansa ratsastuksen ammattilaisena jo parikymmentä vuotta. Hänellä on valmennuskeskus ratsastusurheilun kannalta keskeisellä paikalla Saksan Mendenissä. Ruoste rahoittaa kilpaurheilunsa kouluttamalla ja myymällä hevosia ja valmentamalla ratsukoita.

Tokion kisakumppanin, Kontestro Db:n Ruoste osti kolme ja puoli vuotta sitten. Ratsukko on noussut maailmanlistalla 38. sijalle ja tehnyt Grand Prix vapaohjelman Suomen ennätyksen 81,265 prosenttia.

– Meidän lajissamme kustannukset ovat kovat. Ne hevoset, joilla on mahdollisuus päästä olympialaisten finaaliin ovat tietenkin myös arvokkaita. Kontestron kanssa kaikki on mennyt hyvin ja toiminut. Olen saanut sen paljon paremmaksi, kuin mitä odotin tai ajateltiin, kun löysimme sen.

Ratsastuksessa kyse on Ruosteen mukaan ratsastajasta ja hevosesta, mikä erottaa lajin muista. – Kyse on aina hevosesta ja ratsastajasta, ratsukosta. Molemmilla pitää olla hyvä päivä, että radalla onnistuu se 6,5 minuuttia.

Mitä isompi areena on, sitä enemmän keskittyminen voi molemmilla siirtyä suorituksesta ympäristöön. – Teen kaikkeni, että keskittymiseni pysyy suorittamisessa, ja toivottavasti minun kilpakumppanini tekee samoin. Kun teemme töitä eläinten kanssa, yhteys on tietenkin aina erilainen kuin ihmisten kanssa. Puhuminen ei kauheasti auta, eikä mentaalitreenaaminen. Se on yleensä se tilanne, jota täytyy pystyä lukemaan, ja yrittää antaa hevoselle rohkeutta ja tukea, jos sillä muuttuu olotila ympäristön muutoksen vuoksi.

Hevoset siirtyvät kilpailuissa verryttelyn useamman hevosen ”laumasta” kilpa-areenalle yksin. Hevonen kaipaa luonnostaan lauman turvaa. Yksin jääminen voi aiheuttaa kokemattomalle hevoselle keskittymisen heikentymistä. – Se on kaikille sama tietenkin. Ja sen mukaan me yritämme tehdä parhaamme ja toivoa, ettei keskittyminen herpaannu liikaa.

Hevosen lento Euroopasta Japaniin oli viime viikolla. Sen jälkeen Kontestro on rauhassa totuteltu Tokion kuumaan ja kosteaan säähän. Helteen vaikutusta korostaa korkea kosteusprosentti, joka vähentää ihon oman viilennysmenetelmän, hikoilemisen tehoa.  Tokion säätä sanotaan urheilijoille, myös hevosurheilijoille, yhdeksi olympiahistorian haastavimmista. – Kontestro on saapunut hyvin, mutta ei ole ihan vielä kokonaan palautunut matkasta ja tottunut ilmastoon. Mutta tässä nyt on onneksi vielä muutama päivä aikaa siihen, että pystyisimme pikkuhiljaa nostamaan treenin kisatilannetta vastaavaksi.

Kouluhevosilla on perjantaina eläinlääkäritarkastus, jonka jälkeen luodaan lähtölista ensimmäiseen osakilpailuun, Grand Prix’hin. Kouluratsastukseen osallistuu 60 ratsukkoa 30 maasta, ja ensimmäinen luokka on jaettu kahdelle päivälle. Joukkuekilpailussa on mukana 15 maata, ja henkilökohtaiseen kisaan osallistuu 15 ratsastajaa. Joukkueissa on kolme ratsukkoa, ja kaikkien tulos lasketaan mukaan joukkuetulokseen. Aiemmin ratsukoita oli neljä, ja eikä huonointa tulosta huomioitu.

 

Henri-Ruoste-kuva-Sonja-Holma

 

Toinen merkittävä muutos Rion olympialaisiin on se, että henkilökohtaiset ratsukot suorittavat vain Grand Prix’n, joka on samalla ainoa karsintaluokka henkilökohtaiseen finaaliin, eli Grand Prix vapaaohjelmaan. Vain 18 ratsastajaa 60 pääsee henkilökohtaiseen mitalikilpailuun 28.7. keskiviikkona. Joukkuekilpailun kahdeksan parasta maata jatkaa joukkuefinaalin, Grand Prix Specialiin, 27.7. eli tiistaina.

Uusi olympiaformaatti on yksilöurheilijalle raaka. Parhaat ratsukot eivät enää jatkakaan Grand Prix Specialiin, vaan suoraan finaaliin, vapaaohjelmaan musiikilla. – Se on kaikki siitä ensimmäisestä vedosta kiinni. Kuusi ja puoli minuuttia virheettömästi ja hyvin ja sitten 18 parasta menee jatkoon. Finaali on ensi viikon keskiviikkona. Sinne mennään.

Grand Prix -luokat kilpaillaan lauantaina ja sunnuntaina vasta klo 17 Japanin aikaa haastavien sääolojen vuoksi. Iltaluokat kilpaillaan valaistulla stadionilla, mikä voi olla joillekin hevoille haastava ympäristö suorittaa. – Treenaamme iltaisin, koska täällä on niin kuuma, joten ehkä hevoset siinä pääsevät vähän tottumaan. Ei ole montaa vaihtoehtoa päästä kisa-areenalle. Tänään ja huomenna pääsemme ratsastamaan kymmenen minuuttia areenaa ympäri ja kymmenen minuuttia areenan sisällä, ja siinä on koko homma.

Perjantaina eläinlääkäristarkastuksen jälkeen siis selviää, kumpana päivänä Ruoste ja Kontestro Db kilpailevat. Kilpailua voi seurata, todennäköisesti suorana, YLE:n TV2:lta. Selostajana toimii Marko Björs. Kouluratsastuksen tapahtumapaikkana on Equestrian Park, jossa järjestettiin vuoden 1964 olympialaisten ratsastuskilpailut.

Henri Ruosteen kommentit: Suomen Olympiakomitea.

 

Kuvat: SRL / Sonja Holma, Ruoste Dressage

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.