horse-2902867_1280-1024x682

Nämä asiat voit tehdä tallilla vain viidessä minuutissa

Kallein asia, jonka me kaikki omistamme on aika. Juuri sen takia aika onkin arvokkaampaa kuin kulta – ainakin vanhojen sanontojen mukaan. Jos olet joskus miettinyt asioita, joita voisit tehdä viidessä minuutissa, niin listasimme niitä tähän. Kokeile itse kykenetkö tekemään näistä asioista kaikki, vaikkapa seuraavan viikon aikana!

 

Seitsemän kilometrin ratsastus?

Jos olet juuri nyt suuntaamassa tallille tai lähdössä ratsastamaan, kannattaa sinun kokeilla kuinka pitkälle pääset hevosesi kanssa viidessä minuutissa. Nopein hevosella menty matka nopeuden osalta on peräti 88 kilometriä tunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että voisit päästä viidessä minuutissa peräti 7,3 kilometrin päähän. Tavallinen harrastehevonen kykenee kuitenkin vain noin 40 kilometrin nopeuteen tunnissa. Käytännössä tällöin sinun tulisi päästä ainakin 3 kilometrin matka hevosellasi viidessä minuutissa.

Matkan mittaamiseen käy jokin rauhallinen tienpätkä tai mikäli tallilla on harjoitusrata, niin vielä parempi. Käynnistä puhelimestasi sekuntikello ja laita se päälle. Jos sinulla on rannekello, jossa on ajanotto ominaisuus voit käyttää myös sitä. Kun kello käy, lähde etenemään hevosen kanssa ja katso kuinka pitkälle pääset minuutissa. Voit myös käyttää GPS-sovellusta matkan mittaamiseen.

 

Karsinan siivous

Vaikka hevosen karsinan siivoaminen voi tuntua raskaalta, myös sen pystyy hoitamaan alle viidessä minuutissa. Hae vain talikko sekä kottikärryt ja katso itse kuinka nopeasti pystyt siivoamaan karsinan tai ulkotarhan. Siinä ei pitäisi mennä kauaa mikäli työsi on tehokasta, mutta tarkkaa.

 

horse-love-2818959_1280
Harjaaminen vilkastuttaa hevosen verenkiertoa.

Tehoharjaus

Hevoset suorastaan rakastavat harjaamista. Omassa laumassaan hevoset rapsuttelevat toisiaan ja näin pitävät yllä sosiaalisia suhteitaan sekä auttavat kaveria. Harjaaminen vilkastuttaa hevosen verenkiertoa ja tietysti auttaa pitämään sen karvan sekä ihon puhtaana. Päivittäinen harjaus on vain hyödyksi. Poistamalla lian ennen varusteiden laittoa, ennalta ehkäisee hiertymiä ja muita vammoja. Kauanko sinulla menee tehoharjaukseen kolmella eri harjalla?

 

Hevostarvikeliikkeessä vierailu

Viidessä minuutissa saa jo paljon vahinkoa aikaan pankkitilillensä, mikäli on astunut sisään hevostarvikeliikkeeseen. Uutuustuotteet saavat sormet syyhyämään, samoin houkuttelevat kevään värit satulahuovissa sekä ratsastushousuissa. Joskus joutuu pohtimaan säästötilin saldoa ja vaikka huhut yleensä kertovat siitä, että rahan siirtämisessä kestää useita päiviä, ei se enää ole totta. Paljon on tullut erilaisia maksusovelluksia. Esimerkiksi https://pika-kasinot.com/ osaa kertoa sen, että uusi Trustlyn luoma pikasiirto käsittelee kaikki siirrot alle viidessä minuutissa. Et tule pettymään siirtojen nopeuksiin, kun käytät Trustlyä maksamiseen tai rahojen siirtämiseen.

Viiteen minuuttiin ehtii tekemään siis useita hankintoja, mutta tulevaa kesää varten kannattaa taas täydentää tallin ämpärimäärää. Ämpärit ovat nopeita katoamaan ja rikoontumaan, etenkin silloin kun vettä pitäisi viedä tarjolle. Normaalisti hevoset juovat vuorokauden aikana 20-55 litraa vettä. Ratsastuksen jälkeen hevoselle on parempi tarjota mieluummin haaleaa kuin kylmää vettä. Mikäli hevonen liikkuu kesällä paljon, kannattaa vettä lisäillä pitkin päivää. Kesällä hevosten tarve vedelle tuplaantuu yli 30 asteen lämmössä, vettä voi mennä vuorokaudessa jopa 80 litraa.

 

horse-3442599_1280
Normaalisti hevoset juovat vuorokauden aikana 20-55 litraa vettä.

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *