Kaikkien aikojen lahjakkain ratsastaja? Kenttäratsastuksen 13 kertainen kultamitalisti

Kaikkien aikojen lahjakkain ratsastaja? Kenttäratsastuksen 13 kertainen kultamitalisti

Saksalainen Michael Jung osallistui torstaina Helsinki International Horse Show:n lehdistötilaisuuteen. Kenttäratsastuksen 13 kertainen kultamitalisti on kilpaillut menestyksekkäästi myös esteratsastuksessa aina viiden tähden tasolla asti. Tilaisuudessa Jung kertoi muun muassa ajatuksiaan kilpailemisesta, tavoitteistaan ja hyvän hevosen ominaisuuksista.

Tämän vuoden HIHS on Jungin ensimmäinen kilpailu Helsingissä. Ensivaikutelma kilpailupaikasta on erinomainen: Jungin näkökulmasta organisointi on onnistunut erittäin hyvin, kaikki on mukavan lähellä ja ihmiset ystävällisiä. Kilparatsastajalla on mukanaan kolme hevosta, joilla hän aikoo kilpailla HIHS-viikonloppuna. Hänen päätavoitteensa on päästä maailmancupiin Las Vegasiin ja sitä silmällä pitäen hän toivookin yltävänsä World Cup -pisteille. Jung uskoo mahdollisuuksiinsa, sillä hänellä on hyvät hevoset ja paljon kokemusta, mutta hänen mukaansa lisäksi tarvitaan aina vähä onneakin. Hän toteaa pitävänsä esteratsastuksesta, mutta tietää, ettei se ole pelkkää hauskanpitoa. – Se on työtäni ja minun täytyy keskittyä siihen. Minulla on iso tiimi taustalla auttamassa kohti tätä yhtä suurta tavoitetta, Jung kertoo.

Kahdessa lajissa menestyminen vaatii kovaa työtä. Jungin motivaationa on saada kouluttaa nuori hevonen askel askeleelta suurten luokkien kilparatsuksi. Ratsastus on hänen työtään, mutta se on myös hänen harrastuksensa. Jung tietää, että tehdäkseen jotain hyvin, täytyy siihen satsata enemmän kuin 100 prosenttia. Oman menestyksensä salaisuus piilee hänen isässään, Joachim Jungissa. Isäänsä seuraamalla ja hänen opissaan nuoresta pojasta kasvoi menestyksekäs kilparatsastaja. Jung toteaa, että hänen isästään on ollut suuri apu ja hän nimeääkin isänsä sankarikseen.

 

MJ_ClydeV_LaLandroverGP-160cm
Helsingissä Jung toivoo yltävänsä World Cup-pisteille.

 

Kenttäratsastuksen ja esteratsastuksen eroista kysyttäessä Jung sanoo molempien perustyöskentelyn olevan hyvin samanlaista. Esteillä hevoselta vaaditaan enemmän voimaa ja lihaksia, nopeaa reagointia ja itsenäistä ajattelua. Kenttäratsastuksessa tärkeäksi ominaisuudeksi nousee puolestaan kestävyys. Hän korostaa kilpailuja edeltävän valmistelun tärkeyttä. Ratsastajan täytyy tuntea ratsunsa sataprosenttisesti ja tietää, miten juuri tämä hevonen tulee valmistella kilpailuihin. Esteratsastuksessa nopeus ratkaisee ja Jungin mielestä ratsastajan täytyykin voida luottaa hevoseensa tunteakseen olonsa turvalliseksi ja voidakseen lisätä vauhtia. Lämmittelyn pitää onnistua, jotta kilparadalla voi tehdä nopeita päätöksiä ja ottaa tai olla ottamatta riskejä.

Jungilla on tallissaan tällä hetkellä kolmisenkymmentä hevosta, joista parikymmentä on kilpailukäytössä. Hän painottaa, että hevosen paperit eivät ole kaikki kaikessa – hyväsukuiselta hevoselta voi puuttua into hyppäämiseen, eikä suvulla ole silloin väliä. Jungin suosikkeihin kuuluvat kevyet, reaktiiviset hevoset, joiden suvussa on täysiveristä. Kevyt ja nopeasti reagoiva ratsu on esimerkiksi fischerChelsea, jonka Jung sai sen ollessa 6-vuotias. – Se tietää täysin, mitä sen kuuluu tehdä, Jung kuvailee Horse Show:n päähevostaan. Tokion olympiakisoihin Jung suunnittelee valitsevansa ratsukseen fischerChipmunkin. – Se on kokenut ja erittäin laadukas kaikissa kolmessa lajissa, Jung perustelee.

 

Teksti: Inka Heinistö, kuvat: Rosita Dahlberg

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *