Lastausvaikeuksia? Jännittynyt ihminen ja jännittynyt hevonen aiheuttavat lumipalloefektin

Lastausvaikeuksia? Jännittynyt ihminen ja jännittynyt hevonen aiheuttavat lumipalloefektin

Artikkeli on julkaistu alunperin Riden numerossa 1/2019.

Mietit, että taas myöhässä aikataulusta. Vielä pitäisi saada hevonen kuljetuskoppiin ja lähteä kiireesti kohti määränpäätä. Mutta onneksi olet käyttänyt aikaa hevosen lastauskoulutukseen! Voit luottaa siihen, että hevonen menee helposti kyytiin, eikä siihen tarvitse varata ylimääräistä aikaa.

Haet hevosen tarhasta, harjaat ja valmistelet sen kuljetusta varten. Talutat hevosen trailerille ja annat sen kävellä rennosti koppiin sinun jäädessä taakse laittamaan takapuomia kiinni. Nostat lastaussillan ja kierrät itse koppiin sisälle kiinnittämään hevosta. Hevonen syö kopissa rennosti heinää ja matkustaa rauhassa. Pääset lähtemään liikkeelle ajoissa ja ehdit valmistautua odottavaan tehtävään.

Kuulostaako tutulta? Jos vastaus on ei, kannattaa tutustua seuraaviin vinkkeihin tai hakea oppia lastauskoulutuksen ammattilaiselta. 

Hevoselle saattaa tulla lastausongelmia eri syistä. Niitä voivat aiheuttaa mm. kipu, kokemus huonosta kyydistä, onnettomuus, pelko tai ihminen. Ihminen voi aiheuttaa kuljetusongelmia esimerkiksi siedättämällä ja opettamalla hevosta puutteellisesti kuljettamiseen, käyttämällä ristiriitaisia tai epäselviä pyyntöjä, olemalla hermostunut, jännittynyt tai aggressiivinen. Myöskin käyttämällä liikaa painetta, liian vähän tai epäselvästi, poistamalla paineen väärään aikaan, palkitsemalla hevosta väärään aikaan tai jättämällä palkitsemisen kokonaan voi hevonen jäädä ilman motivaatiota mennä traileriin.

 

Mitä siis pitäisi tehdä?

Jokaisen hevosia käsittelevän olisi hyvä tietää hevosen oppimisen ja kouluttamisen periaatteet, sillä hevonen oppii aina. Saatamme opettaa hevoselle tietämättämme jotain, mitä emme haluaisi sen oppivan. Hevonen oppii hyvin nopeasti niin hyviä kuin huonojakin asioita. On ihmisen vastuulla opettaa hyviä asioita, jotka helpottavat molempien elämää.

Hevosen kanssa tulisi tehdä maasta käsin sopivia tehtäviä myös ilman kuljetuskoppiin menemistä. Silloin lastaamisessa tarvittavat asiat, kuten paineelle myötäys, olisivat hevoselle tuttuja jo ennestään. Oman mielentilan hallinta on hyvin tärkeää hevoselle jännittävissä tilanteissa, sillä hevoset peilaavat helposti ihmisen mielentilaa. Paras tilanne on, jos ihminen pysyy rauhallisena ja näin antaa hevoselle sen tilan, johon sen haluaa. Jännittynyt ihminen ja jännittynyt hevonen aiheuttavat melkoisen lumipalloefektin, jossa jännittyneisyys vain kasvaa entisestään.

Hevonen kannattaa siedättää kuljetuskoppiin ajan kanssa ja opettaa sille, mitä siltä lastaustilanteessa halutaan. Asiat tulee pilkkoa pieniin osiin ja vaatia hevoselta vain vähän kerrallaan. Mitä pienemmästä oikeansuuntaisesta käytöksestä ihminen alkuun palkitsee, sitä enemmän hevonen alkaa etsiä ja tarjota vastauksia. Ota huomioon, että palkinnon pitää tulla välittömästi oikean suorituksen jälkeen, jotta hevonen yhdistää palkinnon siihen. Varo palkitsemasta väärästä asiasta. 

 

mervi-7-683x1024

 

Palkitse oikein

Alkuun kannattaa palkita jokaisesta askeleesta oikeaan suuntaan, eli traileria kohti. Palkintona voi käyttää paineen poistamista (negatiivinen vahviste), ruokapalkkaa (positiivinen vahviste) ja rapsutusta (positiivinen vahviste) tai jotain näiden yhdistelmää. Itse käytän näitä kaikkia.

Jos käytät ruokapalkkaa, anna se suoraan hevosen turvan alle hevosen pään ollessa suorassa tai hieman poispäin kääntyneenä. Näin vältät kerjäämisen opettamista hevoselle. Ruokapalkkaa käytettäessä vaativuusastetta lisätään niin, että palkkion saa edistymisen mukaan lopulta vasta kopin sisällä. 

 

Paineen käyttö

Jos pelkästään edestä, riimusta tuleva paine, ei riitä palkintojen motivoimana hevosen lastaamiseen, hevoselle voi opettaa myös takapaineen. Takapaineen opettamiseen suosittelen ottamaan ammattilaisen avuksi, jottei siitä tule enemmän haittaa kuin hyötyä. Liika paine saa hevosen jännittymään tilanteessa ja yleensä takapaineeksi riittääkin pelkkä raipan heilautus hevosen takana. Toisilla tämäkin paine saa olla hyvin kaukana, etenkin alkuun, ennen kuin hevonen siedättyy siihen. Joskus harvemmin raipalla tarvitsee kevyesti napauttaa takapuolelle. Vielä harvemmin sitä tarvitsee siitä vahvistaa. Tämä on hyvin yksilöllistä.

Paineen käytössä hyvä käyttöohje on, että käytetään pienintä mahdollista painetta, jolla hevosen saa tekemään halutun asian. Oikeasta suorituksesta seuraa välitön palkkio, eli paineen poistuminen. Alkuun jo pienikin yritys oikeaan suuntaan saa paineen poistumaan.

 

Hae ajoissa apua

Mitä nopeammin haet apua lastausongelmien ilmetessä, sitä helpompi hevonen on opettaa lastautumaan hyvin. Jos hevoselle ehtii vahvistamaan huonoa käytöstä, sitä enemmän uutta hyvää käytöstä tarvitsee opettaa ja vahvistaa osaksi hevosen arkea. Usein hevosen kipu hidastaa paljon oppimista, joten jos sellaista on havaittavissa, kivun mahdollisuus kannattaa sulkea pois. 

Lastauskoulutukseen kannattaa käyttää aikaa, jotta siihen ei tarvitse enää käyttää aikaa silloin, kun on jonnekin lähdössä. Lähtökiireessä on parasta, kun voit vain lähettää hevosen kuljetuskoppiin, sulkea ovet, kiinnittää hevonen ja lähteä matkaan. Ja aikaa meni alle minuutti!

 

Lastausvinkit tarjosi Hevostaito Akatemian Mervi Pakola. Lue lisää: www.hevostaitoakatemia.fi

 

Teksti: Mervi Pakola, Eveliina Piispanen, kuvat: Suvi Nuolioja

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *