Maailmalta: Keep calm and ride!

Maailmalta: Keep calm and ride!

EESTILÄINEN Kristi Luha, 19, aloitti ratsastusharrastuksen hieman erikoisella tavalla. Kristin ollessa lapsi, häntä kiusattiin ja hän joutui vaihtamaan sen takia koulua useampaan otteeseen. Kolmannella luokalla Kristi tiesi, että nyt jos koskaan hänen oli pakko saada ystäviä. Tyttöporukat eivät kuitenkaan huolineet häntä joukkoonsa. Hän huomasi pian pari hiljaisempaa tyttöä, jotka harrastivat ratsastusta. Niinpä Kristi päätti valehdella. Hän kehitteli tarinan; isoäiti omisti vanhan hevosen ja Kristi itse oli myös ratsastaja. Tytöt eivät ensin uskoneet, mutta koska Kristi onnistui puhumaan itsensä ratsastustermeistä yli, he alkoivat viettää aikaa Kristin kanssa. Kristi ei oikeasti tiennyt mitään hevosista tai ratsastuksesta! ”En ole kertonut totuutta missään, sillä olen pelännyt mitä ihmiset ajattelevat minusta. Sillä ei ole enää väliä. Menneisyyteni ei tee minusta yhtään sen parempaa tai huonompa ihmistä”, Kristi sanoo. Lopulta Kristin oli pakko mennä ratsastustunneille ja vaikka pelotti, se oli parempi vaihtoehto, kuin olla ilman ystäviä.

Kristi määrittelee itsensä tytöksi, jolla on loputon rakkaus hevosiin. Jokainen hetki tallilla on korvaamaton! Myös Virossa esteratsastus on kristi suosituin laji, vaikka maassa on taitavia kouluratsastajiakin, kuten Dina Ellerman ja Grete Püvi. Matkaratsastusta edustaa Rothlan perhe. Kristi kilpailee itsekin esteillä. Hän on ratsastanut kansainvälisiä luokkia 140 cm asti, kerran myös 150 cm luokan. Toistaiseksi Kristillä ei ole hevosta, jolla riittäisi kapasiteetti ja kunto isoihin luokkiin. ”En ole varma, miksi valitsin juuri esteratsastuksen. Ehkä siksi, että olen luonteeltani taistelija. Teen hevosten kanssa töitä, kunnes saan ne toimimaan oikein”, hän kertoo. Kristin ykköshevonen on 13 -vuotias KWPN -ruuna Vacantos. Tällä kaudella he ovat kilpailleet 17 starttia 140 cm luokissa. Voittoja on tullut kahdeksan ja 12 kertaa Kristi on sijoittunut viiden parhaan joukkoon. ”Vacantos on voittaja, joka vie kaiken!”, Kristi nauraa. Kristin tamma Cigrante on kantavana ja varsa tulee olemaan ensimmäinen oma kasvatti. Kristi on luonnollisesti innoissaan! Cigrante on kilpaillut myös 130 cm luokkia, vaikka onkin hieman haastava luonteeltaan. Kristi kilpailuttaa myös ystäviensä hevosia silloin tällöin.

Päivät tallilla ovat aina hieman erilaisia. Kristi ratsastaa omat hevosensa ja sen jälkeen hän valmentaa oppilaitaan, joita on kymmenen. ”Tuntuu, että olen heille se motivaation lähde. Minulla on tietoa motivaatiosta jopa enemmän kuin ratsastuksesta.” Motivaatio myös kulkeutuu takaisin Kristille. On mietittävä miten asioita voisi tehdä paremmin ja muodostaa niistä sen jälkeen ratsastajille mielekkäitä harjoituksia. Välillä Kristi ratsastaa lisäksi oppilaittensa hevosia. ”Vaikeinta on pitää pää kylmänä jokaisessa tilanteessa. Pysyä tyynenä, vaikka kilpakumppani huutaa verryttelyssä tai hevonen kieltäytyy kymmenen kertaa putkeen. Tai jos makaa itse hiekassa ja odottaa ambulanssia.” Tällaisia asioita Kristi on pohtinut.

Siispä muista HENGITTÄÄ! Kun pelottaa tai jännittää – hengitä. Kun kaikki menee pieleen – hengitä. Kun onnistut vihdoin – hengitä. Älä tee mitään kiireessä. Ota aikaa ja tee mahdollisimman moni asia oikein. Kristi pitää oman motivaationsa yllä vain jatkamalla eteenpäin. Huonoina päivinä tuntuu, että haluaa lopettaa. Kuitenkin päivän päätteeksi jatkaa taas seuraavaan kertaan. ”Teen töitä sen eteen, että saavutan unelmani. En välitä, mitä muut sanovat. Annan aina kaikkeni!”, Kristi summaa.

 

[box type=”download”] Tässä artikkelisarjassa tutustutaan eri maiden hevosharrastajiin. Aikaisempia osia voit lukea portaalin arkistoista! Kristi löytyy myös Instagramista, käyttäjänimellä @kristiluha[/box]

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Kristi Luha

Author Image
Penina Peltonen