IMG_9446

”Hyvä istunta kuuluu kaikille!”

MARRASKUUN LOPULLA Playsson.netin tiimi järjestää Aira Toivolan istuntaklinikan Hämeenlinnassa, Aulangon Ratsastuskoululla. Aulangon tilat ovat yleisötapahtumiin loistavat, osa saattoikin käydä jo sen toteamassa kesäkuun Ville Vaurion kouluklinikalla. Airan yritys AT Ratsastuspilates yhdistää pilatesharjoittelun ratsastusta tukevaksi ja kehoa huoltavaksi liikuntamuodoksi. Se auttaa ratsastajaa saavuttamaan jäntevän, tasapainoisen, vakaan ja rennon istunnan. Tällöin istuma-asento pysyy askellajista riippumatta muuttumattomana, vaikka tukilihasten käyttö on aktiivista.

Pilates on saksalaisen Joseph Hubertus Pilateksen (1880–1967) luoma kehonhallintamenetelmä. Yhdysvalloissa uransa luoneen Pilateksen asiakkaina oli muun muassa näyttelijöitä ja tanssijoita, jotka tulivat joko kuntoutukseen tai harjoittelemaan ohjatusti kehittyäkseen omassa lajissaan taitavammiksi. Suomeen pilatesta on ollut tuomassa fysioterapeutti Jarmo Ahonen, joka aloitti pilatestuntien ohjaamisen ensimmäisenä Suomessa vuonna 2001.
Lajin tavoitteena on kehon keskialuetta tukevia lihaksia vahvistamalla kehittää optimaalista toiminnallista ryhtiä, opettaa fysiologisesti oikeita liikeratoja ja syventää hengitystä.

Pilates auttaa hahmottamaan kehoa, tunnistamaan liikettä ja erottamaan muutoksia. Lisäksi menetelmä opettaa oikeanlaista lihasten käyttöä (suunta ja rytmi), mikä tuo kehoon jäntevyyttä, rentoutta ja liikkuvuutta. Pilates asettaa kehon tuettuun keskuslinjaan eli tasapainoon ja näin ratsastajan sekä hevosen tasapainopisteestä tulee yhteinen. Kun ratsastajan istunta on tasapainossa, oikein kannettuna, hevonen liikkuu rennosti tasapainoisena ja aktiivisena.

 

”Istunta ei loppupeleissä ole vain pelkkä numero arvostelupöytäkirjan lopussa. Airan ihailtavan systemaattisen työskentelyn ohessa huomasin kyllä kieltämättä kyseisen numeron nousevan, mutta huomioni kuitenkin kiinnittyi aivan erilaiseen seikkaan. Istunta vaikuttaa kaikkeen: jokaisen jokaiseen arvostelukohtaan, jokaiseen tuomarin kommenttiin ja joka ikiseen tulokseen!” -Ida-Lotte Peltoniemi

 

Oikean istunnan ansiosta avut ovat selkeitä ja hevonen kuuntelee niitä mielellään. Ratsastajan tyypillisimmät ongelmat ovat lihasheikkoudet, lihaskireydet sekä puutteellinen kyky hallita ja hahmottaa vartalon asentoa tai suuntia. Näiden seurauksena ovat ratsastajan istunnan epävakaus ja istuminen hevosen liikettä vastaan, tarrautuminen hevoseen, istunnan tasapainottaminen hevosen avulla, heiluvat, epävakaat kädet ja jalat, eri rytmisyys hevosen kanssa ja apujen väärä ajoitus.  Nämä aiheuttavat hevoselle mm. liikkeen epätasapainoa ja pakenemista istunnan alta.

Ratsastajan tavoitteena on mukautua hevosen liikkeeseen, löytää yhteinen rytmi ja oppia käyttämään apuja selkeästi, johdonmukaisesti, ennakoivasti ja hevosen liikettä avustavasti. Ratsastajan tulee hahmottaa kehon osat ja niiden toiminnallisuus ratsastaessa. Istunnan oppimisen ohjaus vie ratsastajalta aluksi lähes koko huomion, hevoselle tunti on melko kevyt ja rentouttava. Oppiminen on yksilöllistä. Mitä vaativampi suoritus ratsukolta, sitä enemmän vaaditaan ratsastajan kehonhallinnalta, jotta saavutetaan onnistuminen.

Hämeenlinnassa sunnuntaina 29.11. oleva klinikka pidetään maneesissa, jossa on hyvä äänentoisto. Maneesin yhteydessä olevan tallin käytävällä on Hämeen Ratsastajien pitämä buffetti sekä Just Dressagen myyntipiste. Yleisöllä on mahdollisuus ratsastusryhmien seuraamisen lisäksi päästä Airan ohjaukseen ratsastussimulaattoriin. Sappeen Ratsutilan simulaattori sijaitsee myös tallin puolella.

Normilippu on 25 euroa, kombilippu 45 euroa (sis. alv.). Ratsastussimulaattoriin oikeuttavat kombiliput on valitettavasti jo loppuunmyyty! Normiliput varataan 27.11. mennessä info@playsson.net. Paluuviestissä maksuohjeet. Kombilipun ostaneille on ilmoitettu henkilökohtaisesti oma aika simulaattoriin, olethan ajoissa paikalla! EXTRA! Kaikki klinikalle osallistuvat saavat etuja koskien Equestrial.netin ”Vahva keho, kaunis istunta” –virtuaalitreenauspakettia. (linkki kutsuun)

 

AIKATAULUT JA RATSUKOT

Katsomoon pääsee klo 8.30 alkaen.
klo 9.00-9.45 demo-osuus; Aira kertoo teoriaa ratsastajan fysiikasta
(15 minuutin tauko)
klo 10.00-11.00 Jenni Santanen – Ratun Riiviö (s. 2009) / Sanna Suvanto – Rose Chantal (s. 2003)
klo 11.00-12.00 Roosa Lappalainen – Amorodio d’Acheronte (s. 2007) / Senni Vilander – Allynclusive W (s. 2002)
klo 12.00-13.00 Mari Kettunen – Singleton (s. 2011) / Reija Vähätalo – Pikku-Epeli (s. 2006)
(30 minuutin kahvitauko)
klo 13.30-16.30 ohjaukset ratsastussimulaattorissa; vapaasti seurattavissa

 

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=9JQQInKT3I8[/embedyt]

 

TERVETULOA!

Teksti: Aira Toivola / AT Ratsastuspilates, Penina Peltonen | Kuva: Alex Muurinen / Playsson.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *