Maailmalta: Esteratsastaja Sofia Chernego luottaa itseensä

Maailmalta: Esteratsastaja Sofia Chernego luottaa itseensä

SOFIA CHERNEGO, 15, on nuori venäläinen esteratsastaja Pietarista. Innostus ratsastamiseen syttyi Sofian ollessa 5 -vuotias, kun hän näki kuvan kilpahevosesta. Siitä lähtien hän on ollut koukussa hevosiin. ”Se on paras tunne koko maailmassa”, Sofia täsmentää. Ratsastus ei ole harrastuksena niin suosittua Venäjällä, kuin se on muualla Euroopassa. Maassa on useita hienoja ratsastuskeskuksia ja hyviä valmentajia, mutta Sofian mukaan ongelmana on se, että keskukset kuuluvat yksityisille omistajille. Valtiolla ei ole kiinnostusta tukea toimintaa. Tämän lisäksi ratsastus on tavallisille ihmisille kallista. Ratsastustuntien hinnat vaihtelevat 20 eurosta jopa 100 euroon. Täysihoitopaikan hinnaksi muodostuu 200-1500 euroa. Hinnat ovat melkein samat verrattuna Suomeen, puitteet vain ovat varmasti erilaiset.

Monet nuoret venäläiset kilparatsastajat suuntaavatkin ulkomaille valmentautumaan ja kisaamaan, sillä Venäjällä on äärimmäisen vaikeaa saada sponsoreita. Toistaiseksi Sofia on pysynyt kotimaassaan. Hän omistaa latvialaisen puoliveriorin, jolla kilpailee 110-115 cm luokkia. Opiskelut täyttävät Sofian päivän, mutta onneksi hän voi soittaa tallille ja pyytää, että hänen hevosensa harjataan ja laitetaan valmiiksi. ”Kesälomalla voin kuitenkin tehdä kaiken itse”, Sofia painottaa. Säästä riippuen Sofia ratsastaa ulkona tai maneesissa. Hänen normaali treeninsä alkaa noin viiden minuutin kävelyllä ja sitä seuraa maksimissaan 10 minuutin ravipätkä. ”Ensimmäiset neljä minuuttia menen pitkin ohjin ravia, jotta hevoseni vertyy ja rentoutuu niskasta sekä selästä”, kertoo Sofia. Loppuajan Sofia käyttää siihen, että saa hevosen reagoimaan pohkeeseen ja ohjaan. Kun kaikki on valmista, Sofia tekee vielä laukkatyöskentelyjä ja yhdistelee siihen siirtymisiä, kuten ravia ilman jalustimia. Sitten hän aloittaa hyppäämisen. ”Treenin jälkeen kävelemme noin 10 minuuttia, jotta hevosen hengitys tasaantuu.”

Sofian mielestä esteratsastus on mielenkiintoista ja huikeaa. Se saa hengityksen salpautumaan. ”Kilpailet kelloa vastaan, luottaen vain itseesi, hevoseesi ja yhteistyöhönne”, Sofia hehkuttaa valintaansa ryhtyä esteratsastajaksi. Sofian tähän astisen uran kohokohta oli kolmas sija ”Toscana Tour 2014” -kilpailussa, joka käytiin Arezzon Equestrian Centerissa. ”Vaikeinta on pysyä rauhallisena. Se on hyvin, hyvin tärkeää!”, hän summaa. Sofia motivoi itseään ajattelemalla, mihin kaikkeen hän pystyy. Pelolle ei saa antaa valtaa, vaan pitää olla kärsivällinen. Näin kokemukset muodostuvat. ”Omaa valmentajaansa tulee kuunnella ja kysyä, jos on jotain kysyttävää. Asiat tapahtuvat omalla painollaan”, Sofia pohtii. ”Kuvat, videot ja kuuluisat ratsastajat eivät hetkauta minua. Luotan vain itseeni.”

 

sofia2

 

[box type=”download”] Tämä on ensimmäinen osa artikkelisarjasta, jossa tutustutaan eri lajeissa kilpaileviin, ulkomaalaisiin ratsastajiin. Voit seurata Sofiaa Instagramissa, käyttäjänimellä @russian_eq[/box]

 

cleardot  Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Sofia Chernego

Author Image
Penina Peltonen