Näin hillitset kisahermojasi – kouluratsastajan vinkit

Näin hillitset kisahermojasi – kouluratsastajan vinkit

Uusi vuosi aloittaa myös uuden kisakauden suunnittelun. Monet tietävät sen tunteen, kun kotona 120 cm rata ylittyy virheettömästi ja Helppo A -tasoinen kouluohjelma sujuu ongelmitta, mutta kisoissa kädet alkavat täristä. Jalat tuntuvat kylmiltä, sydän hakkaa ja vessassa saa ravata monta kertaa ennen omaa vuoroa. Oman vuoron tullessa jännitys on huipussaan ja teet tyhmiä mokia, joita et tekisi kotona.

Et ole yksin. Monet ratsastajat kokevat kisapäivän jännitystä. On olemassa kahdenlaista kisajännitystä: esiintymisjännitystä sekä pelonsekaista jännitystä turvallisuuden puolesta. Tässä artikkelissa puhumme esiintymisjännityksestä.

Aloita kysymällä itseltäsi “mitä pelkään?”. Saatat tietää vastauksen tähän kysymykseen, mutta et ehkä tiedä, mitä tehdä asialle. Onko valmentajasi katsomossa? Vai jännitätkö siksi, että kerralla pitäisi onnistua? Oli syy sitten mikä tahansa, löydät sille vastauksen. Mikä toimii kaverisi kisahermoille, ei välttämättä toimi sinulle. Tässä muutama vinkki:

 

Vinkki #1: Mitä pelkäät?

Mieti ja kirjoita paperille ensin se, mitä tarkalleen ottaen jännität. Pelkäätkö, ettet saa pohkeenväistöjä täydellisiksi kouluradalla? Vai jännitätkö ehkä sitä, ettet näe oikeaa etäisyyttä esteelle? Jokaista syytä pitäisi lähestyä eri tavalla. Kun tiedät, mikä saa sinut hermoilemaan, aloita vastahyökkäys oikealla tavalla.

 

Vinkki #2: Visualisoi

Olet ehkä kuullut visualisoimisesta. Sulje silmäsi ja kuvittele itsesi kisapaikalla ratsastamassa kisarataa. Jos kuvittelet tilanteen, alkaako sydämesi hakata ja kätesi hiota? Silloin visualisointisi onnistui.

Voit käyttää tätä hyväksesi. Aivot eivät nimittäin tunnista eroa oikeiden tapahtumien ja visualisoinnin välillä. Kuvittele itsesi taas koulu- tai esteradalle. Ratsasta nyt täydellinen suoritus. Hermosi ovat kurissa, sinua ei jännitä ja olet rentoutunut. Miltä tämä sinusta tuntui?

 

DSC_0365

 

Vinkki #3: Hyväksy se

Hyväksy, että kisajännitys on osa kokemusta. Jätä se mielessäsi taka-alalle ja keskity suoritukseesi.

 

Vinkki #4: Tee muutoksia

Mitä tapahtuu silloin, kun kisajännityksesi ottaa vallan? Ratsastatko aggressiivisesti vai liian varovasti? Kiinnitä tähän huomiota ja tee tarvittavia muutoksia.

 

Vinkki #5: Hengitä syvään

Kun tunnet, että kisajännitys alkaa ottaa sinusta vallan, hengitä syvään. Rentouta lihaksesi tietoisesti ja hengitä. Pysähdy muutamaksi sekunniksi. Kun olosi on rennompi, jatka toimintaasi.

 

Yhteenveto

Kokeilemalla erilaisia keinoja, löydät ne vinkit, jotka toimivat sinulle. Älä anna kisajännityksen ottaa sinusta valtaa, vaan opi hallitsemaan sitä. Jännittäminen ei ole paha asia – se tarkoittaa, että välität siitä, mitä kisakentällä tulee tapahtumaan. Silti jännitys pitäisi jättää mukavaksi, positiiviseksi tunteeksi taka-alalle.

Haluan vielä lopussa jakaa kommentin, jonka Kyra Kyrklund jakoi kauan sitten faniensa kanssa. Hän sanoi: “Harjoittele tehtävää niin kauan, että tarvitset epäonnea tehtävän mokaamiseen – et onnea tehdäksesi sen oikein.” Jos harjoittelet kotona huolellisesti, hermosi ovat paljon rauhallisemmat, kun tiedät, että tarvitset EPÄONNEA mokataksesi! Tämä artikkeli on julkaistu alunperin keväällä 2018.

 

Teksti: Christa Häkkinen / Piaffe Style, kuvituskuvat: Essi Sohlman

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *