Janna Jensenille PM-hopeaa ja Marina Ehrnroothille pronssia

Suomen Ratsastajainliitto ja Hevosopisto kertoo tiedotteessaan, että esteratsastuksen avoimessa Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailuissa Ypäjällä nähtiin jälleen suomalaismenestystä. Joukkuekilpailussa kultaa voittaneet suomalaisratsukot lähtivät hyvistä asemista finaaliin. Henkilökohtaisessa kilpailussa Janna Jensen ja Julie vd Verbindingshoeve voitti hopeaa ja Marina Ehrnrooth pronssia hevosella Evli Ellington. Menestystä lisäsi vielä Elena Hietasen neljäs sija Shelbyllä. Kultaa ratsasti ruotsalainen Alice Tapper ja Doge Dogelito.

Ratamestari Johanna Mikkolan suunnittelemat finaaliradat olivat sopivan vaativat paahtavassa helteessä. Vain voittaja hyppäsi ne virheittä. Jensen ja Ehrnrooth olivat tasaisen varmoja, molemmat saivat yhden pudotuksen molemmilla kierroksilla. – On helpottavaa, että olemme [Marinan kanssa] tässä molemmat. Hevoseni hyppäsi omalla tasollaan ja olen todella tyytyväinen, Janna Jensen totesi tyytyväisenä joukkuekultaansa ja hopeaansa.

Ypäjällä myös ponien ja lapsiratsastajien maajoukkuevalmentajana toiminut Marina Ehrnrooth voitti päivälleen viisi vuotta sitten PM-kultaa, ja osasi nyt iloita pronssista. – Olen ollut poissa huippu-urheilusta jo jonkin aikaa. Olen todella, todella onnellinen.

Mitalistit olivat kaikki sitä mieltä, että PM-kilpailuilla on oma tärkeä paikkansa kilpailujärjestelmässä. – Ne antavat erinomaisen tilaisuuden hypätä monta rataa peräkkäin [viisi] ja valmistelevat hyvin isompia arvokilpailuja varten. Se on tärkeää myös nuorille ratsastajille. Tällaisessa kilpailussa kysytään paljon sekä hevosilta että ratsastajilta, myös henkisellä puolella, Alice Tapper toteaa.

Neljänneksi jäänyt Hietanen teki ensimmäisellä kierroksella nollan itselleen uudella kisakumppanilla Shelbyllä. Kyseessä on vasta ratsukon ensimmäinen yhteinen kisa, joten lopputulos on erinomainen, vaikka Hietanen jäikin toisen kierroksen pudotusten vuoksi mitaleilta.

Nuorissa ja junioreissa Tanska juhli

Nuorissa ratsastajissa mitalien väri vahvistui viimeisen ratsukon kohdalla. Siihen asti virheettömästi hypännyt Ruotsin Linus Herzig ja Greyson PH sai pudotuksen ja tippui hopealle tanskalaisen Caroline Rehoff Pedersenin viedessä voiton Chaccienyllä. Ruotsin Viktor Edvinsson ja Chipsy oli pronssilla.

Liida Lehtonen ja Cedrick 11 ja Pipsa Koski hevosellaan A Brok ratsastivat finaalissa siistit suoritukset. Lehtonen sai yhden pudotuksen molemmilla kierroksilla ja Koski hyppäsi ensimmäisen kierroksen virheittä. Lehtonen oli 11. ja Koski 12.

Junioreissa oli ilo seurata Aura Vasaman Daniela Simolan ja Eveliina Liukkosen virheettömiä suorituksia viimeisellä, viidennellä mestaruuskilpailun kierroksella. Lopputuloksissa Vasama oli Folindalla 12., Simola Darthinalla 14. ja Liukkonen Galernolla 15. tilalla. Tanska, Ruotsi ja Norja veivät henkilökohtaiset mitalit.

Stella-Hagelstam-Sangraal-photo-Heidi-Lammi
Stella Hagelstam

Kouluratsastaja Stella Hagelstam jäi niukasti neljänneksi

Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuden mitalit karkasivat ulkomaille harmittavan pienellä erolla kouluratsastuksen avoimessa luokassa. Stella Hagelstam jäi neljänneksi vain 0,455 prosentin erolla. Hagelstam esitti Sangraalilla Ypäjällä ensimmäistä kertaa uuden vapaaohjelmansa, ja suoritus onnistui lähes täydellisesti. – Oli ihana fiilis, kun hevonen oli tänään niin pirteä ja hyvätuulinen. Esitin uuden, vaativan kürin ensimmäistä kertaa, ja onnistuimme lähes täysin. Vain virhe ykkösvaihdoissa, minkä sain korjattua myöhemmin. – Olen ihan valtavan harmissani noin pienestä erosta, Hagelstam harmitteli pronssimitalin valumista Tanskaan.

– Hevonen on ottanut ihan valtavia askeleita eteenpäin. On niin mukava saada tällaisia pisteitä ja olla mukana kilpailemassa tällaisissa kansainvälisissä kisoissa, eikä vaan osallistumassa, EM-kisoihin positiivisessa nosteessa tähtäävä Hagelstam toteaa tyytyväisenä.

Kultaa voitti Ruotsin Jennie Larsson ja Zircoon Spring Flower, hopeaa ja pronssia Tanskan Sanne Svendsen ja Hannah Montana W ja Trine Mittag Gammelenggaards Easylla.

Sunnuntaina aamu käynnistyi varhain kouluratsastuksen U25-luokan vapaaohjelmalla. Kilpailun musiikkivalinnat vaihtelivat niin Disney-klassikkotunnareista aina nykyhitteihin. Colplay-yhtyeen lauluvalinnat ovat olleet näiden kilpailujen vapaaohjelmien edustetuimpia.

Tanska pysyi uskollisena menestyvälle tyylilleen. Ensimmäinen ja toinen sija menivät siis tanskan Emma Skoville (73,29 %) ja Thea Bechille (72,298 %). Ruotsin ratsastajat veivät sijat 3 ja 4. Suomen Anna Tallberg ja Grevens Zorro suorittivat hienon radan 70,685 prosentilla, joka riitti sijoitukseen. He tulivat kilpailussa viidenneksi.

Pia Reitti sai vapaaohjelmassaan kivan fiiliksen

Pararatsastuksessa jaettiin henkilökohtaiset Pohjoismaiden ja Baltian mitalit. Ratsukot esittivät vapaaohjelman musiikilla. Vähäisestä osallistujamäärästä huolimatta mitalit jaettiin eri luokitusryhmissä kolmelle parhaalle.

Tokion paralympialaisiin valmistautuva, ryhmässä IV ratsastava Pia Reitti ja Supremo esitti uuden ohjelmansa ja sijoittui sillä hopealle tuloksella 70.625 prosenttia. Jessica Kerttunen ja Westside ottivat pronssia tuloksella 68.833 prosenttia. – En laittanut hirveästi painetta hevoseen, tavoitteena oli saada kiva fiilis radalla ja pitää hevonen tyytyväisenä, kauas ei kultakaan tänään jäänyt, Pia Reitti sanoo.

Tanskan Anne Mette Hasselstrom luopunut sunnuntainakaan voitosta, vaan hän voitti kaikkina kolme luokkaa lainaratsullaan Oestergaardens Deleight. Hevosen omistaja Camilla Christensen kilpaili itse ryhmässä V ja päihitti niin ikään suomalaiset hevosellaan Fursten (73.833%). Suomalaisista Marika Siippola sijoittui Cerberuksella hopealle hyvällä tuloksella 69.000 prosenttia. Taija Härkönen ja Radzi voittivat pronssia (65.667%).

Ryhmän III ainoa ratsastaja Sanna Koskiluhta ja Liptona sai ansaitusti kultamitalin kaulaansa loistavalla tuloksella 71.956 prosenttia.

Kuvat: SRL / Hanna Heinonen, Heidi Lammi