Olympiaratsukko Henri Ruoste ja Kontestro Db Tokiossa: ”Pieni silmänräpäys ja puhutaan kotimatkasta”

Olympiaratsukko Henri Ruoste ja Kontestro Db Tokiossa: ”Pieni silmänräpäys ja puhutaan kotimatkasta”

Henri Ruoste kilpaili Kontestro Db:llä olympialaisten kouluratsastuksen ensimmäisenä kisapäivänä, lauantaina, tiedottaa SRL. Ruosteen suoritus rikkoutui heti ensimmäisen ravilisäyksen päätteeksi, kun Kontestro säikähti jotain radan takana kulmassa. Ratsukko esitti Grand Prix -ohjelman loppuun, mutta hevosen jännittyneisyys laski tuloksen yli kymmenen prosenttia normaalia huonommaksi. Ruoste ja Kontestro jäivät ryhmässä C yhdeksänneksi tuloksella 64,674 prosenttia, eikä henkilökohtaiseen finaaliin ole mahdollisuuksia yltää.

Ruoste tuli luottavaisena radalle. 11-vuotias Kontestro tuntui verryttelyssä parhaimmalta tähän asti Tokiossa. Onnistuessaan Ruoste tiesi heillä olevan edellytykset finaaliin. Hevonen on tähän asti suorittanut eri kilpailupaikoilla varmasti ja rohkeasti, eikä ole katsellut ympäristöä.

Heti ensimmäisen ravilisäyksen lopussa kulmaa kohti tullessa hevonen kuitenkin ensin jännittyi ja seuraavalla hetkellä pysähtyi ja kääntyi toiseen suuntaan. – Tämä oli jotain, mitä en osannut odottaa. Varsinkaan noin hyvän verryttelyn jälkeen. – Asiat muuttuvat hevosten kanssa nopeasti. Pieni silmänräpäys ja enää ei puhuta finaalista vaan puhutaan kotimatkasta.

Saaliseläimen luontainen vaisto sanoo ”pakene” sen kohdatessa jotain uhkaavaa. Kokeneilla kisahevosilla se tulee harvoin noin voimakkaana esiin. Ruoste epäilee, että syynä oli kulman takana seisseen televisiokameran päälle viritetty märkä ja areenan valoissa kimalteleva muovisuojus. Se oli laitettu vasta, kun kisapaikalla alkoi toisen ryhmän aikana sataa. Mitään muuta areenalle ei ratsukoiden kahden tutustumiskäynnin jälkeen olla lisätty.

 

HenriRuoste_KontestroDb_Tokyo2020_SRL-Equestrian-Media-Services-EMS

 

– Konsta ei sen jälkeen halunnut mennä lähellekään niitä kameroita. En tiedä mitä se siellä näki, niitä on välillä vaikea ymmärtää. – Noin isoja virheitä ei pitäisi tietenkään tapahtua tällaisessa tilanteessa. Jos hevonen pelästyy noin paljon, on GP-rata todella vaikea paikka saada sitä rauhoittumaan. Ohjelmassa mennään todella kovalla sykkeellä. Asiat tulevat peräjälkeen ilman, että välissä ehtii nollata tilannetta. Siihen nähden ei voi sanoa, että olen tyytyväinen, mutta radalla oli muutamia hyviä kohtia. Tämä oli kaikkea muuta kuin mitä odotin.

Ruoste tiesi saman tien, mitä hevosen säikähdys tarkoitti. Mielessä kävi asioita, mitä hän ei halua sanoa ääneen. Jos hevosen pakoreaktio olisi jäänyt siihen, olisi ratsukolla ollut pienen pieni mahdollisuus vielä finaaliin, mutta se haihtui, kun jännittyneisyys ja epävarmuus jatkuivat.

– Radan loppu oli vain sitä, että yritin päästä maaliin mahdollisimman virheettömästi. Siellä [radalla] oli joitain hyviä hetkiä, mutta myös niin paljon sellaista, mitä ei pitäisi olla. – Omassa mielessä kävi ensin pettymys. Sitten koitin saada palaset kasaan niin hyvin kuin mahdollista. Lopputuloksen pelastaminen oli nyt liian vaikeaa.

Ensimmäisen päivän jälkeen kärkitulokset tekivät Jessica von Bredow-Werndl ja TSF Dalera Saksasta (84,379%), Kyra Kyrklundin valmentama tanskalainen Cathrine Dufour ja Bohemian (81.056%) ja hollantilainen Edward Gal ja Total Us (78,649%). Joukkuekilpailun tilannetta on vaikea arvioida, koska osalla maista suorituksensa on tehnyt vasta ensimmäinen kolmesta ratsukosta.

Lista Ylen olympiaratsastuksen ohjelma-ajoista täällä.

Henri Ruosteen kommentit: Suomen Olympiakomitea.

 

Kuvat: SRL / SRL EQUESTRIAN MEDIA SERVICES EMS

 

Author Image
Vierailija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *