olivia2

Esteratsastajasisarukset Olivia ja Melina Vliek: ”Perheen tuki on korvaamatonta!”

YPÄJÄLLÄ RATKOTTIIN kouluratsastuksen Suomen mestaruudet elokuun 18.-21. päivä. Junioreiden mitalikilpaan lähti useita ennakkosuosikkeja, mutta lopulta kullan arvoiseen suoritukseen ylsi Daniela Therman tammallaan Sara Enshöj, pisteitä 140.48. Hopeasijalle ratsasti Olivia Vliek, joka on saanut uuden hevosensa Rosentanzin kanssa huomiota Euroopan hevosmedioita myöten. Vliekin kokonaispistemäärä oli 135.21, Kiia Kuosa ja Die Welt pronssille pistein 134.38.

Olivia Vliek on pian 17 -vuotias kilparatsastaja Nummelasta. Hän on ollut hevosten parissa koko ikänsä, mutta varsinainen kilpailu-ura alkoi kolme vuotta sitten ponilla Diendonne. Ratsastusharrastuksen Vliek aloitti taaperoiässä, ensimmäisen oman ponin hän sai ollessaan vasta 6 -vuotias. Vliekin perheellä on seitsemän hevosen talli, jossa on Olivian kaksi hevosta ja Diendonne sekä Melina -siskon kolme hevosta ja yhteinen shetlanninponi. Vliekin siskosten molemmat vanhemmat omaavat hevostaustaa, joten lajivalinta ei ollut vaikea. ”Äiti on nuorempana harrastanut esteratsastusta ja isän vanhemmilla oli iso talli Hollannissa. Isä itse ei silti ole koskaan ratsastanut.”

Juniori-iässä oleva Olivia ratsastaa ja kilpailee nyt ykköshevosellaan Rosentanz, joka on liisingissä tanskalaiselta firmalta HP Horses. Olivian 7 -vuotias tamma Hortensia on ostettu vuosi sitten samasta paikastta. Rosentanz on 15 -vuotias ruuna, joka on ollut myös jalostuskäytössä oripäivinään. ”Rosentanz on ollut minulla vasta reilut kaksi kuukautta ja sen kanssa olemme saaneet jo hyviä tuloksia junnuluokissa. Hortensia on varsonut kaksi varsaa, joten vielä ihan kokematon kilpailemisen suhteen. Se on kuitenkin potenttiaalinen nuori hevonen. Tavoitteena on päästä sen kanssa ensi vuoden juniori- ja nuorten luokkiin”, Olivia summaa. Valmentajina toimivat Mikaela Soratie ja Kikko Kalliokoski. Olivia opiskelee paraikaa Pohjois-Haagan urheilulukiossa. Tallitöiden ja lukion vuoksi ei juuri jää ylimääräistä aikaa muuhun. Arkipäivinä talli kutsuu heti koulun jälkeen. Yleensä hän ratsastaa omat hevosensa ja Donnen. ”Ratsastan myös Melinan hevosia pari kertaa viikossa.” Ratsastusten jälkeen on vielä iltatalli. Tytöt hoitavat tallirutiinit yhdessä.

olivia_jd
Olivia ja uusi ratsu Rosentanz ovat herättäneet huomiota Euroopan hevosmedioita myöten.

Miten sitten nuori ratsastaja pystyy pitämään motivaatiota yllä ja jaksaa jatkaa joka päivä treenaamista? Olivian on vaikeaa määritellä, mikä olisi koko lajissa vaikeinta. ”On niin eri asia kertoa henkilölle, joka on ratsastanut jo pitkään, kuin sellaiselle, joka ei ole koskaan istunut hevosen selässä. Kuitenkin voi sanoa, että aina hevosen selkään kiivettyä oppii jotain uutta ja jokainen hevonen on erilainen ratsastaa”, hän pohtii. Eikä auta, että pitäisi pystyä tekemään yhteistyötä miltei 600 kiloisen eläimen kanssa, jolla on oma tahto ja myös niitä huonoja päiviä. Ratsastuksessa ei kaikki ole kiinni ratsastajasta. ”Vaikeinta ratsastuksessa on mukautuminen erilaisiin hevosiin. Aina joutuu miettimään miten kutakin hevosta pitää ratsastaa”, Melina lisää.

Melina, 14, on sisaruksista nuorempi ja edustaa toista lajia, eli esteratsusta. Hänkin on ratsastanut lähemmäs koko ikänsä, mutta aloittanut kilpailemisen suurinpiirtein samoihin aikoihin, kuin Olivia. Melinalla on nyt kolme omaa hevosta ja ensi vuonna on Melinan ensimmäinen kisakausi juniorina. Kilpailuissa käydään hevosilla Vincent ja Zennie. ”Vincent on 14 -vuotias ruuna, jolla kilpailen nyt toista kautta. Kisasimme viime vuonna lapsiratsastajien luokkia ja voitimme SM -kultaa. Se on herkkä ja vähän kuumakin ratsastaa, mutta kiltti tilanteessa, kuin tilanteessa”, Melina kertoo. Zennie on uudempi tapaus. 12 -vuotias tamma tuli Melinalle vasta tämän vuoden alussa. Siskonsa tapaan myös Melina ratsastaa hevosensa päivittäin. Motivaation suhteen Melinalla on mielipiteensä: ”Koskaan ei saa antaa periksi, pitää vain jaksaa tehdä töitä sen eteen mitä haluaa saavuttaa. Motivaatiota pitää yllä onnistuminen ja halu tehdä.” Ilman positiivisia kokemuksia on vaikeaa jaksaa. ”Onnistumiset auttavat jatkamaan, ne ovat parhaimpia hetkiä! Rakastan kilpailemista, eikä mikään ole sen parempi fiilis, kuin nappiin mennyt suoritus. Niistä saa motivaatiota sekä ystävien kautta. Meillä on niin ihana porukka aina kisoissa mukan. He tukevat ja kannustavat!”, Olivia kuittaa vielä.

Yhdestä asiasta tytöt ovat yhtä mieltä; ystävien ja perheen tuki on korvaamatonta! Sen kun jokainen nuori ratsastaja muistaisi.

 

Seuraa Oliviaa ja Melinaa Instagramissa: @teamvliek

 

melina
”Motivaatiota pitää yllä onnistuminen ja halu tehdä”, sanoo Melina.

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Olivia ja Melina Vliek, Just Dressage

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *