Moni hevosenomistaja ohittaa ontuman

Moni hevosenomistaja ohittaa ontuman

Kesäkuussa julkaistun brittiläisen tutkimuksen mukaan hevosen ontumat tunnistetaan huonosti. Tutkimukseen osallistuneet ratsut olivat urheiluhevosia tai ratsastuskoulun opetuskäytössä. Jokainen hevonen suoritti tutkimusta varten noin kahdeksan minuutin kouluohjelman, jossa ne esittivät kaikki askellajit oman ratsastajansa kanssa. Suoritukset videoitiin. Sue Dysonin ja Danica Pollardin tutkimuksesta uutisoi myös Eurodressage.com.

Puolueettomat asiantuntijat arvioivat testihevosten selkälihasten kireyttä ja kipua, satulan sopivuutta ja ratsastajan taitoja sekä mahdollisia poikkeavuuksia liikkeissä. Tutkimuksessa olleista hevosista 73 % ontui yhtä tai useampaa jalkaa, 47 % oli poikkeavia liikkeitä laukassa ja 22 % kuului molempiin edellä mainittuihin ryhmiin. Ratsastajien taidoista tai kokemuksesta huolimatta heillä oli vaikeuksia tunnistaa kiputilat, jotka ilmenivät hevosen liikkuessa.

Tutkimuksen Ridden Horse Pain Ethogram (RHpE) -mittaristo auttaa tunnistamaan eri käyttäytymismallien kautta hevosten tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja. Kun ratsastajia koulutetaan huomaamaan hevosen kivusta johtuva käytös ja oireilu, on ontumat mahdollista määritellä jo aikaisemmassa vaiheessa.

Koko tutkimus on luettavissa täällä.

 

Teksti: Penina Peltonen, otsikon kuvituskuva: Pixabay

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *