Jokaisen hevosharrastajan on nähtävä nämä elokuvat

Jokaisen hevosharrastajan on nähtävä nämä elokuvat

Jokaisen hevosharrastajan parasta aikaa on aika, jonka pääsee viettämään oikeiden hevosten parissa. Vaikka kaikkea aikaa ei aina pääse viettämään talleilla, onneksi hevosharrastuksesta voi nykyään nauttia myös kotisohvalla. Tämä onnistuu esimerkiksi kuuntelemalla hevosaiheisia podcasteja, osallistumalla nettikeskusteluihin, pelaamalla pelejä ja katsomalla hevosaiheisia elokuvia.

Elokuvastudiot julkaisevat vuosittain uutta katseltavaa hevosrakkaille katsojilleen. Elokuvamarkkinoille tuodaan aika-ajoin mitä erilaisempia ihmisen ja hevosen välisistä suhteista kertovia draamaelokuvia. Lisäksi valkokankaalla on nähty tarinoita uljaista ravihevosista ja heidän menestystarinoistaan. Muita hevosharrastajien kestosuosikkeja ovat muun muassa western-elokuvat, joiden keskiössä ovat uljaat hevoset, savuiset saluunat ja näiden pöydissä pelattavat korttipelit, joiden sääntöjen rikkomisesta saattaa seurata nujakointia. Muita suositeltavia elokuvagenrejä, jotka vilisevät hevosia ovat historialliset seikkailuelokuvat ja fantasiaelokuvat.

Mutta mitkä ovat niitä kaikkien aikojen suositumpia hevoselokuvia? Tässä artikkelissa käydään läpi ne hevoselokuvien klassikot, jotka jokaisen hevosrakkaan ihmisen tulisi nähdä elämänsä aikana. Elokuvat ovat listattu artikkelissa vanhimmasta elokuvasta uusimpaan.

 

horses-2197883_1280-1024x682

 

Yli esteitten (1944)

Yli esteitten (eng. National Velvet) on Clarence Brownin ohjaama klassikkoelokuva nuoresta englantilaisesta tytöstä, joka voittaa karismaattisen ruunan arpajaisista ja kouluttaa tästä estelaukkamestarin. Elokuvan on kulttuurihistoriallisesti merkittävä teos ja se on anastanut ikuisen paikkansa hevosrakkaiden sydämissä. Anne Revere voitti elokuvasuorituksestaan parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon ja elokuva sai myös kolme muuta ehdokkuutta. Muita elokuvassa nähtäviä näyttelijöitä ovat nuori Elizabeth Taylor, Mickey Rooney ja Donald Crisp. Laukkaratsua elokuvassa esittää King Charles -niminen hevonen.

 

Lumisen virran mies (1982) 

Lumisen virran mies (eng. The Man from Snowy River) on australialainen western-elokuva, jonka juoni perustuu saman nimiseen runoon. Tässä George T. Millerin ohjaamassa elokuvassa seurataan nuorta cowboyta, joka perii menehtyneen isänsä karjatilan. Elokuvassa hänen on vakuutettava muut paikalliset karjatilalliset osaamisestaan, hänen kesyttämänsä villiori johtajuudestaan sekä oma rakkaudenkohteensa tunteistaan. Rooleissa nähdään muun muassa Kirk Douglas ja Jack Thompson. Elokuva oli niin suosittu, että elokuvasta on myöhemmin tehty myös jatko-osa sekä (Suomessa ehkä jopa paremmin tunnettu) 90-luvun hitti-TV-sarja.

 

Hevoskuiskaaja (1998)

Jos meinaat katsoa vai yhden elokuvan tältä listalta, tulee sen olla todellinen hevoselokuvien klassikko kuten Hevoskuiskaaja (eng. The Horse Whisperer). Tässä saman nimiseen romaaniin perustuvassa elokuvassa, nuori tyttö hakee apua traumatisoituneelle hevoselleen erikoiselta hevoskuiskaajalta. Samaan aikaan tytön äidille ja hevoskuiskaajalle syntyy lämpimiä tunteita toisiaan kohtaan. Rakkausteeman lisäksi elokuvassa kuvataan kauniisti lajien välistä ystävyyttä. Elokuvan on ohjannut Robert Redford, jonka lisäksi hän näyttelee hevoskuiskaajan roolissa. Muissa pääosissa nähdään nuori Scarlett Johansson ja Kristin Scott Thomas.

 

Kaikki kauniit hevoset (2000)

Kaikki kauniit hevoset (eng. All the pretty horses) on amerikkalainen western-draama, jossa texasilaiscowboy lähtee elämään hevoskulkulaisen elämää Meksikoon ja kohtaa matkan varrella erilaisia vastoinkäymisiä ja esteitä. Elokuva sai kriitikoilta suhteellisen huonon vastaanoton, mutta elokuva on hevosrakkaalle ihmiselle katsomisen arvoinen. Elokuvan päärooleissa nähdään Matt Damon, Henry Thomas ja Penélope Cruz. Sen on ohjannut Billy Bob Thornton.

 

Hidalgo (2004)

Hidalgo on elämänkerrallinen kuvaus amerikkalaisesta kestävyysratsastajasta, Frank Hopkinsista ja hänen mustangioristaan Hidalgosta. Elokuva on vuonna 2004 julkaistu Hollywood-tuotanto, jossa Frank ja hänen hevosensa saavat kutsun kilpailemaan maailman nopeimman ja parhaan hevosen tittelistä Lähi-itään vuonna 1891. Elokuvassa seurataan miehen ja hevosen matkaa kilpailupaikalle sekä itse kilpailua. Elokuvan on ohjannut Joe Johnston ja sen pääosissa nähdään Viggo Mortensen, Zuleikha Robinson, Omar Sharif ja Louise Lombard.

 

Seabiscuit – amerikkalainen legenda (2003)

Seabiscuit – amerikkalainen legenda (eng. Seabiscuit) on vuonna 2003 valmistunut Hollywood-elokuva. Elokuva perustuu saman nimiseen romaaniin, jossa seurataan alikasvuisen englannintäysiverisen ravihevosen yllättävää menestystä. Vaikka kirja ja elokuva ovat suurimmaksi osaksi fiktiota, ovat nämä saaneet inspiraationsa Suuren laman aikaan uraa tehneestä raviorista nimeltään Seabiscuit. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Gary Ross. Sen pääosissa nähdään Tobey Maguire, Jeff Bridges, Chris Cooper, William H. Macy ja Elizabeth Banks. Valmistumisvuonnaan elokuva oli ehdolla seitsemässä Oscar-kategoriassa.

 

Sotahevonen (2011) 

Sotahevonen (eng. War Horse) on listan muihin elokuviin verrattuna hieman erilaisempi kuvaus hevosen ja ihmisen välisestä suhteesta. Tässä vuonna 2011 julkaistussa Hollywood-elokuvassa seurataan ensimmäistä maailman sotaa ja sen edeltävää aikaa. Elokuvan keskiössä nähdään irlanninpuoliverinen ruunikko ja hänen omistajansa, brittiläinen teinipoika Albert. Elokuva on tunteikas kuvaus nuoresta miehestä, joka on päättänyt tuoda hänen sotahevoseksi myydyn ruunikkonsa takaisin kotiin. Elokuva on Steven Spielbergin kiitelty ohjaustyö.  Sen pääosissa nähdään Emily Watson, David Thewlis, Peter Mullan, Niels Arestrup ja Jeremy Irvine.

 

Kuinka monta näistä elokuvista olet jo nähnyt?

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Vierailija