Ellikin kolumni: Kivitalli, puutalli, navetta, vessa

051115-62-of-1

RATSASTAA VOI MONENLAISESSA PAIKASSA. On Tallia, Hevostilaa, Häststallia ja Ratsastuskeskusta.

Talli on jonkun ihmisen piharakennus, jossa on kolme suomenhevosta ja kaksi shetlanninponia. Ne asuvat punaisessa tallissa, jossa on valkeat ikkunapuitteet. Ne elävät laumassa valtavassa tarhassa, joka on puoliksi metsää. Ne kasvattavat muhkeat talviturkit ja vertailevat turkkien pörröisyyttä. Laumaa johtaa vanha shettistamma, joka saa ensimmäisenä valita piehtarointipaikan. Kevään tullen vanha tamma seisoo valtavan tarhan keskellä ja nauttii siitä, että toiset rahnuttavat sen kutiavaa turkkia niin kauan, että niiden leuat väsyvät. Vanha tamma voi itsekin välillä rapsutella sitä, joka sattuu olemaan sen suun kohdalla.

Vähän suuremmalla tallilla on lisääntymistoimintaa ja sen nimi on hienosti ruotsinkielinen, Hemhörnets Stall, vaikka se sijaitsee täysin suomenkielisellä alueella ja omistaja on lukenut viimeksi ruotsia peruskoulussa. Siellä on 15 hevosta, joista kolme on varsoja. Siellä on kaksi oritta, loput tammoja ja ruunia. Uljaimmat oriit ja hienoimmat tammat tuottavat jälkeläisiä, joista suurin osa loistaa myöhemmin kilparadoilla, lopuista tulee hiukan hönöjä tai muuten vaan pyhämaalaisia. Useimmiten varsat syntyvät tarkoituksella, mutta joskus sattuu vahinkojakin. Hienoja tammoja hoidetaan, kuin kuningattaria, vaatimattomammatkin saavat ihan hyvää hoitoa ja ne ovat arvokkaita keinoemoja hienojen tammojen varsoille. Keinoemotammat eivät itse lisäänny, mutta niillä on mukava luonne ja ne alkavat heruttaa maitoa kaiken varalta, kun vain näkevätkin varsavauvoja. Mikäli tällainen talli on koko kylän hienoin talli, sen nimeksi kannattaa laittaa Helabyns Stall, tai miksei vaikka Helafanläns Stall, jos omistaja uskoo sen olevan sopiva nimi. Riippuu ihan siitä, kuinka suuren alueen merkittävin henkilö tallinpitäjä on.

Ratsastuskeskus on sitten tallien crème de la crème. Sellaisessa paikassa on vähintään kolme maneesia, huippumoderni talli, jossa on oma solarium ja leikkaussali, jotta eläinlääkärin on mukava tehdä työtään. Hevoset saavat puhtaat valkoiset ratsastuskeskuksen logolla varustetut pyyhkeet joka aamu. Ratsastustunteja pidetään aamuisin klo 7-10 ja iltaisin klo 19-21. Muun ajan maneesit ovat hevosenomistajien ja heidän valmentajiensa käytössä. Ratsastustuntilaisia muistutetaan, että he saavat käydä ratsastuskeskuksen äärimmäisen kysytyillä tunneilla Herran armosta, joten heidän tulee olla meluamatta ja mieluiten näkymättömiä. Ratsastuskeskuksessa on hyvin varustettu kahvio, jossa isät ja äidit siemailevat baristan tekemiä erikoiskahveja ja avaavat kannettavansa hoitaakseen työasioita ja uskovat, ettei maneesissa ratsastava teini huomaa mitään. Talo tarjoaa kahvin, totta kai, jotta uraäidit kokevat saavansa jotain kalliiden tuntimaksujen vastineeksi.


 

Ellikki on ratsastusta ja korutöitä pari vuotta harrastanut 33-vuotias bloggaaja, joka edelleen ihmettelee maailmaa ja koettaa aina silloin tällöin tehdä jotain ensi kertaa elämässään. Ellikin kolumneja julkaistaan säännöllisesti Playsson.netin portaalissa! Tutustu myös Ellikin heppailuihin.

 

Kuva: Linnea Huilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *