Kuinka selviytyä negatiivisista kommenteista?

Kuinka selviytyä negatiivisista kommenteista?

Negatiivinen nettikirjoittelu on lähes kaikille bloggaajille tuttu ilmiö. Anonyyminä on helppo kirjoittaa ilkeitäkin kommentteja ilman, että oma henkilöllisyys tulee ilmi. Moni bloggaaja kokee paljon pahaa mieltä ilkeiden kommenttien takia. Joskus ilkeät kommentit lannistavat jopa niin pahasti, että bloggaamisen lopettaminenkin saattaa käydä mielessä. Asian kanssa ei kannata jäädä yksin ja ilkeistä kommenteista voikin itse asiassa selviytyä melko yksinkertaisella tavalla –  ihan vain omaa asennettaan muuttamalla. Tästä saat siihen muutaman vinkin!

 

1. Vaikka kritiikin vastaanottaminen tuntuisi ikävältä, ei kannata näyttää sitä julkisesti. On parempi puhua asiasta vaikka kavereille tai perheenjäsenille, kuin tunnustaa ikävän kommentin kirjoittajalle, että kommentin lukeminen satutti. Voit itse valita, millaisella asenteella kommenttiin vastaat tai jätätkö kokonaan vastaamatta.

2. Anonyymien nettikirjoittelijoiden kanssa ei kannata yrittää vatvoa asiaa tai päästä yhteisymmärrykseen. Selittely yleensä pahentaa tilannetta. Jos kommentin saadessaan tekee mieli kirjoittaa kilometrin mittainen vastaus koottuine selityksineen, kannattaa ensin harkita tarkkaan, kysyä jonkun toisen mielipidettä kommentin sisällöstä ja käydä vaikka ulkona ja tehdä jotain mukavaa. Kun pää on tuulettunut ja asiat ovat hyvällä mallilla omassa elämässä, negatiiviset kommentit on helpompi jättää omaan arvoonsa.

3. Elämää ei kannata päästää pyörimään liikaa oman blogin tai muiden somekanavien ympärille. On tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta kaikin puolin. Lähes jokainen bloggaaja saa toisinaan kritiikkiä ja joskus kritiikki voi auttaa myös kehittymään. Joskus kriittisessä kommentissa piilee totuuden siemen – joku on ehkä huomannut jotain, mitä et itse vielä tiedosta. Ehkä huomaat itse saman asian vuosien päästä ja tajuat sitten, että kritiikki oli ihan aiheellista.

4. Kritiikki tulisi kuitenkin aina ilmaista rakentavasti, eikä kenenkään tarvitse sietää puhdasta ilkeilyä. Rakentava kritiikki auttaa ymmärtämään useita eri näkökulmia ja auttaa ratkaisemaan ongelmia. Se esitetään aina ratkaisukeskeisesti ja tarkoituksena on auttaa. Rakentavassa kritiikissä ei mennä henkilökohtaisuuksiin ja siinä ei koskaan yritetä romuttaa vastaanottajan itseluottamusta. Rakentavaan kritiikkiin kannattaa aina vastata ystävällisesti ja kommentista kannattaa myös kiittää.

 

Rakentava kritiikki: “Oletko huomannut, että istut vinossa? Siihen voisi auttaa käynti fysioterapeutilla. Hyvä istuntaopettajakin osaisi varmasti auttaa ongelman korjaamisessa. Hevosesi on ilmeisesti aika herkkä, joten suosittelen tekemään asialle jotain ajoissa, ettei vinoutesi ala aiheuttaa enempää ongelmia ratsastukseen.”

Ilkeä kritiikki: “Tajuatko, että hevosesi kärsii tuollaisesta ratsastuksesta? Istuntasi näyttää aivan järkyttävältä. Kannattaisiko mennä vaikka istuntatunneille ennen kuin pilaat hevosesi?”

 

WhatsApp-Image-2018-04-05-at-11.39.07-1024x680

 

5. Saman asian voi ilmaista eri tavoin ja se kannattaa muistaa myös itse aina toisten blogeihin kommentoidessa. Jos itse pystyy esittämään asiansa rakentavasti sekä kommentoidessaan, että kommentteihin vastatessaan, voi olla tyytyväinen omaan suoritukseensa. Muiden käytös kannattaa sen jälkeen pyrkiä jättämään omaan arvoonsa.

6. Avaudu ystäville! Yksin ollessa ilkeän kommentin lukeminen voi tuntua äärimmäisen pahalta, mutta kun asiasta puhuu kavereiden kanssa, murhe pienenee kummasti ja äkkiä saattaa jopa huomata, että ilkeälle kommentille pystyy jo nauramaan

7. Jos haluat tietoisesti pitää blogisi positiivisena paikkana, mikään ei estä myöskään poistamasta negatiivisia kommentteja. Tämä keino toimii myös silloin, jos kokee usein tarpeelliseksi vastata negatiivisiin kommentteihin “samalla mitalla” tai selitellen. Selittely ja samalla mitalla takaisin antaminen lisäävät usein vettä myllyyn ja negatiivisuuden kierre jatkuu. Kommentin poistaminen on helpoin tapa siirtää ikävä kommentti pois mielestä.

8. Jotkut bloggaajat ovat myös palkanneet toisen henkilön moderoimaan kommentteja ja suodattamaan ilkeät kommentit pois, jolloin ne eivät päädy ollenkaan bloggaajan luettaviksi. Jos negatiivinen kommentointi yltyy jatkuvaksi kiusaamiseksi saakka, tämäkin vaihtoehto voi olla toimiva ratkaisu.

9. Usein positiivisen palautteen määrä on huomattavasti suurempi, kuin negatiivisen. Siitä huolimatta yksikin negatiivinen kommentti saattaa aiheuttaa tunteen siitä, että koko maailma on kääntynyt itseä vastaan. Kun saat negatiivisen kommentin, yritä muistaa kuinka paljon positiivisia kommentteja olet saanut. Yksi negatiivinen kommentti on suurella todennäköisyydellä vain murto-osa kaikesta saamastasi palautteesta. Voit vaikka kerätä ihanimmat kommentit talteen ja lukea niitä aina tarpeen tullen.

10. Muista, että tärkeintä on omien läheistesi antama palaute. Opettele tuntemaan itsesi ja tiedostamaan vahvuutesi ja heikkoutesi. Jos saat kommentin, jossa mennään henkilökohtaisuuksiin, pystyt ohittamaan mielipahan helpommin, kun luotat itseesi ja voit tarvittaessa turvautua myös läheistesi tarjoamaan tukiverkostoon.

 

Tämä artikkeli julkaistu alunperin Riders Magazinen numerossa 1/2018.

 

Kirjoittaja on selittelyyn taipuvainen ja heikosti kritiikkiä sietävä bloggaaja, joka on seitsemän vuoden blogiuransa aikana oppinut käsittelemään negatiivisia kommentteja siten, etteivät ne enää häiritse elämää lainkaan.

 

Teksti: Kaktu Kuparinen, kuvituskuvat: Pixabay, Tampereen Messut

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *