Maailman kuuluisimmat laukkahevoset TOP 10

Maailman kuuluisimmat laukkahevoset TOP 10

Laukkaurheilu on maailmalla todella suosittua, vaikka se ei Suomessa olekaan saanut tuulta siipiensä alle. Monet laukkahevoset ovat jääneet historiankirjoihin rikottuaan upeita ennätyksiä ja muutamista niistä on jopa tehty elokuvia. Esimerkiksi jokaisen tuntema Seabiscuit sekä Secretariat ovat päässeet valkokankaalle. 

Etenkin Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Australiassa laukkakisat ovat suosittuja ja ne keräävät puoleensa paljon katsojia ympäri maailmaa. Joitakin tunnetuimmista laukkaradoista ovat Kentucky Derbyn rata, Belmont ja Saratoga New Yorkissa sekä Preakness. 

Arvostetuin laukkakisa on nimeltään Triple Crown, jossa on kolme kisaa: Belmont, Preakness ja Kentucky Derby. Näiden kolmen kisan voittaminen on hyvin haastavaa ja harvinaista ja vain parhaat laukkahevoset ovat onnistuneet nappaamaan voiton kaikista näistä kolmesta kisasta. 

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia maailman tunnetuimpia laukkahevosia.

 

1. Seattle Slew

Seattle Slew syntyi mitäänsanomattomana pienenä orina, jotka kukaan ei odottanut paljon. Siitä kuitenkin kasvoi vuosien varrella yksi maailman upeimmista laukkahevosista ja se jäi historiaan yhtenä maailman parhaana hevosena. Emme usko, että mikään laukkahevonen tulee kokemaan yhtä menestyksekästä vuotta kuin mikä Seattle Slewllä oli vuonna 1977. 

Vuonna 1977 se nimittäin voitti Triple Crown -kisan (Kentucky Derbyn, Belmont Stakesin ja Preaknessin). Sen lisäksi se voitti kuusi muuta starttia. Seuraavan kerran moinen voittoputki nähtiin vasta vuonna 2018, kun Justify -niminen hevonen voitti saman Triple Crown kisan.

2. Seabiscuit

Jos nettikasinot olisivat 30-luvulla olleet olemassa, Seabiscuitiin panostamalla olisi tienattu huimia summia. Seabiscuitin tarina on hyvin inspiroiva ja se on painunut monien mieleen siksi, että tämä hevonen hävisi 17 kisaa ennen kuin se voitti ensimmäisen kerran vuonna 1935. Kun Seabiscuit sai “oman” ratsastajansa, Johnny Pollardin, se alkoi voittaa yhä enemmän. Vuonna 1937 tämä laukkahevonen oli voittanut jo 7 kertaa peräkkäin.

Yksi Seabiscuitin uran upeimmista hetkistä oli kuitenkin kisa vuoden 1937 Triple Crownin voittajaa, War Admiralia, vastaan. Vaikka hevosen jockey, Johnny, oli katkaissut jalkansa eikä hän voinut ratsastaa hevosella tässä kisassa, Seabiscuit voitti kisan ja se jäi historiankirjoihin. Seabiscuitin tarinasta on tehty myös elokuva.

3. Man o’War

Ennen Seabiscuitia yksi mahtavimmista hevosista oli nimeltään Man o’War, joka laukkasi voittoon toisensa perään 20-luvulla. Se niitti menestystä vuosien 1919 ja 1920 välillä voittamalla 20 kisaa kahdestakymmenestäyhdestä. Man o’Warin ainoa häviö tuli vastaan Saratogassa, New Yorkissa. Tämä oli yllättävää siksi, että hevonen pärjäsi tällä radalla yleensä upeasti. Hevonen, joka voitti Man o’Warin tässä kisassa, oli nimeltään Upset.

Man o’War tunnettiin myös uskomattoman suuresta askeleestaan, joka oli jopa 28 jalkaa. Sen sanotaan olevan ennätyksellinen laukka-askeleen mitta. 

4. Secretariat

Secretariat, tai toiselta nimeltään Big Red, oli yksi aikansa upeimmista täysiverisistä. Vuonna 1973 se voitti Triple Crownin ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Secretariatin jockey oli nimeltään Ron Turcotte ja hän kertoo, että Secretariat teki mitä tahansa hän laukkaradalla pyysikään. Hevosella oli halua voittaa ja se näytti sen kerta toisensa jälkeen. Tästäkin hevosesta on tehty unohtumaton elokuva. Uransa aikana Secretariat tienasi jopa yli 1,3 miljoonaa dollaria.

 

horse-1911382_1280

 

5. Citation

Eddie Arcaro on yksi kaikkien aikojen uskomattomimmista jockeystä. Hän on myös ainoa ratsastaja, joka on voittanut kaksi Triple Crownia. Voisimme siis arvata, että mitä laukkahevosiin tulee, tämä mies tietää, mistä hän puhuu. Hänen mukaansa yksi kaikkien aikojen parhaista laukkahevosista oli nimeltään Citation. Se voitti 19 kisaa 20:stä ja nappasi voiton myös Triple Crownista vuonna 1948. Tämä oli viimeinen Triple Crownin voitto siihen saakka, kunnes Secretariat nappasi voiton vuonna 1973.

6. Red Rum

Red Rum onnistui uransa aikana saavuttamaan monia asioita, joita muut hevoset eivät koskaan saavuttaneet. Se oli yksi Iso-Britannian tunnetuimmista hevosista ja se syntyi kärsien parantumattomasta luusairaudesta. Silti se pääsi Grand Nationals -kisaan ja menestyi hienosti kisoissa 70-luvulla. Hevonen pääsi eläkkeelle vuonna 1978. Red Rum on myös yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista hevosista ja se ansaitsi huomiota etenkin siksi, että sairaudestaan huolimatta se päihitti monia kuuluisia hevosia.

7. Arkle

Arkle oli uniikki laukkaratojen hevonen, joka onnistui voittamaan yleisön sydämet puolelleen tavalla, johon mikään muu hevonen ei pystynyt. Tämä legendaarinen hevonen tunnettiin etenkin sen monipuolisuudesta ja siitä, että se voitti kisoja huolimatta säästä tai radan pituudesta. Sen paras suoritus nähtiin kisassa Cheltenham Festival  ja se voitto kolme Gold Cupia. Arkle nappasi myös voiton Irish Grand Nationalista huolimatta siitä, että sen ratsastaja painoi enemmän kuin muiden hevosten ratsastajat. 

8. Frankel

Frankelin sanotaan olevan yksi parhaista laukkahevosista siksi, että se voitti uransa aikana 14 kertaa eikä hävinnyt kertaakaan. Tämä hevonen juoksi yli mailin ratoja, joten se ei koskaan kisannut Triple Crownissa. Siitä huolimatta hevonen on jäänyt historian kirjoihin yhtenä parhaista laukkahevosista koskaan.

9. Winx

Winx on yksi nuorimmista hevosista tällä listalla. Se voitti 33 kisaa peräkkäin ja se nimettiin maailman parhaaksi varsaksi kolmena peräkkäisenä vuonna: 2016, 2017 ja 2018. Se pääsi myös Australian Racing Hall of Fameen vuonna 2017, kun sillä oli vielä aktiivinen kisaura. Uransa aikana Winx voitti yli 15 miljoonaa dollaria.

10. Affirmed

Affirmed oli legendaarinen laukkahevonen, jolla oli hyvin tuottoisa ura. Se nappasi kotiin nimittäin yli 2 miljoonan dollarin edestä voittoja laukkaradoilta uransa aikana. Se voitti Triple Crownin vuonna 1978 ja päihitti myöhemmin myös tunnetun (ja tässäkin listassa mainitun) Seattle Slewn.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.