Laatu ja ammattimaisuus vetävät kävijöitä Verdenin hevoshuutokauppaan

Laatu ja ammattimaisuus vetävät kävijöitä Verdenin hevoshuutokauppaan

Artikkeli on julkaistu alunperin Riden numerossa 4/2019. 

 

Sana “huutokauppa” voi tuoda mieleen vanhan tai rikkinäisen tavaran myymisen pois pilkkahinnalla. Suomessa yleisimmät huutokaupattavat kohteet ovat keräilyesineitä, mutta muualla Euroopassa huutokaupoilla on pitkät perinteet myös hevosurheilun puolella.

Yksi Saksan tunnetuimmista ja suosituimmista huutokauppa on Verdenin hevoshuutokaupat. Tapahtuma kerää väkeä monista eri maista ja niitä järjestetään vuosittain kahdeksan Hannoveraner Verbandin omissa tiloissa, Niedersachsen-hallissa Verdenissä.

Kati Siebrecht on valmistunut alun perin Suomessa Ypäjän Hevosopistolta ratsastuksenopettajaksi ja kilpaili kenttäratsastuksessa SM-tasolle asti, kunnes hän lähti hakemaan Saksasta lisää oppia. Saksassa Siebrecht sai työpaikan siittolasta, jossa hänen työnkuvaansa kuului kymmenen hevosen ratsastus päivittäin. Siittolatyöt jäivät kuitenkin Siebrechtin elämäntilanteen muuttuessa. Suomen Hannoveryhdistyksen perustamisen jälkeen Siebrecht avusti toiminnassa Saksasta käsin parhaansa mukaan. Ollessaan tiiviisti yhteydessä Hannover Verbandiin, lähti idea toimia myös huutokaupan tiimin suomalaisena asiakaspalvelijana.

Siebrecht vastaa kaikille suomalaisille kiinnostuneille ja opastaa sekä auttaa mielellään myyntitapahtuman aikana. Hän tarjoaa talon puolesta sisäänpääsyn, katalogit sekä opastuksen huutokaupassa. Luonnollisesti apua saa myös kaikessa myyntitapahtumaa seuraavissa asioissa, kuten hevosten kuljetuksessa – kunnes uusi hevonen on turvallisesti uudessa tallissaan.

 

Pitkät perinteet

Verdenin huutokaupoilla on pitkät perinteet, noin 70 vuotta vanhat. Hannoveraner Verband on maailman suurin kasvattajakunta, joka on jo hyvin varhain pyrkinyt yhdistämään huippukasvattajat ja -ratsastajat. Huutokaupat palvelevat siten molempia mahdollisimman positiivisella tavalla. Verdenistä on löytynyt moni huippulahjakkuus ja myöhemmin tunnettu nimi. – Pitkän ajan kuluessa huutokaupat ja niiden perinteet ovat kehittyneet. Nettimaailman ajan hermon nekin ovat mahdollisuuksien mukaan modernissa asussaan, Siebrecht kertoo. Huutokauppoja järjestetään pitkin vuotta useampia. Tiimin komissiolautakunta on kiertää vuoden aikana kasvatuskuntaa ympäri erillisissä valintatilaisuuksissa, joissa hevoset valitaan hyvin paljon tammakoetta vastaavalla valintakokeella. Valintakokeeseen kuuluu irtojuoksutus ja -hypytys, arvostelu maasta esitettynä kovalla pohjalla sekä esitys ratsain, jossa arvioidaan askellajit sekä hevosen hyppykyky ja -tekniikka.

Maastakäsin esittäessä arvosteltavina ovat hevosen rakenne, jalka-asennot, liikeradat ja tyyppi. – Tärkeä tekijä hevosten arvosteluissa on niiden luonne, jonka on oltava markkinointia ja tulevaa käyttötarkoitusta silmällä pitäen siihen soveltuva. Valintakokeista hevoset saavat suosituksen huutokauppoihin laatunsa mukaan: kaikkein laadukkaimmat saavat suosituksen eliittihuutokauppaan ja heti tätä seuraavat, ratsuhuutokauppoihin, Siebrecht kertoo. Ennen lopullista hyväksyntää hevosten on kuitenkin läpäistävä eläinlääkärin tutkimukset. Kaikki hevoset vakuutetaan huutokauppojen ja sitä seuraavien kuuden kuukauden ajaksi ja siksi niiden terveyden on oltava kisahevoselle hyväksyttävissä. Huutokauppoja järjestetään kaiken kaikkiaan kahdeksan vuoden mittaan, mukaan lukien jalostustammat ja varsat sekä orimarkkinat.

Verdenin huutokaupoista tekee erityisen ja ainutlaatuisen niiden jatkuvuus usean vuosikymmenen ajan. Tapahtumissa on kokenut ja tehtävään erikoistunut pysyvä tiimi. Lisäksi valttina on kasvattajien tarjonta, joista on mahdollista valikoida parhaimmat yksilöt sekä usein toistuvat myyntitilaisuudet. – Verdenistä myydään noin tuhat hevosta vuosittain. Näistä myydään Saksan ulkopuolelle noin puolet, Siebrecht kertoo.

 

Määrä ja laatu tasapainossa

Ihmisiä Verdeniin vetää myytävien hevosten laatu ja määrä sekä niiden ammattimainen esittely. Myös asiakkaan anonymiteetti on myyntitilaisuudessa turvattu. – Hevosille on jo tehty eläinlääkärin tutkimukset ja lisäksi on mahdollisuus lisätutkimuksiin. Suuri määrä hevosia antaa tilaisuuden seurata hevosia samassa tilassa useamman päivän. – Toisinaan yksittäisiä hevosia jää myös myymättä, Siebrecht lisää.

Huutokaupassa myytävien hevosten ikähaarukka on 3-6 vuotta. Muutamia vanhempia hevosia on myös mukana. Erityisesti estehevosista löytyy usein hyvin kisanneita hevosia M (130cm) ja jopa S (140-145cm) tasolta. Kaikki hevoset tulevat kasvattajilta ja ne ovat päässeet tarkan valintatarkastuksen läpi, lähtien samasta aloitussummasta. Ratsuhevosilla se on 8 000 euroa ja eliittihevosilla 10 000 euroa. – Periaate on, että vain parhaat hevoset ovat näytillä Verdenissä, Siebrecht summaa. Huutokaupan pääasiakaskuntana ovat aktiiviharrastajat ja kilparatsastajat. Paikalla on aina erityisesti eurooppalaiset, mutta myös kansainvälisiä hevoskauppiaita esimerkiksi Yhdysvalloista sekä Kanadasta.

Huutokauppaan saavuttaessa on hyvä varata riittävästi aikaa, jotta hevosiin ehtii tutustua perusteellisesti. Luonnollisesti jokaisella ostajalla on henkilökohtaisia seikkoja, joihin haluaa vastauksia ennen varsinaista matkaa. Eikä paksusta lompakostakaan ole haittaa!

 

Lisätiedot:

Kati Siebrecht
kati.siebrecht@htp-tel.de
+49 160 9655 3094
en.hannoveraner.com/verdener-auktion/

 

Teksti: Eveliina Piispanen

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.