horse-1354909_1280

Legendaarinen Bonanza ja siinä esiintyneet hevoset

Maailmalla on paljon myös elokuvia, joissa hevonen on päänäyttelijän roolissa. Näistä voidaan mainita esimerkiksi War Horse (2011), Seabiscuit (2003) sekä klassikko National Velvet (1945). Vaikka monissa elokuvissa sekä erilaisissa tv-sarjoissa on mukana erilaisia hevosia, on yksi ikonisimmista varmasti Bonanza.

 

Yksi historian suosituimpia sarjoja

Sarja on inspiroinut elokuva-alan tekijöitä monin eri tavoin. Esimerkiksi elokuvaohjaaja Quentin Tarantino on hyvin suorasti myöntänyt julkisuudessa Bonanzan inspiroineen häntä. Sarja on inspiroinut myös yllättävällä tavalla: sarjan teemaan perustuva, huippusuosittu peli vie pelaajan huuhtomaan kultaa, samalla kun taustalla soi perinteinen kantrimusiikki. Bonanza on itse asiassa yksi kaikkien aikojen suosituimmista ja menestyneimmistä tv-sarjoista, joka oli myös ensimmäinen värikuvana esitetty ohjelma. Vuosina 1959-1973 esitetty sarja oli niin suosittu, että se oli 10 vuotta top 10 -katsotuimman televisiosarjan joukossa. Yhdeksän näistä se oli viiden suosituimman joukossa. Kolme vuotta sarja oli ensimmäisellä sijalla.

Bonanzan tekemä ennätys kesti useamman vuosikymmenen, ennen kuin se ohitettiin. Bonanzaa esitettiin televisiossa välillä myös Ponderosa-nimellä, vaikka nämä olivatkin uusintoja yleensä pienemmillä kanavilla. Bonanzasta on lisäksi tehty niin sanottu esiosa, joka kantaa samaa nimeä kuin uusinnat, eli Ponderosa. Vuonna 2001 julkaistu sarja ei ollut esityksessä, kuin 20 jaksoa, ennen kuin se lopulta hyllytettiin. Sarjasta on tehty kolme elokuvaakin Bonanza: Seuraava sukupolvi, Bonanza: Paluu sekä Bonanza: hyökkäyksen alla.

 

Erityiset suhteet hevosten ja näyttelijöiden välillä

Bonanza on amerikkalainen televisiosarja, joka sijoittuu Virginia Cityn kaupunkiin Amerikan Nevadassa. Bonanzan päänäyttelijöiden lisäksi sarja esitteli melko hyvin myös hahmojen hevosia: Benin hevonen Buck, Pikku Joen hevonen Cochise, Hossin hevonen Chub ja Adamin hevonen Sport.

Bonanzasta tekeekin erikoisen sen, että päänäyttelijöillä oli erityinen suhde hevosiin. Sarjan pilottijaksoon jouduttiin kokeilemaan useita eri ratsuja, sen ajan hevosia vuokraavasta yrityksestä nimeltä ”Fat Jones Stable”, joka oli erikoistunut nimenomaan lännenelokuviin ja -sarjoihin. Kuudennen kauden alussa sarja alkoi olla entistä enemmän ulkoilmassa ja useampia paint-rotuisia hevosia jouduttiin vuokraamaan eri kohtauksiin. Lopulta hevosia olikin yhteensä 13 kappaletta. Kun vuonna 1970 talli myi suuren osan hevosistaan alentuneen kysynnän takia, monet näyttelijät päättivät ostaa hevoset, jotka olivat esiintyneet elokuvissa ja sarjoissa. Vuonna 1975 Fat Jones silti sulki ovensa, sillä westernien aikakausi oli loppunut, eikä liiketoiminta enää ollut kannattavaa.

 

deadman-ranch-300307_1280
Bonanzan tuotanto lopetettiin vuonna 1972 ja sarjan hevoset myytiin.

 

Green ja Buck

Lorne Green osti Buck-nimellä kulkevan hevosen tallilta, kun Bonanzan tuotanto lopetettiin vuonna 1972. Lorne osti hevosen, koska heille oli muodostunut läheinen suhde. Lisäksi hän pelkäsi, että hevonen lopetettaisiin sarjan kuvauksen jälkeen. Tilanteesta tekee erikoisen myös se, että Lorne ei muuten liiemmin tykännyt hevosista. Lornen ostettua Buckin, sai hevonen pian uudenlaisen elämän. Myöhemmin samana vuonna, Lorne lahjoitti ratsun kalifornialaiselle ratsastuskeskukselle, joka oli erikoistunut lasten terapeuttiseen kuntoutukseen. Buck tuotti iloa erilaisille erityislapsille seuraavat 30 vuotta. Buck-hevonen eli lopulta 45-vuotiaaksi.

 

Landon ja Cochise

Michael Landon valitsi hevosensa tarkkaan ja hevonen säilyikin sarjassa samana kuuden vuoden ajan. Paint-rotuinen Cochise menehtyi todennäköisesti ulkopuolisen henkilön toimesta: henkilö murtautui tallille ja puukotti useampaa hevosta. Vaikka osa onnistuttiin pelastamaan, Cochise ja muutama muu hevonen menehtyivät. Michael oli niin surullinen hevosen kuolemasta, että tarjosi melko suuren palkkion omista rahoistaan henkilölle, joka löytää tekijän. Tekijää ei kuitenkaan koskaan löydetty.

Muiden Bonanza-näyttelijöiden suhteet heidän hevosiinsa olivatkin huomattavan paljon vähemmän mielenkiintoisia. Adamin ja Sportin seikkailut olivat usein teknisesti haastavimpia, minkä vuoksi niihin tarvittiin todella paljon stunt-miehiä sekä -hevosia moniin kohtauksiin.

Oli maailmassa kuinka monia hevosia tahansa, Bonanza-sarja tullaan aina muistamaan historiallisesti merkittävänä ja suosittuna tv-sarjana, jonka tunnusmusiikki on yhä legendaarinen!

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Pixabay

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *