Niina ja Onni innostuivat valjakkoajosta

Niina ja Onni innostuivat valjakkoajosta

VALJAKKOAJO on näyttävä ja vauhdikas laji, jota esitellään mielellään erilaisissa tapahtumissa ja hevosalan messuilla. Moni hevosharrastaja on varmasti saanut näiden esitysten kautta jonkinlaisen käsityksen lajin periaatteista ja olisi ehkäpä kiinnostunut kokeilemaankin. Näin kävi myös 21 -vuotiaalle Niina Ahoselle, joka sai kipinän valjakkoajoon juurikin alan messuilla. Varsinainen innostus lajiin syttyi kuitenkin vasta Ahosen muutettua Ypäjälle viime syksyllä. Hän opiskelee Opistolla yo-pohjaisena hevostenhoitajaksi, suuntautuen nuorten hevosten ratsukoulutukseen. Opintojen ja hevosharrastuksen ohessa Ahonen urheilee salin ja lenkkeilyn muodossa.  Hevosharrastuksen hän aloitti jo pienenä. Äiti ja sisko ratsastivat, joten aina Ahonen kulki tallilla mukana.

Sunnuntaina 29.5. suuntasimme Riihimäen raviradalle, jossa järjestettiin 1 -tason valjakkokilpailut. Ahosen kilpakumppanina oli hänen 10 -vuotias shetlanninponiruunansa A.M. Stroke of Luck, eli Onni. Onni ei ole ihan virallisesti shetlanninponi, mutta täyttää kyllä kriteerit huikean 85 cm säkäkorkeutensa kanssa. Onni tuli Ahoselle ruunan ollessa vielä 3 -vuotias ori. Hänen kaverinsa osti hevosen ja tämä pikkuponi oli ollut sen seuramiehenä. Ahonen ostinkin sitten Onnin ensimmäisillä kesätyörahoillaan. Onni oli hyvin temperamenttinen ja sen kanssa piti tehdä paljon töitä! Kun poni siirtyi 6 -vuotiaana pihattoon, se oli ruunattava. Onni sai elää laumassa ja se lopetti turhan stressaamisen laumansa vahtimisesta.

Onni toimii ratsuna, kun on tarpeeksi pieni ratsastaja ja se rakastaa hyppäämistä. Käsihevosena se toimii pyörän vieressä näppärästi ja tietysti ajo on se juttu! Valjakkoajo on tullut Ahosen ja Onnin treeniohjelmaan vähitellen. ”Ypäjällä olen päässyt ajamaan kokeneemman valjakkokuskin hevosilla ja sitä kautta tutustumaan lajiin. Niin siinä sitten kävi, että Onninkin koppikset vaihtuivat enemmän valjakkomallisiin”, Ahonen kertoo. Riihimäen valjakkokisat olivat tämän parin ensimmäiset. He osallistuivat II -ponien koululuokkaan HeB, ohjelma 2.4p. sekä tarkkuusluokkaan HeA, +25 cm.

valjakko2
Onni ostettiin ensimmäisillä kesätyörahoilla.

Aluksi ajettiin kouluohjelma, joka vastaa hyvin pitkälti ihan perinteista ratsastettua koulurataa. Sehän meni niin hyvin, että Ahonen ja Onni voittivat luokan! ”Poni oli tosi miellyttävä ajaa radan läpi! Alkutervehdys tuli vähän kiemurrellen, mutta se meni kyllä ohjastajan piikkiin. Vähän siihen kiirehdittiin”, Ahonen hymyilee. Rento poni löytyi sen jälkeen kuitenkin ja rata sujui yhteisymmärryksessä loppuun asti. Ahosen mielestä aluksi valjakkotreeneissä olikin vaikeinta se, että hevoseen ei pääse vaikuttamaan istunnan avulla. ”Ekoissa ajotreeneissä oli kyllä hyvin sisäänratsastettu kärryjen penkki”, Ahonen nauraa. Kun hevosen lopulta saa tuntumalle vain ohjalla ja äänellä, on onnistumisen riemu valtava. Myös ajopiiska on ajaessa tärkeä väline hevosen kokonaisvaltaisen työstämisen suhteen. Senkin oikea-aikaista käyttöä joutuu harjoittelemaan.

Pienen tauon jälkeen Onnilla oli vielä edessä tarkkuusrata. Radalla tulee ajaa keilojen välistä tietyssä järjestyksessä koskematta niihin ja mahdollisimman nopeasti tietenkin. Onnin mielestä rata olikin hieman jännittävä ja muutamilla keiloilla Ahonen joutui olemaan napakampi. ”Menin tarkkuusradalle ehkä vähän liian itsevarmasti, enkä osannut jo heti alusta tsempata ponia. Lopussa se otti hyvän kirin ja puhdas rata tuli kaikesta huolimatta”, Ahonen kertaa. Aika ei valitettavasti riittänyt palkinnoille, mutta valjakon tavoite virheettömästä radasta silti täyttyi.

Seuraavaa kertaa varten Ahonen ja Onni aikovat tutustua kentällä erilaisiin lappuihin sekä muihin vieraisiin ja värikkäisiin esineisiin. Keilojen pujottelun lisäksi täytyy siis totutella radan ”oheisrekvisiittaan”. Onneksi Ypäjällä on hyvät puitteet. Tosin Suomen kylmässä syksyssä ja sateisessa talvessa pitää etsiä motivaatiota välillä mistä milloinkin, mutta siihen on vielä aikaa! ”Pyrimme Onnin kanssa iloitsemaan pienistä asioista. Kun menemme saman lenkin, mikä väsytti viime viikolla ja huomaan, että kunto onkin kohonnut, saa välittömän palautteen! Tai kun ympyrällä takapää tuleekin paremmin alle”, Ahonen summaa.

 

Tutustu Onnin omaan Facebook -sivuun; A.M. Stroke of Luck. Valjakkoajosta saa lisätietoa sivustolta Valjakko.net.

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Alex Muurinen, Playsson.net

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *