Kaldvee panostaa huipputason kilpailuihin

Kaldvee panostaa huipputason kilpailuihin

HEINÄKUUN PUOLESSA VÄLISSÄ järjesttiin Cavalor Baltic Summer Cup Viron Ruilassa. Se oli yksi maan suurimmista kilpailuista tällä kaudella. Palkintojenjaossa oli voittajia kättelemässä hyvin tyylikäs nuori mies, joka ohjeisti toimihenkilöitä ja samalla myös poseerasi valokuvaajille. Mitä virolaiseen kilparatsastukseen tulee, on juurikin Martten Kaldvee, 30, mielenkiintoinen henkilö.

Kaldvee on harrastanut eri urheilulajeja koko ikänsä; uintia, koripalloa, tennistä, pyöräilyä – vain noin muutamia mainittuna. Innokkaimmat penkkiurheilijat saattavat muistaa hänet ampumahiihdon osalta, jonka huipputason hän saavutti vuonna 2001. Vuoden kilpailtuaan, hän piti tauon ja palasi takaisin lajin pariin vasta muutaman vuoden kuluttua. Välissä hän ehti olla mukana myös Viron hiihtomaajoukkueessa. Kaldvee edusti maataan muun muassa vuoden 2010 olympialaisissa, Kanadan Vancouverissa. Miehen huippu-urheilijan ura talvilajeissa oli erittäin lyhyt, mutta kahden ja puolen vuoden aikana hän ehti saada kokemusta Olympialaisten lisäksi MM- ja EM -tasolla sekä ampumahiihdon maailmancupissa.

Koko ampumahiihtäjän ura oli kovan työn takana. Kaldvee harjoitteli keskimäärin 6-8 tuntia vuoden jokaisena päivänä. Hän joutui kirimään kiinni muita urheilijoita, jotka olivat olleet mukana jo yli 10 vuotta. Suomalainen valmentaja opetti ampumaan tarkasti myös tuulisissa olosuhteissa. ”Treenaus tuotti tulosta, mutta uskon, että se toimi ainoastaan, koska olin niin omistautunut asialleni. Se onkin ykkösasia, jonka olen oppinut urheilusta. Jos tekee jotain, se pitää tehdä täysillä – ei 95 tai 99 %, vaan 100 %. Vain sillä saavuttaa tuloksia”, Kaldvee vakuuttaa. Kaldvee joutui lopettamaan ampumahiihdon heti kauden 2010 jälkeen, sillä lajin maajoukkue lakkautettiin Virossa resurssien ja kunnollisen valmennuksen puuttuessa.

 

kaldvee2
Koulutuomari Eva-Maria Vint-Warmington (vas.) ja Martten Kaldvee pohtivat Cavalor Baltic Summer Cupin kulkua.

 

HUIPPU-URHEILUSTA RATSASTUKSEN PARIIN

 

Miten Kaldvee sitten löysi hevosurheilun? ”Olen ollut kiinnostunut hevosista jo pikkupojasta lähtien, ne ovat kiehtovia eläimiä”, Kaldvee kertoo. Kilparatsastuksen maailmaan Kaldvee lähti mukaan puhtaasti bisneskannalta. Hän sijoittaa nuoriin hevosiin, jotka koulutetaan ja myydään myöhemmin eteenpäin. ”Kun on aina keskittynyt kilpaurheiluun, löytää kilpailuhenkeä kaikesta. Hevosurheilua on pakko seurata intensiivisesti, se koukuttaa”, Kaldvee perustelee. Virokin on ratsastuksellisesti vielä lapsen kengissä verrattuna muihin Euroopan maihin, kuten vaikkapa Hollantiin. ”Uskon, että meillä menee ihan hyvin. Toivottavasti tulevina vuosina vielä paremmin.” Tästäkin syystä Kaldvee haluaa jakaa vuosien aikana kansainvälisesen tason kilpaurheilusta saamaansa tietoa muillekin ja on panostanut huipputason ratsastuskilpailuiden järjestämiseen. Joka vuosi hän haluaa ottaa järjestelyissä askeleen eteenpäin. Viime vuoden kansallisista estekilpailuista on päästy jo mm. molempien lajien CDI-W ja CSI* -tasolle. ”Vielä on matkaa siihen, että saisimme kasaan jotain niin suurta ja hienoa, kuin esimerkiksi Helsinki International Horse Show on. Meillä on kuitenkin hyvä tiimi, kaikki on mahdollista!” 

Kaldveella on vahva tahto tukea kaikkia urheilumuotoja, joihin on osallisena. Kilpailuista saatu palaute on paras palkkio. Se, että osallistujat ja yleisö ovat tyytyväisiä. ”Nautin siitä, että ihmiset ovat iloisia ja osoittavat tukeaan saapumalla kilpailuihin.” Kaldveen mielestä ratsastus tarjoaa yhtä aikaa niin hyvää viihdettä, kuin jännitystäkin. Pitkällä tähtäimellä hän haluaa markkinoida hevosurheilua niin paljon, että siitä tulee kiinnostavaa muidenkin kuin pelkästään ratsastavan yleisön mielestä. ”Olisi hienoa saavuttaa myös virolaisille ratsastajille edustuspaikkoja olympialaisiin tai MM -kisoihin ja ehkä saada niistä mitalejakin. Mutta sinne on pitkä tie edessä”, Kaldvee kaavailee.

Kaldveen oma ratsastusharrastus on jäänyt kilpailujärjestämisen jalkoihin. Kilparatsastaja Oliver Karma lupautui opettamaan häntä tarvittaessa. Karma ratsastaa myös Kaldveen hevosia. Hän osti itselleen Juidarin (i. Quidam de Revel, ei. Darco) ja ratsastikin sillä pari kuukautta. Talveksi Karma otti ruunan muiden hevosten mukana Belgiaan ja hevosen palatessa takaisin Viroon Kaldveella oli liikaa työkiireitä. Ratsastajan ura jäi siihen. ”Juidar myytiin Suomeen kesällä 2015 ja sillä on oikein hyvä omistaja. Jätän siis ratsastuksen suosiolla ammattilaisille”, Kaldvee nauraa. Motivaation puutteesta hänen ratsastuksensa ei varmasti ole kiinni ja se suhteen Kaldveella onkin selkeä linja: urheilun pitää olla mielekästä, erityisesti lasten kohdalla. ”Asettamalla pieniä, saavutettavia tavoitteita pystyy säilyttämään motivaationsa. On myös tärkeää, ettei luovu haaveistaan ja antaa itsestään 100 prosenttia”, Kaldvee neuvoo. ”Muuten kaikki on vain rahan ja ajan hukkaan heittämistä. Menetetty aika on ehkä pahinta, sitä ei voi ostaa takaisin.” 

Kaldveen vahvuus huippu-urheilussa oli päättäväisyys, tavoitteena olla paras. ”Päättäväisyys voi olla myös heikkouteni. Uskon silti, että kaikella on syynsä ja asiat on tarkoitettu menemään omalla painollaan”, Kaldvee summaa.

 

 

Tallinn International Horse Show järjestetään 7.-9.10.2016 Saku Suurhallissa. Playsson.net on mukana tänäkin vuonna virallisena yhteistyökumppanina!

 

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Kylli Tedre

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *