Jone Illi ja Venla Suoraniemi voittivat esteratsastuksen Pohjola-finaalit Ypäjällä

Ensimmäiset finaaliluokat Pohjola Grand Prix – Road to Helsinki -sarjassa kilpailtiin Ypäjän Hevosopiston Juhlakentällä lauantaina. Pohjola Bronze Grand Prix´n finaalissa 125-tasolla käytiin tiukkaa taistelua voitosta ja 2.000 euron ykköspalkinnosta. Ennakkosuosikit Jone Illi ja Eolita L saivat kuitenkin kovan vastuksen uusinnassa erityisesti Christelle Littuselta ja La Charleylta.

Illi, 14, voitti kuin voittikin finaalin, mutta vain 0,3 sekunnin erolla Littuseen. Susanna Granroth oli kolmas Black Fridaylla. Uusinnan nopein oli Daniela Simola Catoki’s Lüdillä, mutta ratsukko sai pudotuksen ja sijoittui kahdeksanneksi.

Viimeisenä uusintaan lähtenyt Illi tiesi tiukan tilanteen ennen omaa suoritustaan. – Iskä sanoi minulle, että muut ovat menneet todella kovaa ja ne olivatkin menneet kovaa, joten minä pistin ihan kaiken peliin. Tällä kertaa se onneksi riitti, Illi hymyili. – Minä olin ihan sillä asenteella radalle lähtiessäni, että menemme niin kovaa kuin uskallamme, mutta emme kuitenkaan ihan hulluttele. Vaikka ehkä se siltä näytti. Kyllä se aika vauhdilla meni, toiseksi sijoittunut vantaalainen Christelle Littunen, 28 puolestaan naureskeli.

Illi kertoo salaisuudekseen kovan harjoittelun määrän. Nuori mies Myrkystä on voittanut tähän mennessä Ypäjällä kaikki osallistumansa luokat, viisi yhteensä. – Saa nähdä, mihin rahat menevät, Illi mietti palkintorahojensa kohtaloa. – En oikein tiedä saanko pitää niitä, voi olla, että äiti pöllii ne, mutta minä yritän ainakin pitää ne itselläni. Perheen vanhemmilla Sanna ja Jukka Illillä on Myrkyssä oma ratsastuskoulu, Suupohjan Ratsutalli. Myös Jonen pikkusisko Sani, 11, kilpailee jo.

Littusen La Charley on 7-vuotias FWB-tamma, josta ratsastajalla on paljon odotuksia. Ratsukko ei ole vielä päässyt kilpailemaan kovin paljon yhdessä sillä aiemmat kisakaudet ovat olleet hieman ”risaisia”. – Odotukset ovat suuret, mutta vielä on paljon tekemistä, Littunen kertoo.

Venla-Suoraniemi-Q-Evannah-Z-kuva-Heidi-Lammi-2

Venla Suoraniemi ja Q-Evannah Z loistivat Pohjola Small Grand Prix’ssa

Ensimmäinen finaaliluokka Pohjola Grand Prix – Road to Helsinki -sarjassa kilpailtiin Ypäjän Hevosopiston Juhlakentällä lauantaina. Sarjan kolme osakilpailun 30 parasta ratsukkoa lähti 115 cm perusradalle käännetyssä paremmuusjärjestyksessä. Seitsemän ratsukkoa jatkoi uusintaan aikaa vastaan.

Voittoon ratsasti viimeisenä uusintaradalle lähtenyt, vasta 14-vuotias Venla Suoraniemi 12-vuotiaalla tammalla Q-Evannah Z. Lahjakas ratsukko oli lähes kaksi sekuntia nopeampi toiseksi sijoittunutta Pinja Varsanpäätä Elextrix Toltiella. Emmi Hallikainen oli kolmas Kragbech’s Celicalla. – Minä en nähnyt Pinjan suoritusta, mutta tiesin, että on vain yksi nolla, ja sitä tavoittelin. Tai no kyllä minä voittoa halusin, turkulainen Venla Suoraniemi täsmentää.

Tuhannen euron ykköspalkinto tuntuu luonnollisesti hyvältä. – Tavoitteenani oli hypätä tällä kaudella tätä Pohjola Small Grand Prix´ta, ja sen voitto oli tavoitteena. Olen todella iloinen. Eve on ollut minulla vasta vähän yli neljä kuukautta, meillä on ihan tuore yhteistyö. Se on todella yritteliäs. Se tuli Ad van de Veteringin [maajoukkuevalmentaja] kautta. Hän sanoi, että ihan hyvin meni, Suoraniemi kertoo paikalla olleen valmentajan kommenttia heti suorituksen jälkeen. Ratsukon tavoitteena ensi kaudelle on nostaa tasoaan ja tehdä hyviä ratoja.

Toiseksi sijoittunut 17-vuotias hankolainen Pinja Varsanpää ei vaikuttanut pettyneeltä kilpailun jälkeen. – Jännitys on nyt leppynyt. En ole pettynyt kakkostilaan. Minulle tärkeintä oli saada tehtyä nollaradat. Pidän kyllä tästä sarjasta, olen mennyt pari osakilpailua, kertoi myös 10 cm korkeammalla tasolla, Pohjola Bronze Grand Prix´ssa kilpaileva Varsanpää.

Tamperelainen Emmi Hallikainen, 31, sijoittui finaalissa kolmanneksi Kragbech’s Celicalla. Ratsukko ei jäänyt ajassa paljoa voittajalle, mutta sai uusinnassa pudotuksen. Hän oli sijoitukseensa ihan tyytyväinen. – Kragbechs´s Celica on 13-vuotias tamma, joka tuli minulle vasta toukokuussa, joten yhteistyömme on vielä aika tuoretta. Nyt me treenaillaan hallikausi, ja katsotaan, mitä ensi kaudella tapahtuu, Hallikainen myhäili lupaavasti.

Kuvat: SRL / Heidi Lammi