Mielenkiintoisia faktoja maailman viidestä arvostetuimmasta hevoskilpailusta

Mielenkiintoisia faktoja maailman viidestä arvostetuimmasta hevoskilpailusta

Sinun ei tarvitse rakastaa jalkapalloa pystyäksesi nimeämään arvostetuimmat jalkapalloturnaukset, kuten UEFA:n mestareiden liigan tai FIFA:n jalkapallon maailmanmestaruuskilpailun. Sinun ei tarvitse myöskään rakastaa pyöräilyä tietääksesi Tour De Francesta. Hevoskilpailujen suhteen kuitenkin vain kaikista kiinnostuneimmat pystyvät luettelemaan muutamia kuuluisimpia historiaan jääneitä kilpailuja.

Pystytkö nimeämään niistä viisi? Jos et, ei hätää! Olemme valmistelleet listan mielenkiintoisia faktoja viidestä hevoskilpailusta, joita pidämme arvostetuimpina koko maailmassa. Eiköhän mennä asiaan.


1.   Epsom Derby

Kilparatsastus on tunnettu urheilumuoto aina antiikin ajoilta asti. Hevoskilpailuja on pidetty todistetusti Kreikassa, Egyptissä, Roomassa, Babyloniassa sekä Syyriassa jo ennen ajanlaskun alkua. Virallisen urheilustatuksen saamiseen meni kuitenkin kymmeniä vuosisatoja. Ensimmäistä kertaa se tapahtui 1600-luvun Britanniassa Newmarketissa ja kuuluisaksi sen teki kuningas Kaarle II.

Näin vuonna 1780 perustettu Epsom Derby ei ole lähelläkään Britannian vanhimpia kilpailuja. Se kuitenkin kasvoi kaikista arvostetuimmaksi ajan myötä ja sitä pidetään nykyään klassisena kilpailuna, kun verrataan muissa maissa pidettyihin kilpailuihin. Nykyään Epsom Derby järjestetään kesäkuun ensimmäisenä lauantaina ja vieraita on vuosittain yli 130 000. Kilpailu on avoinna vähintään 3-vuotiaille hevosille ja sen pituus on 2 420 metriä. Palkintopotti oli 1 623 900 £ (1 880 143 eur) vuonna 2019, tehden siitä rahakkaimman kilpailun Englannissa, mutta ei kuitenkaan maailman tasolla.

Mielenkiintoisia faktoja, joita et välttämättä tiennyt:

 • Charles Dickens kävi usein Derbyssä 1850-luvulla.
 • Workforce-niminen hevonen on pitänyt hallussaan vuodesta 2010 lähtien nopeimman voittoajan ennätystä (2 minuuttia, 31 sekuntia).
 • Osallistujien enimmäismäärä oli 34 vuonna 1862, kun taas vain 4 osallistui kilpailuun vuonna 1794.
 • Lester Piggott on kilparatsastaja, joka on voittanut kilpailun 9 kertaa eri hevosilla.

 

2.   Kentucky Derby

Kentucky Derby, kuten hevoskilpailut yleensäkin, nauttii suurta arvostusta Yhdysvalloissa. Useimpien osavaltioiden virkamiehet tekivät poikkeuksen hevoskilpailujen vedonlyönnissä, joka onkin laillista 41 osavaltiossa 50 osavaltion joukosta. Tämä on melko kiehtovaa, sillä muut nettirahapelien muodot, kuten pelien pelaaminen ja vedonlyönti nettikasinosivustoilla, on sallittu vain neljässä osavaltiossa ja täysin kielletty kaikissa muissa.

Yhdysvaltalainen kilparatsastus tunnetaan täysiveristen hevosten käytöstä ja Kentucky Derby oli yksi ensimmäisistä kilpailuista, joka erikoistui yksinomaan tähän rotuun sen perustamisen jälkeen vuonna 1875. Kilpailu pidetään toukokuun ensimmäisenä lauantaina ja on avoinna kolmivuotiaille oreille ja tammoille, jotka kisaavat 2 kilometrin kilpailun nimeltään Run for the Roses. Kentucky Derby on luokiteltu ensimmäiseksi Yhdysvalloissa osallistujamäärän perusteella ja se ylpeilee suurimmalla palkintopotillaan — 3 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Se on vaikuttava myös huomattavan vedonlyöntibudjettinsa ansiosta. Vuonna 2017 ihmiset löivät vetoa yli 209,2 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla kilpailijoista.

Mielenkiintoisia faktoja, joita et välttämättä tiennyt:

 • Kentucky Derby tunnetaan “Urheilun jännittävimpänä kahtena minuuttina” Yhdysvalloissa.
 • Tapahtuman perusti William Clarkin pojanpoika Col. Meriwether Lewis Clark, Jr., käytyään Epsom Derbyssä Englannissa.
 • Eniten voittoja kilparatsastajalla -tittelin jakavat Eddie Arcaro ja Bill Hartack. Voittojen kokonaismäärä on 5.
 • Tapahtuman suosituin drinkki on minttujulep, bourbon-pohjainen cocktail, joka liitetään usein Etelä-Yhdysvaltoihin. Jokaisena vuonna kävijöille tarjoillaan 120 000 minttujulepia.

 

kentucky-2923915_1280
Kentucky Derby ylpeilee palkintopotillaan, 3 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla.

3.   Prix de l’Arc de Triomphe

Tiesitkö, että ensimmäinen Ranskassa järjestetty hevoskilpailu pidettiin kahden aatelisen välisen vedon johdosta? Yli vuosisadan ajan se oli todennäköisimmin ainoa urheilulaji, jonka alkuperä on uhkapelissä, eikä toisinpäin. Ensimmäinen kilparatsastuskerho perustettiin Ludvig XVI:n vallan aikana.

Prix de l’Arc de Triomphe, tai lyhemmin Arc, on Tour De Francen vastine kilparatsastuksen maailmassa. Kilpailu perustettiin vuonna 1920, joka on myöhään verrattuna klassisiin brittikilpailuihin, mutta se pääsi silti toiseksi arvostetuimpien eurooppalaisten kilpailujen listalla. Sillä on myös yhteinen ominaisuus Kentucky Derbyn kanssa, sillä kisaan hyväksytään vain täysiverisiä kilpailijoita. Kilpailulla on 2 400 metrin standardipituus ja syksyinen tapahtuma pidetään lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Arcilla on suurempi palkintopotti kuin kahdella aikaisemmalla kilpailulla — 5 000 000 eur (arvioituna n. 5 500 000 $).

Mielenkiintoisia faktoja, joita et välttämättä tiennyt:

 • Riippumatta sen rahakkuudesta, Arc on melko edullinen kilpailu. Liput alkavat 10 $ hinnasta, kun taas Kentucky Derby maksaa vähintään 40 $.
 • Ranskalaiset hevoset dominoivat kilpailua: niistä 88 on voittanut sen, verrattuna vain 15 voittajaan Isosta-Britanniasta.
 • Ennätyksen teki Danedream vuonna 2011, ja se on 2 minuuttia ja 24 sekuntia.
 • Viikonlopun suosituin juoma on samppanja.

 

4.   Melbourne Cup

Australian kilparatsastuksen tarina ei voinut alkaa aikaisemmin, sillä mantereella ei ollut hevosia ennen kuin niitä tuotiin Etelä-Afrikasta. Tämä tapahtui vuonna 1788, kun taas ensimmäiset hevoskilpailutapahtumat alkoivat 1800-luvun alussa. Melbourne Cup on parhaiten tunnettu australialainen kilpailu, joka on perustettu vuonna 1861. Se tunnetaan matkastaan — 3 200 metriä on melkein kilometrin pidempi verrattuna aiemmin mainittujen kilpailujen pituuksiin. Kilpailu on myös tasoitustapahtuma, jossa kilpailevilla hevosilla on mukanaan erilaisia painoja kykyjen tasaamisen vuoksi. Täten jokaisella hevosella on melkeinpä yhtä hyvät mahdollisuudet voittoon.

Cup pidetään marraskuun ensimmäisenä tiistaina. Vaikka ajankohta vaikuttaakin liian kylmältä ulkoilmajuhlintaan, Australian marraskuu on kuin meidän toukokuumme. Älä siis anna sään lannistaa sinua, jos joskus aiot käydä Australiassa tai erityisesti Melbournessa, missä pidetään monia suuria urheilutapahtumia. Melbourne Cup on melko arvostettu kilpailu, jonka palkintopotti räjäyttää tajunnan — 8 000 000 Australian dollaria (noin 5 400 000 $).

Mielenkiintoisia faktoja, joita et välttämättä tiennyt:

 • Kilpailun yhteydessä pidetään Fashions on the Field -kilpailu, jossa julkkikset valitsevat parhaiten pukeutuneen miehen ja naisen.
 • Tämänhetkinen ennätyksen haltija on Kingston Rule, joka ylitti maaliviivan kolmessa minuutissa ja 16 sekunnissa.
 • Eniten voittoja haalinut kilpailija on Makybe Diva. Se on voittanut kilpailun kolmesti.
 • Vuonna 1876 kilpailun voitti 12-vuotias poika nimeltä Peter St. Albans, Briseis -nimisen hevosen selässä.

 

5.   Dubai World Cup

Yhdistyneet arabiemiirikunnat eivät ole olleet mukana kilparatsastuksessa kovinkaan kauaa, mutta siitä tuli lopulta kansallista huvia 1900-luvun keskivaiheilla. Arabiemiraattien ensimmäiset hevoskilpailut pidettiin 1975 ja ala on myöhemmin kasvanut erittäin suureksi.

2 000 metrinen Dubai World Cup perustettiin vuonna 1996, mutta nuoresta iästään riippumatta kyseessä on koko maailman rahakkain hevoskilpailu. Tapahtuman palkintopotti oli 12 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuonna 2019 ja sillä on vieläkin varaa kasvupotentiaalinsa suhteen. Tämä on myös täysiveristen kilpailu, mutta pohjoiselta ja eteläiseltä pallonpuoliskolta tulevia hevosia koskevat erilaiset hyväksymiskriteerit. Eteläisen pallonpuoliskon hevoset pääsevät kilpailemaan täytettyään neljä vuotta, kun taas pohjoisen vastineet pääsevät tekemään saman kolmen ikävuoden iässä.

Kilpailun väitetään olevan tärkein urheilutapahtuma koko Arabiemiraateissa. Kilparatsastus on todennäköisesti koko maan suosituin urheilulaji, ylittäen jopa kaikkien aikojen suosikit, kuten jalkapallon ja tenniksen. Dubai World Cup pidetään vuosittain maaliskuun viimeisenä lauantaina, ja se kerää noin 60 000 kävijää Dubain Meydanin kilparadalle.

Mielenkiintoisia faktoja, joita et välttämättä tiennyt:

 • Vanhan kahden minuutin ja yhden sekunnin nopeusennätyksen rikkoi Thunder Snow vuonna 2018.
 • Jokaista tapahtumaa seuraa huipputähden esitys. Vuonna 2019 pääesiintyjänä oli Gwen Stefani.
 • Thunder Snow omaa myös suurimman määrän voittoja — kaksi, jotka se haali vuosien 2018 ja 2019 kilpailuista.
 • Arabiemiraattien kansalaiset eivät voi lyödä vetoa tapahtumassa, sillä uhkapelaaminen on maassa kiellettyä.

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *