Maailmalta: Israelilainen esteratsastaja Roni Ben Avner tavoittelee unelmiaan

Maailmalta: Israelilainen esteratsastaja Roni Ben Avner tavoittelee unelmiaan

MAATA, NIMELTÄ ISRAEL ei pysty kovinkaan helposti yhdistämään hevosurheiluun tai ratsastukseen. Roni Ben Avner on kuitenkin 16 -vuotias israelilainen kouluratsastaja. Nuoren tytön elämä on täynnä hevosia ja ratsastusta. ”Kaikki unelmanikin ovat yhteydessä hevosiin. Haluan päästä joskus Olympialaisiin ratsastamaan”, Roni vakuuttaa. Israel on ratsastuskulttuuriltaan nuori. Suosituimmat lajit ovat koulu- ja esteratsastuksen lisäksi länneratsastus ja vikellys. Yhä useampi ratsastaja joutuu tavoittelemaan kansainvälistä tasoa ja maan sisäiset kilpailut kasvavat muuttuen samalla tiukemmiksi.

Ratsastusharrastuksen Roni aloitti 8 -vuotiaana ratsastusterapian kautta. Hänellä oli ongelmia olkapään kanssa ja hänen äitinsä uskoi sen auttavan. Lisäksi keskittymiskyky parani. Vuoden harrastamisen jälkeen hän siirtyi tavoitteellisempaan treenaamiseen ja valmentaja Hagit Nitzanin oppiin. Roni pääsi kilpailemaan 10 -vuotiaana ja onkin menestynyt kansallisella tasolla hyvin. Hän oli vuonna 2014 nuorten World Dressag Challengen kolmas ja tänä vuonna Israelin mestaruuksissa toinen. Miksi sitten Roni valitsi kouluratsastuksen? ”Se on kuin tanssia, balettia hevosten kanssa!” Roni vastaa. Hänestä kouluratsastus on kovaa urheilua ja kun lopulta onnistuu, on tunne mahtava. ”Kun ratsastan ohjelmaa, tuntuu kuin olisimme yhtä hevoseni kanssa. Yksi sielu, yksi keho.” Ratsastus vaatii keskittymistä, harmoniaa, tarkkuutta ja kontrollia – näillä voittaa kilpailuja. Ratsastajan eleettömyys ihanteellisesti toimivan hevosen selässä on se, mikä tekee tästä urheilulajista niin uskomatonta!

roni2  Roni omistaa yhdessä ystävänsä kanssa 14 -vuotiaan saksalaisen puoliveriruunan, jolla molemmat kilpailevat. Dandanin lisäksi hänellä on myös eläkkeellä oleva 20 -vuotias arabi. Roni käy tallilla neljä kertaa viikossa, mutta koska jakaa hevosensa, pääsee hän ratsaille vain kolmena päivänä. ”Aloitan jokaisen päiväni katsomalla videopätkiä Olympiatason kouluratsastajien suorituksista. Ihailen erityisesti Charlotte Dujardinia ja Edward Galia”, hän kertoo. Päivät Roni on tietenkin koulussa, mutta suuntaa iltapäivällä tallille. Kahtena päivänä on valmennustunti ja kolmannen kerran hän ratsastaa itsenäisesti. Ronin nykyinen valmentaja on kouluratsastaja Gal Cohen. ”Hän on mahtava valmentaja ja erittäin tärkeä henkilö elämässäni.” Cohenin lisäksi Ronilla on hollantilainen valmentaja Sander Marijniessen. Marijniessen käy säännöllisesti Israelissa ja välillä Roni lentää myös Hollantiin. ”Molemmat valmentajani ovat minulle roolimalleja ja inspiraation lähteitä”, Roni sanoo. Tallilla Roni tapaa paljon ystäviään. Silloin, kun hän ei ratsasta Dandanilla, Roni liikuttaa tallin opetushevosia tai käy kuntosalilla.

Ratsastus herättää Ronissa paljon ajatuksia ja tunteita. Vaikka hevonen olisikin paras ystäväsi, se on silti arvaamaton eläin. Menestyminen riippuu ratsukon molempien osapuolien yhteistyöstä. ”Parhaimpia hetkiä ovat ne, kun teemme hevoseni kanssa parhaamme. Kun tuntuu siltä, että hevonen tekee parhaansa.” Ronilla on hyvä neuvo kaikille ratsastajille; älä koskaan luovu unelmistasi! Unelmien saavuttaminen vaatii paljon. Tulee kriisejä ja epätoivon hetkiä. ”Haaveet eivät toteudu helposti, vaan töitä täytyy tehdä paljon! Näe epäonnistumiset tilaisuutena kasvaa paremmaksi”, hän neuvoo. Motivaatio pysyy yllä, kun asettaa tavoitteita. Ne työntävät eteenpäin. ”Harjoittele, niinkuin et olisi koskaan voittanut. Kilpaile, niinkuin et olisi koskaan hävinnyt”. Se on Ronin lempisanonta.

 

[box type=”download”] Tässä artikkelisarjassa tutustutaan eri maiden hevosharrastajiin. Ronia voit seurata Instagramissa, käyttäjänimellä @roni_benavner[/box]

 

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Roni Ben Avner

 

 

 

 

 

Author Image
Penina Peltonen